Brzina

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dinamika
p  r  u
Commons logo
Fizika portal
Odjeljak isključivo posvećen fizici

Brzina je fizička vektorska veličina. Određena je pravcem, smjerom, intenzitetom i napadnom tačkom. Dobivamo je kada podjelimo put koje je tijelo prešlo sa vremenom koje je trebalo tijelu da pređe taj put tj. brzina je količnik pređenog puta i vremena. Brzina je definirana kao izvod pređenog puta s u vremenu: v=ds/dt. Prema SI sistemu jedinica za brzinu je m/s (metar po sekundi): pošto je jedinica za pređeni put metar (1 m), a za vrijeme sekunda (1 s), dolazimo do zaključka da je jedinica za brzinu 1 m/s. Oznaka u fizici za brzinu je v (od latinske riječi velocitas).

Podjela brzine[uredi | uredi izvor]

Brzinu dijelimo na ravnomjernu i neravnomjernu. Kod ravnomjerne brzine intenzitet se nikad ne mijenja, tj. ostaje isti. Tada kažemo da je tijelo za iste odsječke vremena prešlo iste dijelove putanje. To kretanje zove se jednoliko kretanje po pravcu. Kod neravnomijerne brzine tijelo mijenja brzinu kretanja, tj. ubrzava ili usporava. Brzina se može mijenjati po nekom pravilu, tj. može biti jednakoubrzana, odnosno jednakousporena, a može ubrzavati ili usporavati bez nekog pravila. U fizici se proučava jednakoubrzano, odnosno jednakousporeno kretanje. Jednakoubrzano kretanje je kretanje kod kojeg tijelo za iste odsječke vremena dodaje istu količinu brzine, pa se to zove ubrzanje.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: