Brzi i žestoki (serijal filmova)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Brzi i žestoki
Izvorni naslovThe Fast and the Furious ili Fast & Furious
Režiser
Producent
Scenarist(i)
Uloge
Muzika
Kinematografija
Montaža
Produkcija
DistributerUniversal Pictures
Premijera2001–trenutno
ZemljaSAD
JezikEngleski
BudžetUkupni (8 filmova):
1.009.000.000 $
ZaradaUkupna (8 filmova):
5.132.135.697 $[1]

Brzi i žestoki (engleski: The Fast and the Furious, također poznat kao Fast & Furious) serijal je američkih akcijskih filmova koja se bazira na ilegalnim uličnim auto-trkama i pljačkama. Pod producentskom palicom studija Universal, serija je započeta 2001. godine, a nakon uspješnog prvog dijela, uslijedilo je još pet nastavaka, te dva kratka filma koja su vezana za seriju.

Posljednji dio je u kinima bio u proljeće 2013. godine, a slijedeći se očekuje 2014. godine.

Filmovi[uredi | uredi izvor]

Brzi i žestoki (2001)[uredi | uredi izvor]

Film je donekle baziran na članku iz časopisa "Racer X", o uličnim ekipama koje se trkaju u japanskim autima kasno noću. Elitni ulični trkač i bivši zatvorenik Dominic Toretto (Vin Diesel) i njegova ekipa Jesse (Chad Lindberg), Leon (Johnny Strong), Vince (Matt Schulze) i Dominicova djevojka Letty Ortiz (Michelle Rodriguez) su pod sumnjom da kradu tehničke uređaje. Brian O'Conner (Paul Walker) je policajac na tajnom zadatku koji pokušava da sazna ko krade uređaje, a to će uraditi infiltrirajući se u Dominicovu ekipu.

Njegovi nadređeni su agent FBI-ja Bilkins (Thom Barry) i šef losanđeleske policije Tanner (Ted Levine).

Razvojem događaja O'Conner se zaljubljuje u Dominicovu sestru Miju Toretto (Jordana Brewster), te joj priznaje da je policajac na tajnom zadatku i ubjeđuje je da pođe s njom kako bi spasili njenog brata i prijatelje od vozača kamiona koji se naoružao nakon što se proširila vijest o krađama.

Pronalaze ih u toku pljačke, a prvo nailaze na Letty koja je teško povrijeđena nakon nesreće, a nedugo zatim i na Vincea koji je u kritičnom stanju. Kako bi spasio Vincea, Brian mora da otkrije svoj status i poziva medicinsku pomoć. Dominic je bijesan, ali se suzdržava i bježi zajedno sa Letty, Mijom i Leonom.

Brian prati Dominca do kuće i želi ga spriječiti u bježanju. U tom trenutku Jesse stiže i izvinjava se za svoje postupke zbog kojih je njihova ekipa postala meta Johnny Tranove (Rick Yune) ekipe. Samo nekoliko trenutaka poslije Tran i njegov partner pucaju i ubijaju Jessea.

Brian i Dominic ih prate, a Dominic tada po prvi put voz očev auto Dodge Charger iz 1970. Dominic stiže Tranovog partnera koji pada s motocikla i ozbiljno se povrijeđuje, a Brian puca i ubija Trana.

Nakon toga, Brian i Dominic se trkaju i pukom srećom izbjegavaju smrt od voza. Dominic ipak doživljava nesreću i prevrće se u autu. Umjesto da ga uhapsi, Brian mu daje ključeve svoje Supre i pušta ga da pobjegne. Nakon završne špice vidimo Dominica kako voza Chevrolet Chevelle SS iz 1970. kroz Baja Californiju u Meksiku.

Prebrzi i prežestoki (2003)[uredi | uredi izvor]

Brian živi u Miamiju gdje je već jedan od elitnih trkača, ali nakon jedne utrke ga hvataju agenti granične policije kako bi im pomogao u slučaju protiv narkobosa Cartera Veronea (Cole Hauser), a zauzvrat bi mu bio obrisan kriminalni dosije. On pristaje, ali pod uslovom da sam bira partnera.

