CSI: Las Vegas

Ovo je bio istaknuti članak mjeseca.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
CSI: Las Vegas
Izvorni naslovCSI: Crime Scene Investigation
Žanrovidrama
misterija
triler
policijski
AutorAnthony E. Zuiker
RazvojJerry Bruckheimer Television
Alliance Atlantis (2000-08)
Alliance Films (2008-2013)
Entertainment One (2013-danas)
CBS Productions (2000-06)
CBS Paramount (2006-09)
CBS Television Studios (2009-2015)
GlumciWilliam Petersen
Marg Helgenberger
Jorja Fox
Gary Dourdan
George Eads
Paul Guilfoyle
Eric Szmanda
Robert David Hall
Louise Lombard
Wallace Langham
Lauren Lee Smith
Laurence Fishburne
Liz Vassey
David Berman
Ted Danson
Elisabeth Harnois
Elisabeth Shue
Jon Wellner
PorijekloSAD
Originalni jezikengleski
Br. sezona15
Br. epizoda337 (spisak)
Izvršni producentiCarol E. Mendelsohn
Anthony E. Zuiker
William Petersen
Jerry Bruckheimer
Jonathan Littman
Cynthia Chvatal
Ann Donahue
Kenneth Fink
Naren Shankar
Danny Cannon
Don McGill
Trajanje41-45 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaCBS
Emitiranje6. 10. 2000 – 15. 2. 2015.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

CSI: Las Vegas ili Mjesto zločina (engleski: CSI: Crime Scene Investigation) američka je kriminalistička TV-serija koja prati istrage forenzičkog tima policije Las Vegasa koji otkriva okolnosti iza tajanstvenih i neobičnih smrtnih slučajeva i drugih zločina. Autor serije je Anthony E. Zuiker, a snimala se uglavnom u Universal Studios u Universal Cityju (Kalifornija). Pilot-epizoda emitirana je 6. oktobra 2000.

Seriju su zajednički producirali Kim Steinhoff and Jerry Bruckheimer Television i CBS Productions, što je u jesen 2006. postalo CBS Paramount Network Television. Bivša koproducentska kuća Alliance Atlantis Communications više ne postoji, a njen udio u seriji prešao je u vlasništvo investitorske firme GS Capital Partners, filijale kompanije Goldman Sachs. CBS Paramount stekao je prava međunarodne distribucije serije.

Serija je žestoko kritizirana – skoro od njenog početka – od strane policije i tužilaštva, koji smatraju da CSI pruža netačnu sliku o tome kako policija rješava zločine, kao i od Televizijskog vijeća roditelja (Parents Television Council), koje ističe nivo i neopravdanost prikazivanja nasilja, slika i seksualnih sadržaja u seriji. Pored svega toga, CSI je postao najgledanija serija u SAD-u 2002. Ovaj uspjeh podstakao je CBS da pokrene franšizu, počevši u maju 2002. sa CSI: Miamijem (koja je imala 10 sezona), a zatim i CSI: NY 2004 (snimljeno 9 sezona). 18. februara 2014. CBS je objavio pokretanje još jednog spin-offa pod nazivom CSI: Cyber, koji je baziran u Quantiku. Pilot-epizoda emitirana je 30. aprila iste godine kao epizoda CSI: Las Vegasa, "Kitty".[1]

Snimljeno je 15 sezona, po čemu je ova serija na 7. mjestu na spisku najdugotrajnijih američkih serija koje se emitiraju u udarnom terminu (primetime). CBS je potvrdio da neće biti 16. sezone, ali će serija biti zaključena dvosatnim TV-filmom, koji će biti emitiran 27. septembra 2015. U filmu će se pojaviti i William Petersen i Marg Helgenberger, članovi originalne glumačke postave, koji su napustili seriju u devetoj, odnosno 12. sezoni, a Ted Danson pridružit će se glumačkoj postavi CSI: Cybera od 2. sezone.[2]

Koncepcija i razvoj[uredi | uredi izvor]

Tokom 1990-ih Anthony Zuiker svojim prvim filmskim scenarijem privukao je pažnju producenta Jerryja Bruckheimera, koji je želio ideju za TV-seriju. Ni Zuiker je tada nije imao, ali mu je njegova supruga rekla za emisiju na Discovery Channelu o forenzičkim detektivima koji koriste DNK i druge dokaze da riješe zaboravljene slučajeve. Zuiker je počeo provoditi vrijeme sa stvarnim forenzičarima iz lasvegaske policije i stekao uvjerenje da tu postoji koncept za seriju. Bruckheimer se složio i dogovorio sastanak sa čelnicima Touchstone Picturesa. Njima se svidio sinopsis i predstavili su ga čelnicima televizija ABC, NBC i FOX, koji ga nisu prihvatili. Šef serijskog programa CBS-a vidio je potencijal u scenariju, a CBS je imao tzv. "glumi-ili-plati" ugovor ("pay or play contract") sa Williamom Petersenom, koji je rekao da želi snimiti pilot-epizodu. Čelnicima CBS-a toliko se svidjela pilot-epizoda da su je odlučili odmah ubaciti u raspored za 2000, i to petkom nakon serije Bjegunac (The Fugitive). U početku se smatralo da će CSI imati koristi od Bjegunca, za koga se očekivalo da će biti hit, ali je do kraja 2000. CSI imao daleko više publike.[3]

Lokacije[uredi | uredi izvor]

Serija je u početku snimana u kanjonu Rye, tj. na njegovom dijelu koji je u vlasništvu kompanije Lockheed Martin, u blizini Santa Clarite. Tu su snimane još neke serije.[4]

Nakon 11. epizode snimanje je premješteno u Santa Clarita Studios; jedino se snimci ulica Las Vegasa rade u samom gradu. Povremeno, kad situacija zahtijeva, snimanje se održava i na lokacijama u Las Vegasu, iako se one češće zamjenjuju lokacijama u Kaliforniji. Neke od tih lokacija jesu srednja škola Verdugo Hills, Royce Hall (koja pripada univerzitetu UCLA), Gradska vijećnica u Pasadeni, a od oktobra 2007. i Državni univerzitet Kalifornije. Snimanje se tako pomaklo iz Santa Clarite, koja je u početku bila izabrana zbog njene sličnosti sa okolinom Las Vegasa. Ipak, taj grad i njegova okolina pokazali su se toliko mnogostrani i prilagodljivi da se tu još uvijek snimaju neke scene na otvorenom.[5] U bonus sadržaju na DVD-u 4. sezone otkriveno je da je epizoda Suckers većinom snimljena u Vegasu tokom decembra 2003, kada su u iznajmljenom prostoru snimali scenu u gothic klubu, a u januaru 2004. neke scene snimljene su u poznatom kasino-hotelu Caesars Palace.

Stil[uredi | uredi izvor]

S ovog aspekta, serija je povukla određene usporedbe prema Quincyju i Dosjeima X.[6] Tehnička oprema i povremeno korištenje futurističke tehnologije nominalno su "prebacili" seriju u žanr naučne fantastike i donijeli joj nagradu Saturn od Akademije naučne fantastike 2004. U mnogim epizodama nalaze se opširne scene u kojima su detaljno prikazani eksperimenti, testovi ili neki drugi tehnički postupci, obično sa minimalnim zvučnim efektima i uz prateću muziku, što je svojevrsna reminiscencija na Nemoguću misiju. Rasvjeta, kompozicija i elementi scenskog aranžmana često su pod velikim utjecajem avangardnog filma.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Osnovna muzička tema CSI-a jest "Who Are You", naslovna pjesma s albuma grupe The Who iz 1978, koju autorski potpisuje Pete Townshend, a izvodi Roger Daltrey (obojica članovi spomenute grupe). I ostale CSI-serije također koriste pjesme ove grupe kao svoju osnovnu temu: "Won't Get Fooled Again" (CSI: Miami) i "Baba O'Riley" (CSI: NY). Obje pjesme snimljene su 1971. za album koji nosi naziv Who's Next.

Muzika ima važnu ulogu kroz čitavu seriju. Umjetnici kao što su The Wallflowers, John Mayer, Method Man i Akon (s Obiejem Triceom) nastupili su u nekim epizodama ("The Accused is Entitled", "Built To Kill – Part 1" i "Poppin' Tags"). Pjesma Wallflowersa "Everybody out of the Water" nalazi se na CSI-evom soundtracku. Često se čuje i Mogwai tokom scena izvođenja forenzičkih testova, kao i Radiohead i Cocteau Twins, ali i nekoliko drugih umjetnika i grupa posudilo je svoju muziku CSI-u, uključujući i Rammstein, čija se muzika naročito koristi u epizodama s Lady Heather. U epizodi "Slaves of Las Vegas" iz 2. sezone korišten je Sigur Rós, u dvostrukoj epizodi "Grave Danger" (finale 5. sezone) grupa The Turtles, a u epizodi "Suckers" Marilyn Manson.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Serija prati slučajeve forenzičkog odjela policije Las Vegasa, koji ostale kolege obično nazivaju Kriminalistički laboratorij Las Vegasa (Las Vegas Crime Lab). Zuiker je odabrao da seriju smjesti u Las Vegas jer je, kao što je spomenuto u pilot-epizodi, kriminalistički laboratorij u tom gradu drugi najaktivniji u SAD-u, odmah nakon FBI-eve laboratorije u Quanticu (Virginia]]. Odjel rješava slučajeve skoro u potpunosti pomoću forenzičkih dokaza, koji mogu, ali i ne moraju dovesti do zaključka radi li se o ubistvu ili nesretnom slučaju. Bizarni zaključci ovih slučajeva često tjeraju ljude da posumnjaju u moral, vjerovanja i ljudsku prirodu uopće.

