CARNet

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

CARNet je ustanova čiji je potpuni naziv Hrvatska akademska i istraživačka mreža. Naziv CARNet je skraćenica nastala od engleske varijante imena Croatian Academic and Research Network, po ugledu na slične ustanove u Evropi. Glavna aktivnost CARNeta je uspostava napredne računarsko-komunikacijske infrastrukture pod nazivom CARNet mreža koja ima za cilj povezivanje svih ustanova i pojedinačnih korisnika iz područja nauke, obrazovanja i sporta na CARNet mrežu te time i na globalnu mrežu. CARNet je također i ISP (internet service provider) za akademsku zajednicu (profesori, studenti, itd.), ali i za obrazovni sistem Republike Hrvatske

Historija[uredi | uredi izvor]

CARNet je svoje djelovanje započeo u septembru 1991. godine kao projekt nastao pod pokroviteljstvom tadašnjeg Ministarstva nauka i tehnologije Republike Hrvatske.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]