Vraća se u rodni Barstow u Kaliforniji kako bi ubjedio svog prijatelja iz djetinjstva Romana Pearcea (Tyrese Gibson), da mu se pridruži na ovom zadatku. Roman je već proveo određeno vrijeme u zatvoru, a sada se nalazi u kućnom pritvoru. Roman nevoljko pristaje na zadatak, uz zahtjev da se i njemu izbriše dosije.

U zadatku im pomaže Monica Fuentes (Eva Mendes) koja je već uspjela da pridobije povjerenje Veronea i dio je njegove organizacije. Roman je sumnjičav i ne vjeruje Monici, obzirom da je ona Veronu i djevojka. O'Conner i Pearce izvršavaju svoj zadatak i upadaju u zločinačku organizaciju, te uspjevaju saznati da Verone želi krijumčariti novac i pobjeći u privatnom avionu.

U međuvremenu, Brian i Roman osvajaju još dva auta u uličnoj trci i smišljaju drugi plan u slučaju da situacija sa planom FBI-ja pođe po zlu. Roman se suočava i sa Brianom kojeg privlači Monica.

Na sami dan misije dvojac u auta stavlja torbe s novcem, dok se s njima voze dvojica Veronovih ljudi. Ipak bivaju otkriveni što za ishod ima potjeru po cijelom gradu. Uspjevaju pobjeći policiji, a Roman se u putu rješava svog suvozača, dok Brianu Veronov čovjek Enrique kaže kako moraju skrenuti s puta i da ne idu na planiranu destinaciju.

Za to vrijeme agenti granične službe okružuju Veronov privatni avion, ali otkrivaju da su prevareni i da to zapravo nije dio Veronovog plana. Verone otkriva da je Monica tajni agent i otima je. Brian i Enrique stižu na pravu destinaciju i dok se Enrique sprema da ubije Briana, Roman se stvara niotkuda i spašava Brianov život. Njih dvojica se voze za brodom u kojem Verone bježi zajedno sa otetom Monicom, i velikom brzinom se zabijaju na jahtu. Uspjevaju savladati Verona i spasiti Monicu.

Nakon što su im zločini izbrisani, Brian i Roman razmišljaju o tome šta bi mogli raditi, a Brian predlaže da otvore garažu. Kada Roman pita kako će to uraditi obzirom da nemaju novca, Brian otkriva Romanu kako je ipak ukrao nešto Veronovog novca, što je također uradio i Roman.

Tokyo Drift (2006)[uredi | uredi izvor]

Nakon što je uništio svoj auto u ilegalnoj utrci, Sean Boswell (Lucas Black), mora otići živjeti s ocem, koji je američki vojnik u Tokiju, kako bi izbjegao kaznu zatvora. Prvog dana u školi se sprijateljio sa Twinkijem (Bow Wow), koji ga uvodi u svijet uličnih utrka u Japanu, a primjećuje i Neelu (Nathalie Kelley).

Iako mu je zabranjeno da vozi, on se takmiči sa Takashijem (Brian Tee), "Kraljem Drifta", koji ima veze sa japanskim jakuzama. Takashi je također i Neelin dečko. Posuđuje auto od Hana Seoul-Oha (Sung Kang), poslovnog partnera Takashija i gubi, usput uništavajući Hanov auto.

Da bi vratio svoj dug, on mora sada raditi za Hana. Kasnije, Han se sprijatelji sa Seanom i uči ga kako da "drifta", a Neela se nakon svađe sa Takashijem pojavljuje u Hanovoj garaži u kojoj je i Sean.

Takashijev ujak Kamata je vođa jakuza, i otkriva da je Han krao od njih za što krivi Takashija. Takashi se suočava sa Hanom, Seanom i Neelom, nakon čega oni bježe. U potjeri Han će poginuti, dok Sean i Neela uspjevaju preživjeti. Nedugo zatim, Takashi dolazi do kuće Seanovog oca u kojoj oni traže sklonište, i uperi pištolj u Seana. Ipak, pojavljuje se Seanov otac koji uperi pištolj u Takashija i on odlazi. Neela, uplašena za Seanov život, pristaje otići sa Takashijem.

Twinkie daje Seanu novac koji bi trebao da nadoknadi ono što je Han ukrao od Kamate i Sean odlazi u središte jakuza i predlaže Kamati da on i Takashi održe utrku te da poraženi napušta Tokio. Kamata se slaže, a Sean pobjeđuje u trci i dobija status "Kralja Drifta", te ostaje u Tokiju sa Neelom.

Film završava scenom u kojoj Seana izaziva nepoznati vozač koji je poznavao Hana. To je Dominic Toretto.

Brzi i žestoki (2009)[uredi | uredi izvor]

Vin Diesel na premijeri Brzi i žestoki (2009)

Dominic i njegova nova ekipa (Letty, Han, Leo, Santos i Cara) kradu cisterne u Dominikanskoj republici. Dominic sumnja da bi mogao biti otkriven i ostavlja Letty kako bi je zaštitio. Nekoliko sedmica kasnije, u Panami, ga zove Mija koja mu saopštava da je Letty ubijena nakon saobraćajne nesreće. Dom se vraća u Los Angeles i na mjestu nesreće nalazi nitrometan. Odlazi do jedinog mehaničara koji koristi nitrometan koji mu otkriva ime osobe koja ga je naručila.

Brian je opet agent FBI-ja koji želi srušiti narkobosa Artura Bragu, a i njega trag dovodi do iste osobe - Davida Parka. Dominic dolazi do Parka prvi i pokušava ga ubiti ali ga Brian spašava i Park postaje doušnik FBI-ja.

Park uvodi Briana u utrku koja bi mu mogla obezbjediti ulazak u Bragin kartel. Brian za utrku bira Nissan Skyline GT-R R34, a pojavljuje se i Dom sa svojim Chevroletom.

Gisele Yashar (Gal Gadot) objašnjava učesnicima utrke da će pobjednik postati posljednji vozač u Braginom timu. Dominic pobjeđuje ispred Briana nakon što udara u njegov auto. Ipak, Brian koristi veze u FBI-ju da uhapsi jednog od Braginih vozača, te i on upada u tim.

Dvojac ide na prvi zadatak prevoženja droge preko granice između SAD-a i Meksika, a Brian otkriva da će svi vozači biti ubijeni nakon zadatka. Dominic također shvata i da je Bragin čovjek Fenix (Laz Alonso) ubica njegove Letty. Dom koristi dušik suboksid da raznese svoje auto i nakon što su omeli Bragine ljude, Dom i Brian bježe u Hummeru sa drogom vrijednom 60 miliona dolara.

Dolaze u Los Angeles, a Dom saznaje da je Brian posljednja osoba koju je Letty kontaktirala, te shvata da je Letty radila kao tajni agent za njega. Napada Briana koji mu objašnjava da je ona to uradila kako bi se Domu očistio dosije te kako bi se on vratio kući.

Kako bi dobio Domov oprost, Brian predlaže nadređenima da namame Bragu drogom koju su oni oteli. Na mjestu sastanka pojavljuje se osoba koja tvrdi da je Braga, ali Brian i Dom shvataju da on nije Braga, nego osoba koja se predstavljala kao Bragin čovjek od povjerenja Ramon. Nakon pucnjave u kojoj Dom spašava Gisele, Braga i Fenix uspjevaju pobjeći u Meksiko.

Brian i Dominic idu u Meksiko kako bi uhvatili Bragu. Nakon što im je Gisele otkrila gdje ga mogu naći, Dom i Brian hvataju Bragu. Slijedi potjera Braginih ljudi na čelu s Fenixom za Domom i Brianom. Kada stignu u SAD putem tunela, Fenix udara u Brianov auto i povrijeđuje ga. Kada Fenix želi da ubije Briana pojavljuje se Dom i ubija Fenixa.

Nakon svega, Brian govori Dominicu da bježi, ali on odbija rekavši kako mu je dosta bježanja.

Iako se Brian založio kod sudije, rekavši kako je Dom pomogao uhvatiti međunarodnog narkbosa, sudija ga osuđuje na kaznu zatvora od 25 godina do doživotne. Dominic se ukrcava u autobus koji prevozi zatvorenike. Dok autobus putuje vidimo kako se istom približavaju Brian i Mia sa Leom i Santosom (koji su pomagali u pljačkama).

Brzi i žestoki 5 (2011)[uredi | uredi izvor]

Nakon događaja u četvrtom dijelu serijala, u kojem Dominica prevoze u zatvor, Mia i Brian predvode napad na autobus koji se prevrće na putu i Dominic bježi. Dok ih vlasti traže njih troje bježe u Rio de Janeiro. Čekajući Doma, Mia i Brian se pridružuju Vinceu koji za njih ima poslovni prijedlog. Posao je krađa tri auta iz voza. U toku krađe u vozu se pojavljuje i Dom koji shvata kako je kradljivcima važno ukrasti samo jedan auto - Ford GT40. Dominic obezbjeđuje Miji taj auto, i govori joj da ide u drugom pravcu. Nakon što ona pobjedne, u vozu nastaje tuča između Briana i Doma s jedne strane, te ostalih kradljivaca s druge.

Ekipa filma Brzi i žestoki 5 (Johnson, Ludacris, Brewster, Diesel, Walker)

U međuvremenu u sukob se upliću i stradaju agenti DEA-e. Nakon toga Dom i Brian bježe ali upadaju u rijeku gdje ih hvataju brazilski kriminalci čiji je šef Hernan Reyes (Joaguim de Almeida) koji pokušavaju otkriti gdje se nalazi auto. Njih dvojica uspjevaju pobjeći i nalaze se s Mijom.

Sada je trojac optužen za ubistvo agenata DEA-e, te je za njima Rio u potjeru krenuo agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson). Dok vrše pregled auta da otkriju zbog čega je značajan, u sklonište stiže i Vince. Nakon što odu spavati, Vince odlazi i vadi čip iz auta što vidi Dom i shvati da Vince radi s Reyesom.

Dom ga natjera da ode i nakon što pregledaju čip, Dom, Mia i Brian shvate da on sadrži informacije o Reyesovom kriminalnom carsvu uključujući lokacije 100 miliona dolara koje planiraju ukrasti kako bi započeli novi život. Također, Mia govori Brianu i Dominicu da nosi dijete.

Trojac organizuje tim kako bi opljačkali Reyesa, u koji uključuju Hana, Romana, Teja, Lea i Santosa te Gisele, a kasnije im se opet pridružuje i Vince. Hobbs i njegov tim naposljetku hvataju Dominica, Miju, Briana i Vincea. Dok ih prevoze na aerodrom, konvoj napadaju Reyesovi ljudi, te ubijaju čitav Hobbsov tim, a Elena Neves (Elsa Pataky), brazilska policajka koja radi s Hobbsom, oslobađa četvorac koji kreće u obračun sa Reyesovim ljudima.

Hobbsa spašava Dominic i svi zajedno bježe, a Hobbs se pridružuje timu zajedno sa Elenom kako bi osvetili ubijene članove.

Banda provaljuje u policijsku stanicu u kojoj se nalazi Reyesov novac i kradu trezor s kojim bježe ulicama Rija. Vjerujući kako ne mogu pobjeći od Reyesa, Dom tjera Briana da ide, a on uspjeva savladati Reyesa sam. Hobbs stiže i privodi Reyesa. Hobbs daje timu 24 sata prednosti prije nego krene u novi lov na njih, ali da sef ostane s njim. Ipak, kasnije saznamo kako je tim nasamario i Hobbsa i da je pravi sef zapravo u njihovom posjedu.

Tej otvara sef sa 100 miliona dolara koje tim dijeli i svako ide svojim putem. Poslije završne špice Hobbsu Monica Fuentes donosi dosije o pljači vojnog konvoja u Berlinu. U dosijeu se nalazi nova slika Letty, koja je ipak preživjela događaje iz prethodnog dijela.

Brzi i žestoki 6 (2013)[uredi | uredi izvor]

Nakon uspješne krađe u Riju, Dominic i njegova ekipa su se povukli iz svijeta kriminala. Dom živi sa Elenom, Mia i Brian očekuju dijete, Gisele i Han su u Hong Kongu, dok Roman i Tej uživaju u bogatstvu.

Luke Hobbs i njegova partnerica Riley Hicks istražuju pljačku ruskog vojnog konvoja, a za nju sumnjiče bivšeg britanskog specijalca Owena Shawa. Hobbs je svjestan da samo Dominic i njegova ekipa mogu stati u kraj Shawu koji želi sastaviti jako opasan uređaj, te ga nalazi i koristi sliku Letty Ortiz za koju je Dom mislio da je mrtva.

Dominic prihvata i okuplja staru ekipu, izuzev Lea i Santosa koji još kockaju u Monte Carlu. Svi pristaju učestvovati u misiji ukoliko im se iz dosijea obrišu sva prošla kriminalna djela kako bi se mogli vratiti u SAD.