U stvarnom svijetu, kriminalistički laboratorij i "obična" policija čine Metropolitansku policiju Las Vegasa, koja se često naziva Las Vegas Metro, ili samo Metro. Zuiker je odabrao da ne koristi naziv Metro u seriji.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Glumac Lik Pozicija Sezone
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.
Ted Danson D. B. Russell Šef noćne smjene Glavni
Elisabeth Shue Julie "Finn" Finlay Pomoćnik šefa noćne smjene Glavni
George Eads Nick Stokes Kriminalist 3. stepena Glavni
Jorja Fox Sara Sidle Kriminalist 3. stepena Glavni Gost Epizodni Glavni
Eric Szmanda Greg Sanders Kriminalist 3. stepena Epizodni Glavni
Robert David Hall Dr. Albert "Al" Robbins Glavni patolog Epizodni Glavni
Wallace Langham David Hodges Tehničar za tragove Epizodni Glavni
David Berman Dr. David Phillips Pomoćnik glavnog patologa Epizodni Glavni
Elisabeth Harnois Morgan Brody Kriminalist 2. stepena Gost Glavni
Jon Wellner Henry Andrews Toksikolog/DNK-tehničar Epizodni Glavni
Paul Guilfoyle Kap. Jim Brass Detektiv Odjela za ubistva LVPD-a Glavni
Louise Lombard Sofia Curtis Zamjenica šefa LVPD-a Epizodni Glavni Gost Gost
Gary Dourdan Warrick Brown Kriminalist 3. stepena Glavni
William Petersen Dr. Gilbert "Gil" Grissom Šef noćne smjene Glavni Gost
Lauren Lee Smith Riley Adams Kriminalist 2. stepena Glavni
Liz Vassey Wendy Simms DNK-tehničarka Epizodni Glavni Gost
Laurence Fishburne Dr. Raymond "Ray" Langston Kriminalist 2. stepena Glavni
Marg Helgenberger Catherine Willows Pomoćnik šefa noćne smjene Glavni Gost
CSI-ekipa u prvih 8 sezona (redom): Warrick, Sara, Grissom, Catherine, Nick i Brass

Gil Grissom (William Petersen) šef je noćne smjene forenzičkog odjela Las Vegasa i forenzički entomolog sa doktoratom iz biologije na UCLA. Poznat je kao veoma temeljit i metodičan naučnik, ali i kao introvertna osoba. Dobro poznaje znakovni jezik (jezik gluhih), a patio je od otoskleroze (naslijedio od majke), ali se podvrgao operaciji. Odgojen je kao katolik, ali ne prakticira vjeru. U finalu 6. sezone "Way To Go" otkriveno je da je u ljubavnoj vezi sa Sarom Sidle. Zaprosio ju je u 8. sezoni, što ona prihvata, ali kasnije odlazi iz serije. Ovaj lik donekle je zasnovan na stvarnom forenzičaru Danielu Holsteinu.[7]

Za Williama Petersena bilo je objavljeno da je obnovio ugovor za 9. sezonu serije, ali Associated Press je 15. 7. 2008. objavio da Petersen napušta seriju nakon 10. epizode u 9. sezoni ("One to Go") kako bi se mogao više posvetiti pozorišnim aktivnostima. U njegovoj posljednjoj sceni kao regularnog člana ekipe vidimo ga pri susretu sa Sarom u tropskim šumama Kostarike. Ipak, ostat će izvršni producent serije.[8]

Catherine Willows (Marg Helgenberger) zamjenik je Gila Grissoma na mjestu šefa noćne smjene. Nakon njegovog odlaska preuzela je vodstvo tima. Često se prepire sa Grissomom i Eckliejem kad osjeti da je njen autoritet kompromitiran. U ranijim sezonama Catherine stalno insistira da dobije promociju ili da provodi više vremena sa kćerkom Lindsey. Izrazila je zanimanje prema kolegi Warricku Brownu kada je rekla da je "radost fantazijâ u činjenici da bi se one mogle ostvariti", nakon što je saznala da se Warrick oženio u 6. sezoni. Njen bivši muž Eddie i otac Sam Braun ubijeni su tokom serije. Školovanje na koledžu plaćala je zarađujući kao egzotična plesačica. Ovaj lik zasnovan je na stvarnoj forenzičarki Yolandi McCleary.[9] Potvrđeno je da će nadolazeća, 11. sezona biti posljednja za Helgenberger (pojavit će se u 19 epizoda), koja je u seriji od samog početka.[10]

Nick Stokes (George Eads) smireni je i druželjubivi bivši bejzbolaš i član bratstva iz Dallasa sa diplomom iz krivičnog prava na teksaškom A&M univerzitetu. Zbog toga što je kao dječak bio zlostavljan, njegov lik je prikazan kao saosjećajniji, za razliku od svojih kolega, što mu je donijelo nekoliko ukora sa njihove strane; također, sklon je tome da emotivno pristupi slučajevima. U epizodi Grave Danger Nick je živ zakopan. Preživio je, ali ga je to dosta promijenilo. To je bilo vrlo primjetljivo u epizodi "Gum Drops" kad su ga ponijele emocije tražeći nestalu djevojčicu za koju se smatralo da je mrtva. Bio je, također, i uhođen u epizodi "Stalker" kada je majstor Nigel Crane umislio da je Nick njegov najbolji prijatelj. Jednom je pomogao prostitutki sa kojom se kasnije upustio u vezu. Ubijena je, a on je bio glavni osumnjičeni (epizoda "Boom"). Tečno govori španski jezik. U 1. epizodi 10. sezone (Family Affair) Catherine ga je promovirala u zamjenika šefa noćne smjene.

