Brzi i žestoki 6

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Brzi i žestoki 6
Izvorni naslovFast & Furious 6
RežiserJustin Lin
Producent
  • Neal H. Moritz
  • Vin Diesel
  • Clayton Townsend[1]
Scenarist(i)Chris Morgan
Uloge
MuzikaLucas Vidal[2]
ŽanrAkcija
KinematografijaStephen F. Windon
Montaža
  • Christian Wagner
  • Kelly Matsumoto
Produkcija
  • Original Film
  • One Race Films
DistributerUniversal Pictures
Premijera2013.
Trajanje130 minuta
Zemlja
JezikEngleski
Budžet160 miliona $[3]
Zarada741,1 milion $[3]
PrethodnikBrzi i žestoki 5
NasljednikBrzi i žestoki 7

Brzi i žestoki 6 je američki akcijski film i šesti dio filmskog serijala Brzi i žestoki. Scenario je pisao Chris Morgan, a režiser je Justin Lin. Ovo je posljednji Linov film u ovom serijalu.

Glavne uloge igraju Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Sung Kang, Luke Evans, Gina Carano i Gal Gadot.

Film je u izradi od februara 2010., a premijerno je prikazan u Ujedinjenom Kraljevstvu 17. maja 2013. godine. Film je nadmašio zaradu prethodnika i postao najisplativiji film serijala sa preko 740 miliona dolara zarade u cijelom svijetu.

Nastavak se počeo snimati u augustu 2013.

Scenario[uredi | uredi izvor]

Nakon uspješne krađe u Riju, Dominic i njegova ekipa su se povukli iz svijeta kriminala. Dom živi sa Elenom, Mia i Brian očekuju dijete, Gisele i Han su u Hong Kongu, dok Roman i Tej uživaju u bogatstvu.

Luke Hobbs i njegova partnerica Riley Hicks istražuju pljačku ruskog vojnog konvoja, a za nju sumnjiče bivšeg britanskog specijalca Owena Shawa. Hobbs je svjestan da samo Dominic i njegova ekipa mogu stati u kraj Shawu koji želi sastaviti jako opasan uređaj, te ga nalazi i koristi sliku Letty Ortiz za koju je Dom mislio da je mrtva.

Dominic prihvata i okuplja staru ekipu, izuzev Lea i Santosa koji još kockaju u Monte Carlu. Svi pristaju učestvovati u misiji ukoliko im se iz dosijea obrišu sva prošla kriminalna djela kako bi se mogli vratiti u SAD.

Ekipa je odvedena u Shawovo sklonište u Londonu, ali ih je Shaw već otkrio i uspjeva pobjeći dok njegova ekipa napada sjedište Interpola. U potjeri Shawu pomaže Letty koju Dom prepoznaje i kreće za njom. Ipak, Letty vadi pištolj i puca u Doma.

U sjedištu Shawove organizacije otkrivaju Letty-nu vezu sa Domom, ali saznajemo i da Letty pati od amnezije te se uopće ne sjeća Toretta. Roman, Han, Gisele i Riley saznaju da je Shaw usko povezan sa Arturom Bragom kojeg je u zatvor poslao Brian. On odlazi u SAD kako bi od Brage izvukao što više informacija o Shawovim planovima. Braga mu otkriva da će uhvatiti Shawa samo ako on to bude želio, te da je Letty preživjela eksploziju kojom je Fenix htio ubiti. Nakon toga je Shaw, saznavši za amneziju, regrutovao Letty u svoj tim.

Tej saznaje da Shaw želi napasti NATO bazu u Španiji i ekipa se sprema za put, dok u međuvremenu Brian stiže u London. U Španiji se dešava potjera za Shawom koji uzima komponentu i pokušava pobjeći koristeći tenk.

U potjeri ekipa savladava Shawa, ali Lettyin život je u opasnosti. Ipak Dom je uspjeva spasiti. U bazi NATO-a Shaw ucjenjuje tim činjenicom da je oteo Miju, te ga oni puštaju, ali kreću u potjeru za njim. U potjeri uspjevaju spasiti Miju, te uzeti komponentu, ali Gisele umire kako bi spasila Hanov život.

Ekipa se vraća u Los Angeles, Hobbs i Elena potvrđuju da su oni slobodni. Han tuguje zbog Giseline smrti i odlučuje ići u Tokio u koji su njih dvoje planirali ići zajedno.

Nakon završne špice gledamo scenu iz filma Tokyo Drift u kojoj umire Han, a u ovom dijelu saznajemo da ga je ubio Shawov brat Ian Shaw (Jason Statham), koji ostavlja Domu prijeteću poruku i odlazi.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]