Ekipa je odvedena u Shawovo sklonište u Londonu, ali ih je Shaw već otkrio i uspjeva pobjeći dok njegova ekipa napada sjedište Interpola. U potjeri Shawu pomaže Letty koju Dom prepoznaje i kreće za njom. Ipak, Letty vadi pištolj i puca u Doma.

U sjedištu Shawove organizacije otkrivaju Letty-nu vezu sa Domom, ali saznajemo i da Letty pati od amnezije te se uopće ne sjeća Toretta. Roman, Han, Gisele i Riley saznaju da je Shaw usko povezan sa Arturom Bragom kojeg je u zatvor poslao Brian. On odlazi u SAD kako bi od Brage izvukao što više informacija o Shawovim planovima. Braga mu otkriva da će uhvatiti Shawa samo ako on to bude želio, te da je Letty preživjela eksploziju kojom je Fenix htio ubiti. Nakon toga je Shaw, saznavši za amneziju, regrutovao Letty u svoj tim.

Tej saznaje da Shaw želi napasti NATO bazu u Španiji i ekipa se sprema za put, dok u međuvremenu Brian stiže u London. U Španiji se dešava potjera za Shawom koji uzima komponentu i pokušava pobjeći koristeći tenk.

U potjeri ekipa savladava Shawa, ali Lettyin život je u opasnosti. Ipak Dom je uspjeva spasiti. U bazi NATO-a Shaw ucjenjuje tim činjenicom da je oteo Miju, te ga oni puštaju, ali kreću u potjeru za njim. U potjeri uspjevaju spasiti Miju, te uzeti komponentu, ali Gisele umire kako bi spasila Hanov život.

Ekipa se vraća u Los Angeles, Hobbs i Elena potvrđuju da su oni slobodni. Han tuguje zbog Giseline smrti i odlučuje ići u Tokio u koji su njih dvoje planirali ići zajedno.

Nakon završne špice gledamo scenu iz filma Tokyo Drift u kojoj umire Han, a u ovom dijelu saznajemo da ga je ubio Shawov brat Ian Shaw (Jason Statham), koji ostavlja Domu prijeteću poruku i odlazi.

Brzi i žestoki 7 (2015)[uredi | uredi izvor]

Nakon što su porazili Owena Shawa, Dominic Torreto, Brian O'Conner i njihov tim se vraćaju u Ameriku da ponovo žive normalan život. Brian počinje očinski život sa Mijom i sinom Jackom, dok Dominic pomaže Letty da se prisjeti njihovih prijašnjih zajedničkih trenutaka. U međuvremenu, Owenov stariji brat, Deckard Shaw, provaljuje u bolnicu u kojoj drže njegovog brata, te se zaklinje osvetiti Dominicu, no prvo provaljuje u ured Luka Hobbsa, gdje saznaje podatke o Dominicovom i Brianovom timu (Letty, Tej, Roman i Han). Deckard baca granatu u Hobbsovom uredu, te Hobbsu zadaje razne povrede, te je on prevezen u bolnicu. Kasnije, Dom saznaje da njegova sestra, a Brianova supruga Mia očekuje još jedno djete, ali da se boji reći Brianu. To se događa u Domovoj kući, u kojoj je stigao paket iz Tokija. Dom i Brian misle da im je to poslao Han, ali ispostavilo se da je to bila bomba koju je poslao Deckard Shaw. Prije nego je eksplodirala, Deckard je, nakon što je u Tokiju ubio Hana, nazvao Doma i rekao mu „Dominic Torreto, još me ne poznaješ, ali ćeš me upozati“. Srećom, Dom, kao ni Mia, Brian i Jack, nisu pretrpili teške posljedice, ali je kuća razorena.