Greg Sanders (Eric Szmanda) najprije je bio DNK-analitičar. Prošao je obuku i rad na terenu, te je u epizodi "Who Shot Sherlock?" iz 5. sezone i službeno postao član CSI-tima. Unatoč enciklopedijskom znanju iz analize DNK i tragova, još uvijek je neiskusan u terenskom radu i često asistira iskusnijim kolegama. Bio je zainteresiran za brojne žene i iz laboratorija i izvan njega, uključujući i nekadašnju mentoricu i najbolju prijateljicu Saru Sidle. U epizodi "Fannysmackin'" brutalno ga je pretukla jedna banda dok je spašavao drugu žrtvu. Član je Eagle Scouta. Također je napisao i knjigu o historiji Las Vegasa i često ga zaintrigiraju slučajevi koji vuku porijeklo iz "starog Las Vegasa", kojim je tada vladala mafija.

Sara Sidle (Jorja Fox) analitičarka je raznih vrsta materijala i elemenata. Diplomirala je fiziku na Harvardu, a prije Las Vegasa radila je u San Franciscu. Zamijenila je Holly Gribbs nakon što je pomogla u istraživanju njene smrti. U potpunosti je posvećena poslu i ide dokle god se to može samo da bi pravda bila zadovoljena, i za žrtve i za zločince. Često je "hladnog" tona i ponašanja. Otac alkoholičar tukao je nju i njenu majku Lauru, sve dok jednom Laura nije "pukla" i izbola ga do smrti; posljedica toga jesu Sarine emocionalne teškoće kada radi na slučajevima zlostavljanja žena i djece. Nakon očeve smrti i odlaska majke u zatvor, data je na odgajanje u dom za nezbrinutu djecu. Prihvatila je Grissomovu prosidbu u 8. sezoni (epizoda "The Case of the Cross-Dressing Carp"). Nekoliko epizoda poslije (epizoda "Goodbye and Good Luck") Sara napušta tim nakon jednog teškog slučaja. Nije se oprostila sa kolegama ni sa Grissomom, ali mu je ostavila poruku u kojoj kaže da se mora suočiti sa duhovima prošlosti, a to ne može uraditi u Las Vegasu. Vratila se kao gost u 1. epizodi 9. sezone zbog Warrickove smrti ("For Warrick"), kao i u 2. ("The Happy Place"), 5. (Leave out All the Rest) i već spomenutoj "One to Go" (posljednjoj Grissomovoj). U 10. sezoni pojavljuje se u epizodnoj ulozi kako bi popunila prazninu nastalu odlaskom Riley.

Dr. Albert Robbins (Robert David Hall) glavni je okružni patolog. Oženjen je, ima troje djece i blizak je Grissomov prijatelj. On je često jedini koji razumije Grissoma i obrnuto. Na nogama ima proteze, a implicirano je da je noge izgubio u nesreći pokušavajući iskopati pod na mjestu zločina. Hendikepiranost lika vuče porijeklo od samog glumca Halla koji je izgubio noge u saobraćajnoj nesreći.

David Hodges (Wallace Langham) laboratorijski je tehničar i specijalista za razne vrste materijalnih tragova koji je iz Los Angelesa premješten u Las Vegas. Njegov lik seriji daje dozu komike, iako ga većina kolega smatra nepodnošljivim i iritantnim. Uvijek se pokušava dodvoriti Grissomu, koji povremeno oda priznanje Hodgesovoj stručnosti. Prvi put se pojavio u epizodi "Recipe for Murder" iz 3. sezone. Bio je zainteresiran za kolegice iz laboratorija Miu Dickerson i Wendy Simms, a jednom je naveo sve laboratorijske tehničare da pokušaju riješiti (iza Grissomovih leđa) slučaj ubice-maketara, otkrivši pritom ključni trag (epizoda "Lab Rats"). Hodges ima i izvanredno čulo mirisa i može identificirati ključne hemijske spojeve po samom njihovom mirisu.

Riley Adams (u seriji u 9. sezoni; tumači je Lauren Lee Smith) bivša je policajka iz St. Louisa koja je postala forenzičarka. Dolazi u Las Vegas da popuni prazno mjesto u njihovom timu, koji je još potresen ubistvom kolege Warricka Browna. 15. 5. 2008. CBS je izdao obavijest za štampu koja potvrđuje da će se Lauren Lee Smith priključiti glumačkoj ekipi CSI-a u ulozi Riley Adams, ulozi koja bi trebala popuniti prazninu nastalu odlaskom Sare Sidle u prethodnoj sezoni. Prema toj obavijesti, Adams je nonkonformistica koja se priključila policiji iz pobune prema ocu koji je psihijatar. Međutim, ovaj lik "živio" je samo jednu sezonu. Napustila je tim na kraju 9. sezone zbog "nedovoljne podrške i lošeg rukovođenja ekipom" od strane Catherine.

Dr. Raymond Langston (Laurence Fishburne) pomoćnik je šefa noćne smjene i konsultant CSI-tima. O ovom liku CBS je ranije objasnio da "mu je fokus na razumijevanju ponašanja kriminalaca, kako i zašto ljudi rade nasilna djela – tendencije koje on vidi i u sebi. Tokom istrage jednog ubistva, dolazi u kontakt sa CSI-timom i na kraju im se pridružuje kao forenzičar 1. nivoa". Nekad je bio doktor i radio u bolnici. Njegov kolega sa posla ubio je 27 pacijenata i bili su mu predočeni svi dokazi, međutim, to nikad nije riješio. Fishburne se pridružio seriji od 9. epizode u 9. sezoni ("19 Down"), a Grissom je otišao u narednoj epizodi.