Dom nakon nesreće posjećuje Hobbsa u bolnici, gdje saznaje da Deckard ima namjeru da osveti brata. Nakon toga odlazi u Tokio po Hanovo truplo, a tamo upoznaje Seana Boswella, Hanovog prijatelja, te se utrkuje sa njim (Sean je Hana upoznao u Tokyo Driftu, a tu je prikazana i njegova scena utrke sa Domom). Sean daje Domu stvari koje je pronašao na mjestu Hanove nesreće, među kojima i Domov križ. Na Hanovoj sahrani u Los Anglesu Dom primjećuje automobil koji vozi Deckard Shaw, te ga juri. Obojica se spreme na borbu, ali Shaw bježi nakon što tim specijalaca upada upodručje gdje su se spremili potući. Vođa specijalaca, koji predstavlja sebe kao gospodin Nitko (Mr. Nobody), nudi Domu pomoć u hvatanju Shawa ako mu pomogne da pronađu „Božije Oko“, kompjuterski program koji koristi druge tehološke uređaje da prati bilo koju osobu na svijetu. Osim toga, Dom mora da pronađe i ženu zvanu Ramsey. Dom, zajedno sa Brianom, Letty, Tejom i Romanom smišljaju plan da dođu na cestu na koju je inače jako teško doći, a koja se nalazi na planinskom lancu Kavkazu u Azerbejdžanu, te ugrađuju padobrane u automobile i iskaču iz aviona. Napadaju konvoj vozila kojim upravlja Jakande, kriminalac koji je kidnapovao Ramsey i koji se želi domoći Božijeg Oka, te spašavaju Ramsey, koja govori da je Božije Oko u Flash obliku dala svom prijatelju u Abu Dhabiju. On ga je prodao princu milijarderu, koji ga sakriva u svoj super-auto na jednom od svojih nebodera. Brian i Dom kradu Božije Oko i uništavaju auto.

Domov tim, kojem se pridružuje Ramsey, kreće u potjeru za Shawom, ali na putu se nalazi Jakande, te krade Božije Oko. Gospodin Nitko je ranjen i evakuiran je uz pomoć helikoptera. Tim, nemajući drugog izbora, odlazi u Los Angeles u borbu sa Shawom i Jakandeom. U međuvremenu, Brian poziva Miju koja mu kaže da očekuje drugo dijete, a on joj obeća da će se, nakon borbe sa Shawom, u potpunosti posvetiti porodičnom životu. Jakande napada Domov tim helikopterom i velikim dronom. Ramsey pokušava hakirati Božije Oko, ali dron to onemogućava. Vidjevši da je tim u nevolji, Hobbs izlazi iz bolnice te uništava dron. Ramsey preuzima kontrolu nad Božijim Okom te ga gasi. U međuvremenu, Dom se bori sa Shawom na parking-krovu garaže, prije nego ih Jakande napadne obojicu. Shaw biva poražen nakon što se dio krova ispod njega urušio. Dom i Hobbs torbom granata uništavaju helikopter. Dom nakon uništenja biva teško povrijeđen, te tim strahuje da je mrtav. Međutim, Letty prilazi Domu i počinje govoriti kako se svega sjeća, njihovog vjenčanja i ostalih trenutaka koje su prošli zajedno. Dom se budi i govori „Bilo je i vrijeme“

Hobbs odvodi Shawa u strogo čuvani zatvor, napravljen od čvrstog betona i čelika. U međuvremenu, na plaži se Mia i Brian igraju sa sinom, dok ih Tej, Roman, Ramsey, Letty i Dom posmatraju.

Budući da je Brianov glumac, Paul Walker poginuo u toku snimanja, osmišljen je ovakav scenariji za kraj: Dom tiho odlazi, no Brian ga sustiže automobilom, i govori mu „Mislio si otići bez pozdrava?“ Tad se Dom i Brian utrkuju, te su ubačene razne scene u kojima se pojavljuje Brian, iz svih filmova u kojima je glumio. Emotivan kraj završava tako što se Domov i Brianov auto razdvajaju te idu u različitim smjerovima, te se nakon konačnog razlaza pojavljuje počast Paulu Walkeru „Za Paula“

Brzi i žestoki 8 (2017)[uredi | uredi izvor]

Cyberterrorist Cipher (Charlize Theron) prisiljava Dominica Toretta da radi za nju i okreće ga protiv svog tima, prisiljavajući ih da skinu Cipher i ponovo se ujedine s njim.

Ovo je prvi film od Tokyo Drifta u kojem Paul Walker neće biti Brian O'Conner i Jordana Brewster Mia Toretto.

Brzi i žestoki: Hobbs i Shaw (2019)[uredi | uredi izvor]

Luke Hobbs i Deckard Shaw udružuju se sa Shawovom sestrom Hattie (Vanessa Kirby) kako bi se borili protiv kibernetski poboljšane teroristkinje Brixton Lore (Idris Elba) prijeteći svijetu smrtonosnim virusom.

Film je smješten nakon događaja iz Sudbine žestokih. Helen Mirren ponavlja ulogu Deckarda i Hattiene majke Magdalene iz glavne serije.

Brzi i žestoki 9 (2021)[uredi | uredi izvor]

Dominic Toretto i njegova porodica moraju zaustaviti potresnu zavjeru na čelu sa Cipherom i Dominicovim otuđenim mlađim bratom Jakobom (John Cena).

Ovo je prvi film od Brzih i žestokih koji Dwaynea Johnsona neće glumiti kao Lukea Hobbsa, dok se Jason Statham pojavljuje kao Deckard Shaw na sceni srednjih kredita. Jordana Brewster ponavlja ulogu Mie Toretto nakon što se nije pojavila u The Fate of Furious , dok se Sung Kang vraća kao Han Lue, za kojeg se otkriva da je živ, a Lucas Black kao Sean Boswell. Shad Moss i Jason Tobin ponavljaju svoje uloge Twinkieja i Earla Hua iz Tokyo Drifta .

Hronologija[uredi | uredi izvor]

Iako filmovi ne izlaze po redu, postoji hronologija zasnovana na događajima u samim filmovima.

Budućnost[uredi | uredi izvor]

Dwayne Johnson je izrazio zainteresovanost za filmove koji bi se bazirali na njegovom liku Hobbsu, ali također ti filmovi se ne bi snimali prije nego izađe sedmi dio ovog serijala.[2]

U maju 2013. Diesel je rekao kako će se snimati još jedna trilogija počevši od Brzih i žestokih 7.[3]

Likovi[uredi | uredi izvor]

U tabeli ispod nalazi se pregled svih likova i glumaca u filmovima Brzi i žestoki. Sivo polje znači da lik nije imao ulogu u filmu.

Character Film
Brzi i žestoki Prebrzi i prežestoki Tokyo Drift Brzi i žestoki (2009) Brzi i žestoki 5 Brzi i žestoki 6 Brzi i žestoki 7
Dominic Toretto Vin Diesel Vin Diesel
Brian O'Conner Paul Walker Paul Walker
Leticia "Letty" Ortiz Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez (Samo slika) Michelle Rodriguez
Mia Toretto Jordana Brewster Jordana Brewster
Roman Pearce Tyrese Gibson Tyrese Gibson
Tej Parker Chris 'Ludacris' Bridges Chris 'Ludacris' Bridges
Han Seoul-Oh Sung Kang
Gisele Yashar Gal Gadot
Elena Neves Elsa Pataky
Luke Hobbs Dwayne Johnson
Vince Matt Schulze Matt Schulze
Agent Bilkins Thom Barry
Monica Fuentes Eva Mendes Eva Mendes
Sean Boswell Lucas Black
Tego Leo Tego Calderón
Rico Santos Don Omar
Arturo Braga John Ortiz John Ortiz
Fenix Calderon Laz Alonso Laz Alonso
Agent Stasiak Shea Whigham Shea Whigham
Ian Shaw Jason Statham
Johnny Tran Rick Yune
Leon Johnny Strong
Jesse Chad Lindberg
Sargeant Tanner Ted Levine
Carter Verone Cole Hauser
Suki Devon Aoki
Orange Julius ``Papi`` Amaury Nolasco
Jimmy MC Jin
Agent Markham James Remar
DK Brian Tee
Twinkie Bow Wow
Neela Nathalie Kelley
Morimoto Leonardo Nam
Lieutenant Boswell Brian Goodman
Agent Penning Jack Conley
Agent Trinh Liza Lapira
Hernan Reyes Joaquim de Almeida
Zizi Michael Irby
Owen Shaw Luke Evans
Riley Hicks Gina Carano
Jah Joe Taslim
Klaus Kim Kold
Vegh Clara Paget

Ekipa[uredi | uredi izvor]