Kapetan Jim Brass (Paul Guilfoyle) bio je šef CSI-tima u Las Vegasu dok nije vraćen u Odjel za ubistva u drugoj epizodi. Inače je iz New Jerseya. Nastavlja raditi sa forenzičarima uprkos problemima u 2. sezoni serije sa kćerkom Ellie, koja je ovisnik o drogama i bavi se prostitucijom u Los Angelesu. U epizodi "Ellie" otkriveno je da on nije njen biološki otac (žena ga je varala s njegovim partnerom). Od 2. epizode Brass je kapetan u Odjelu za ubistva i blisko sarađuje sa CSI-timom. Blizak je Grissomov prijatelj kojem je dao pravnu punomoć u slučaju da mu se radi o životu ili smrti, a ima gotovo roditeljski odnos prema Sari Sidle. Često privodi svjedoke i ispituje osumnjičene. U epizodi "Bang-Bang" dvaput je pogođen od strane Williama Cutlera, nakon što ga je uvjerio da pusti taoca.

D. B. Russell (Ted Danson) zamijenio je Catherine na mjestu šefa noćne smjene u 12. sezoni. Prethodno je radio kao forenzičar u državi Washington. Oženjen je i ima sina Charlieja (Brandon Jones).

Wendy Simms (Liz Vassey) jest DNK-tehničarka. Radila je u San Franciscu prije dolaska u Las Vegas (epizoda "Secrets and Flies"). U epizodi Lab Rats pomaže Hodgesu da istraži slučaj ubice-maketara. Ova dva lika imaju kontinuirano rivalstvo, ali i uzajamne romantične osjećaje, koje ipak zadržavaju za sebe. Hodges se žali da Wendy pokušava sve preuzeti i misli da je ona "previše kul" za laboratorij. Wendy vrijeđa Hodgesa nazivajući ga "čudakom" i "gubitnikom", ali hvali njegove metode u istrazi. Pomalo je šeprtljasta u poslu. Imala je veliku raspravu sa dr. Robbinsom oko dokaznog materijala sa već ustajalom krvi u epizodi "Let It Bleed". Otkrila je da je u nezavisnom horor-filmu igrala djevojku koja bude prepolovljena motornom pilom. U 10. sezoni "premještena" je iz epizodnih u glavne likove serije. Međutim, neće se vratiti za 11. sezonu.[11]

David Phillips (David Berman), čiji je nadimak "Super Dave", pomoćnik je dr. Robbinsa. Nadimak je dobio nakon što je spasio život žrtve tokom obdukcije (žrtva je još bila živa). Zbog posla kojim se bavi, malo ga šta može uznemiriti, mada su ga u ranijim sezonama kolege zadirkivale zbog pretpostavljenog manjka društvenog života. Ipak, početkom 7. sezone uplovio je u bračne vode. Otkrio je da njegova žena uživa slušati o svim grotesknim detaljima njegovog posla (epizoda "Leapin' Lizards"). Tokom 8. sezone neki znakovi ukazuju na to da supruga pokušava promijeniti njegov izgled. Krajem 9. sezone uspješno je izveo prvu samostalnu obdukciju. U 10. sezoni, kao i Wendy, pridružio se glavnoj glumačkoj postavi serije.

Warrick Brown (Gary Dourdan) bio je audio-video analitičar. Las Vegas mu je rodni grad, a diplomirao je hemiju na UNLV-u. Glavni aspekt Warrickovog lika bila je njegova ovisnost o kockanju od koje se oporavljao, a taj oporavak ometala je činjenica da živi i radi u gradu kocke. U prvoj epizodi serije novi član CSI-tima Holly Gribbs ubijena je radeći na mjestu zločina dok je Warrick bio odsutan, uplaćujući tiket u kladionici. Umalo je izgubio posao zbog toga što ju je ostavio samu na mjestu zločina. Grissomovo prijateljstvo i pomoć jako mu je pomoglo da savlada ovisnost, ali je njegova naglost i temperament bila jedan od Eckliejevih razloga da istraži, a zatim i razdvoji tim noćne smjene u 5. sezoni. Warrick je bio jako privržen rodnom gradu i koristio je svoje kockarsko iskustvo u istragama. Oženio se u šestoj, a razveo u 8. sezoni. U epizodi "For Warrick" otkriveno je da ima dijete. Warricka više neće biti u seriji jer se Dourdan i CBS nisu mogli dogovoriti o uvjetima novog ugovora. Kao rezultat toga, u finalu 8. sezone ("For Gedda") zamjenik šerifa McKeen puca Warricku u vrat i prsa dok sjedi u autu i ostavlja ga da umre. Umire na početku 1. epizode 9. sezone na Grissomovim rukama.

Sofia Curtis (Louise Lombard) detektivka je u Odjelu za ubistva. Bila je forenzičarka koja je postala član Grissomovog tima nakon što je polovinom 5. sezone pomoćnik direktora Kriminalističkog laboratorija Conrad Ecklie razdvojio tim na 2 dijela (Grissomov i Catherinin). Međutim, ubrzo je počela razmišljati o tome da dâ otkaz pogođena činjenicom da je degradirana sa mjesta šefa dnevne smjene. U 6. sezoni napravila je promjenu u karijeri prebacivši se iz forenzičara u detektive. Posljednji put (dosad) pojavila se u 1. epizodi 8. sezone "Father of the Bride".