Ekipa/Detalj Film
Brzi i žestoki Prebrzi i prežestoki Tokyo Drift Brzi i žestoki (2009) Brzi i žestoki 5 Brzi i žestoki 6 Brzi i žestoki 7
Režiser Rob Cohen John Singleton Justin Lin James Wan
Muzika BT David Arnold Brian Tyler Lucas Vidal
Pisac Scenario:
Gary Scott Thompson, Erik Bergquist, David Ayer
Inspiracija:
Racer X od Ken Lija
Scenario:
Michael Brandt, Derek Haas
Priča: Michael Brandt, Derek Haas, Gary Scott Thompson
Pisac:
Chris Morgan
Inspiracija:
Likovi: Gary Scott Thompson
MPAA Rejting PG-13
Trajanje 106 minuta 107 minuta 104 minuta 107 minuta 130 minuta 130 minuta

Uspjeh[uredi | uredi izvor]

Box office[uredi | uredi izvor]

Film Datum Box office prihod Box office ranking Budžet Reference
SAD Ostalo Svijet Domaće ukupno Svijet ukupno
Brzi i žestoki 22. 6. 2001. 144.533.925 $ 62.750.000 $ 207.283.925 $ #261 #498 38.000.000 $ [4]
Prebrzi i prežestoki 6. 6. 2003. 127.154.901 $ 109.195.760 $ 236.350.661 $ #343 #407 76.000.000 $ [5]
Tokyo Drift 16. 6. 2006. 62.514.415 $ 95.953.877 $ 158.468.292 $ #1.019 85.000.000 $ [6]
Brzi i žestoki (2009) 3. 4. 2009. 155.064.265 $ 208.100.000 $ 363.164.265 $ #228 #203 85.000.000 $ [7]
Brzi i žestoki 5 29. 4. 2011. 209.837.675 $ 416.300.000 $ 626.137.675 $ #118 #68 125.000.000 $ [8]
Brzi i žestoki 6 24. 5. 2013. 236.599.810 $ 467.700.000 $ 704.299.810 $ #87 #57 160.000.000 $ [9]
Brzi i žestoki 7 11. 7. 2014.
Ukupno 935.704.991 $ 1.359.999.637 $ 2.295.704.628 $ nema nema 569.000.000 $ nema

Kritike[uredi | uredi izvor]

Film Rotten Tomatoes Metacritic
Brzi i žestoki 52% (145 kritika)[10] 58 (29 kritika)[11]
Prebrzi i prežestoki 36% (155 kritika)[12] 38 (35 kritika)[13]
Tokyo Drift 35% (110 kritika)[14] 46 (31 kritika)[15]
Brzi i žestoki (2009) 27% (172 kritike)[16] 45 (27 kritika)[17]
Brzi i žestoki 5 78% (183 kritike)[18] 67 (29 kritika)[19]
Brzi i žestoki 6 69% (138 kritika)[20] 61 (35 kritika)[21]
Prosjek 50% 53

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Fast and the Furious Movies at the Box Office". Box Office Mojo. 15. 6. 2015. Arhivirano s originala, 27. 6. 2013. Pristupljeno 16. 1. 2018.
  2. ^ Plumb, Ali (19. 3. 2013). "The Rock Talks Fast & Furious Spin-Off". Empire Online. Bauer Consumer Media. Arhivirano s originala, 31. 10. 2013. Pristupljeno 27. 7. 2013.
  3. ^ "Vin Diesel says 'Fast & Furious 7' is the beginning of a new trilogy". hitfix.com. Pristupljeno 13. 7. 2013.
  4. ^ "The Fast and the Furious (2001)". Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  5. ^ "2 Fast 2 Furious (2003)". Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  6. ^ "The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)". Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  7. ^ "Fast and Furious (2009)". Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  8. ^ "Fast Five (2011)". Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  9. ^ "Fast & Furious 6". Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 8. 7. 2013.
  10. ^ "The Fast and the Furious". Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  11. ^ "The Fast and the Furious (2001)". Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012.
  12. ^ "2 Fast 2 Furious". Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  13. ^ "2 Fast 2 Furious (2003)". Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012.
  14. ^ "The Fast and the Furious: Tokyo Drift". Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  15. ^ "The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)". Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012.
  16. ^ "Fast & Furious". Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  17. ^ "Fast & Furious (2009)". Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012.
  18. ^ "Fast Five". Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 5. 9. 2012.
  19. ^ "Fast Five (2011)". Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012.
  20. ^ "Fast & Furious 6". Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 17. 5. 2013.
  21. ^ "Fast & Furious 6 (2013)". Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 17. 5. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]