Epizodni likovi[uredi | uredi izvor]

U seriji se pojavljuje dosta epizodnih likova različitih profila (laboratorijski tehničari, detektivi, članovi porodica glavnih likova, kao i neki zločinci).

Gostujući glumci[uredi | uredi izvor]

U seriji je gostovalo i dosta poznatih ličnosti, pjevača i glumaca iz drugih serija. Evo nekih: Steven Baldwin, zvijezda serije Usual Suspects, pojavio se kao Jesse Acheson, protiv koga se vodila istraga u epizodi "Compulsion".

Roger Daltrey, frontmen grupe The Who, igrao je nestalog mafijaškog šefa koji se vraća u Las Vegas da se osveti onima koji su ga pokušali ubiti (epizoda "Living Legend").

America Ferrera, zvijezda serije Ružna Betty i Disney Channela, pojavila se u epizodi "Harvest".

Faye Dunaway glumila je poznatu bivšu šou-plesačicu i bivšu ljubav mafijaškog mogula u epizodi "Kiss-Kiss, Bye-Bye".

Danny Bonaduce pojavio se kao Izzy Delancy, prva žrtva ubice-maketara, u dvodijelnoj 1. epizodi 7. sezone "Built to Kill, Part 1", te epizodi "Loco Motives".

Kelly Rowan, iz serije O. C, pojavila se u epizodi "Slaves of Las Vegas" kao Eileen Nilson, supruga čovjeka koji ju je mrzio. Natjerala je djevojku iz podzemnog fetiš-kluba da se ponaša kao ona, što je nagnalo njenog nasilnog muža da je ubije.

Kevin Federline (bivši muž Britney Spears) pojavio se u epizodi "Fannysmackin'" kao siledžija poznat kao "Pig" (svinja) i vođa ulične bande koja je nasumično brutalno, a ponekad i fatalno, premlaćivala građane, a najviše turiste u Las Vegasu. U ovoj epizodi banda ozbiljno napada Grega koji pokušava pomoći jednoj od njihovih žrtava. Pig se, također, verbalno obrušava na Nicka i Warricka dok oni istražuju mjesto napada na Grega, što dovodi do manjeg fizičkog sukoba između Piga i Nicka.

Ian Somerhalder, Josh Holloway, Elizabeth Mitchell i Harold Perrineau, zvijezde serije Izgubljeni, također su gostovali u CSI-u. Somerhalder je glumio osumnjičenog za ubistvo Tonyja Del Nagra (1. epizoda 3. sezone: "Revenge Is Best Served Cold"). Holloway je 2003. glumio Kennyja Richmonda ("Assume Nothing"), zaposlenika u kasinu koji je na koledžu bio Nickov timski kolega u bejzbolskoj ekipi. Mitchell se pojavila kao Melissa Winters, tužiteljica vezana za invalidska kolica i Sarina prijateljica sa strašnom tajnom (epizoda "One Hit Wonder"), a Perrineau je glumio svećenika nečiste prošlosti koji se podvrgao egzorcizmu i koji je nestao (epizoda "Go To Hell").

Prije no što je postao član glavne postave u CSI: NY, Carmine Giovinazzo pojavio se u spomenutoj 1. epizodi 3. sezone, što ga čini jednim od nekoliko glumaca koji su se pojavili u sve tri CSI-serije.

Juliette Goglia glumila je Hannah West, čudo od djeteta, koja je "zamutila vodu" u dva slučaja ubistva u koja je bio umiješan njen polubrat. Njeni hladni, proračunati postupci natjerali su Saru da ponovo razmisli o svojoj karijeri, i ona odlazi na kraju također spomenute epizode "Goodbye and Good Luck". Sara ostavlja svoj službeni prsluk za novu forenzičarku Ronnie Lake nakon što je sa njega uklonila etiketu sa svojim imenom i bacila je u kantu za smeće. Prvi slučaj sa Hannah bio je u sezoni 6 (epizoda "The Unusual Suspect").

U seriji su gostovala i 4 glumca iz serije The Shield. Catherine Dent glumila je Danny (ubicu) u epizodi "Who Shot Sherlock?", Kenny Johnson igrao je Lema, vozača Corvette, u epizodi "Time of Your Death", Walton Goggins glumio je Shanea (ubicu) u epizodi "Empty Eyes", a Jay Karnes pojavio se kao detektiv Dutch iz Unutrašnje kontrole u epizodi "For Gedda".

Jamie Hyneman i Adam Savage, autori serijala Mythbusters, pojavili su se kao naučnici-posmatrači u epizodi "The Theory of Everything".

Hip-hoper Method Man pojavljuje se kao Drops u epizodama "Poppin' Tags", "Big Shots" i "Drops Out".

Taylor Swift glumila je Haley Jones u epizodi "Turn, Turn, Turn".

Holt McCallany bio je u epizodi "Young Man with a Horn". Prethodno je glumio detektiva Johna Hagena u CSI: Miamiju.

Zvijezda serije Heroji, Milo Ventimiglia, glumio je Bobbyja u epizodi "Friends & Lovers".

Zvijezda američke verzije serije Ured (The Office), John Krasinski, pojavio se u epizodi "Who Shot Sherlock?".

Travis Barker glumio je repera u epizodi o reperskim ratovima između istočne i zapadne američke obale.

Shanna Moakler, bivša misica SAD-a, pojavila se u istoj epizodi kao i njen sad već bivši muž Barker.

Allison Scagliotti-Smith, poznata po ulozi Mindy Crenshaw u seriji Drake & Josh, tumačila je zaposlenicu u restoranu brze hrane u epizodi "Deep Fried and Minty Fresh".

Epizode[uredi | uredi izvor]

Prve 4 sezone (kao i deseta) imaju 23, peta 25, a 6., 7. i 9. 24 epizode. Osma ima samo 17 zbog poznatog štrajka scenarista u Hollywoodu. Neke od njih bile su tzv. unakrsne (crossover) epizode sa druge 2 CSI-serije. Dvodijelna unakrsna epizoda sa serijom Bez traga (Without a Trace) emitirana je u SAD-u 8. novembra 2007. Prvi dio bio je u okviru CSI-a, a drugi u okviru Bez traga.

Prijem[uredi | uredi izvor]

U TV-sezoni 2002-03 CBS je postao gledaniji od dotad vodećeg NBC-a, a CSI najgledanija TV-emisija za tu sezonu[12], a u idućih 5 najgledanija emisija sa scenarijem. Od 2003. serija je i na vrhu najgledanijih dramskih serija u SAD-u, a i u 2007. zadržala se među 5 najgledanijih emisija svake sezone. Finale 5. sezone (Grave Danger), koje je režirao Quentin Tarantino, gledalo je 19. maja 2005. preko 35 miliona ljudi, dvaput više od najbližeg konkurenta na listi.[13] Prema web-stranici TV.com Arhivirano 20. 5. 2019. na Wayback Machine, epizode "Living Doll" (sezona 7) i "Grave Danger" dobile su najveću ocjenu (9,6) od svih CSI-epizoda. Ocjenu 9,5 dobile su "Monster in the Box" (sezona 7) i "For Gedda" (sezona 8), a 9,4 "Goodbye and Good Luck" (sezona 8), "Rashomama" (sezona 6), "Law of Gravity" (sezona 7), "Gum Drops" (sezona 6), "Bloodlines" (sezona 4), "Play With Fire" (sezona 3) i "Stalker" (sezona 2).

Reakcija javnosti[uredi | uredi izvor]

Popularnost serije dovela je do pojave mnogih web-stranica, internet-foruma i velike količine umjetnina koje su izradili ljubitelji serije – oni su drugi po broju napisanih priča (preko 19.000), odmah iza ljubitelja serije Buffy, ubica vampira. 27. septembra 2007, nakon 1. epizode 8. sezone, minijutarna maketa Grissomovog ureda (koju su gledaoci vidjeli da pravi u 7. sezoni) stavljena je na eBay. Aukcija je završena nakon 10 dana, a maketa je prodana za 15.600 $. CBS je novac donirao udruženju CASA (nacionalno udruženje koje podržava i promovira sudski određene zastupnike zlostavljane i zanemarene djece). U augustu 2007, nakon što su se pojavile glasine da Jorja Fox napušta seriju, počela je "narodna" kampanja, koju je pokrenuo jedan internet-forum. Mnogi od 19.000 njegovih članova dali su doprinos kampanji, skupivši preko 8.000 $ za poklone i praktične šale namijenjene čelnicima CBS-a te producentima i scenaristima CSI-a. Neke od tih šala bile su svadbena torta za Carol Mendelsohn, 192 čokoladice u obliku insekata sa porukom "CSI Without Sara Bugs Us" ("CSI bez Sare dosadan je k'o insekt" /bug = insekt) za Narena Shankara ili avion koji je nekoliko puta preletio iznad Universalovih studija sa porukom "Slijedite dokaze – zadržite Jorju Fox u CSI-u". Bilo je i protesta na način da se producentima poštom šalje 1 dolar kako bi se sačuvao Jorjin ugovor "1 po 1 dolar". Od početka kampanje (29. septembra 2007) do 16. oktobra 2007. više od 20.000 pisama sa novcem i lecima iz 49 zemalja stiglo je na adresu Universala i sjedišta CBS-a u New Yorku.[14][15] Fox i Mendelsohn odlučile su donirati taj novac udruženju CASA.[16]

Kritika zbog tematike nasilja i seksa[uredi | uredi izvor]

Serija je često kritizirana zbog nivoa i neopravdanosti prikazivanja nasilja i seksualnih sadržaja. Zajedno sa druge 2 CSI-serije, pomakla je granice onoga što se smatralo prihvatljivim za prikazivanje na udarnoj TV-mreži.[17] Serija ima dosta epizoda sa tematikom seksualnog fetišizma i drugih oblika seksualnog zadovoljavanja (vidi naročito lik Lady Heather, koja je profesionalna domina). Televizijsko vijeće roditelja (PTC) ocijenilo je CSI jednom od najgorih emisija za prikazivanje u udarnom terminu skoro u svakoj sezoni od CSI-eve druge[18][19][20]"What Are Your Children Watching? - Rating the Top 20 Most Popular Prime-Time Broadcast TV Shows Watched by Children Ages 2-17" (PDF). Parents Television Council. Arhivirano s originala (PDF), 2. 12. 2007. Pristupljeno 27. 5. 2015., a najgorom nakon sezona 2002/03[21] i 2005/06.[22] Vijeće je i neke epizode predložilo za najgore TV-emisije u sedmici[23][24][25][26][27][28] Pored toga, epizoda "King Baby" iz februara 2005, koju je PTC imenovalo najuvredljivijom TV-emisijom sedmice, navela je PTC da počne kampanju za podnošenje pritužbi Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) zbog ove epizode.[29] Do danas je uloženo oko 13.000 pritužbi na ovu epizodu.[30] PTC je, također, zatražio od Cloroxa da povuče svoje reklame iz CSI-a i CSI: Miamija zbog tematike nasilja u ovim serijama.

Reakcija organa zakona[uredi | uredi izvor]

Druga kritika na račun serije tiče se prikazivanja policijskih procedura za koje neki odlučno smatraju da nije u skladu sa stvarnošću. Npr, forenzičari u seriji ne samo da istražuju mjesta zločina (kao što to čine stvarni forenzičari) već vrše racije, učestvuju u potjerama i hapšenju osumnjičenih, ispituju osumnjičene i rješavaju slučajeve, što spada u odgovornost policajaca i detektiva, a ne forenzičkog osoblja. Ipak, neki detektivi također su i školovani forenzičari, iako je to jako rijetko u stvarnom životu. Puštanje CSI-osoblja da učestvuje u detektivskom poslu smatra se neumjesnom i nevjerovatnom praksom jer bi to kompromitiralo nepristrasnost naučnih dokaza. CSI dijeli ovu karakteristiku sa sličnom britanskom serijom Nijemi svjedok (Silent Witness). U okviru stvarne lasvegaske policije forenzičari rade za bilo koju kompaniju koju unajmi okrug Clark, najčešće za Institut za istraživanje pustinje (DRI), koji se nalazi blizu kampusa UNLV-a. Također, gradovi Sjeverni Las Vegas i Henderson i ostali okruzi i općine u blizini ne dozvoljavaju lasvegaskoj policiji ili kompanijama koje rade za nju da uđu u njihovu jurisdikciju, osim ako se zločin desio na granici gradova i/ili općina. Dalje, forenzičari koji su pod ugovorom sa lasvegaskom policijom ne idu u druge okruge niti bilo gdje drugo u Nevadi zbog toga što svaki okrug ima različite zakone u pogledu toga šta se smatra organom zakona ili kriminalističkom službom u dotičnom okrugu. Neki okružni javni tužioci kritizirali su seriju zbog toga što javnosti daje netačnu sliku o tome kako policija rješava zločine. Žrtve i njihove porodice dolaze i očekuju trenutne rezultate nekih od procedura prikazanih u seriji, kao što su DNK-analiza ili provjeravanje otisaka prstiju, dok u stvarnom životu ove procedure mogu trajati danima ili čak sedmicama. Javni tužioci navode da se smanjio stepen donošenja konačne presude u slučajevima sa malo fizičkih dokaza najviše zbog utjecaja CSI-a na članove porote.[31] Međutim, nisu sve krim-službe tako kritične – ustvari, mnogi forenzičari pozitivno su ocijenili utjecaj serije i uživaju u svojoj novoj reputaciji "nepobjedivosti". U Velikoj Britaniji policajci za mjesto zločina, prethodno opterećeni pomalo "klovnovskom" skraćenicom SOCO (Scene Of Crime Officers), sada sami sebe nazivaju CSI-evcima. Policije nekih gradova (npr. Norfolk) otišle su čak toliko daleko da su promijenile ime jedinice u "Crime Scene Investigation". Također, desio se masovni porast broja aplikanata na regrutiranja i programe obuke, sa daleko većim obimom ljudi koji su zainteresirani za ono što se nekad smatralo zaostalim u naučnom pogledu.[32]

LGBT polemike[uredi | uredi izvor]

LGBT (engl. skr. za Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) zajednica kritizirala je seriju zbog negativnog prikazivanja LGBT likova. Međutim, pošto su većina jednoepizodnih likova u seriji – zbog same njene prirode – kriminalci, osumnjičeni ili žrtve, prirodno je da su svi od navedenih gostujućih likova prikazani u ne baš pozitivnom svjetlu. Uprkos općem nezadovoljstvu, epizoda "Ch-Ch-Changes" (sezona 5) pozitivno je primljena u transseksualnoj zajednici.[33] Dalje, u epizodi "Iced" iz iste sezone pojavljuje se jedan od samo nekoliko otvorenih homoseksualnih likova u seriji koji nisu bili žrtve ili zločinci (bio je žrtvin susjed).

Franšiza (licenca)[uredi | uredi izvor]

Poput NBC-jeve franšize Zakon i red, CBS je pokrenuo vlastitu franšizu počevši u septembru 2002. sa serijom CSI: Miami. Još jedna serija pokrenuta je 2 godine poslije: CSI: NY. Od 2015. Počet će i CSI: Cyber. Također je napravljeno dosta stripova, videoigara i romana baziranih na ovim serijama. Serija se našla u istom "svijetu" sa drugom CBS-ovom policijskom serijom Bez traga tokom unakrsnih epizoda prikazanih početkom novembra 2007. Slično je bilo i sa serijama CSI: NY i Zaboravljeni slučaj. William Petersen potvrdio je postojanje planova za CSI-film u kojem bi glavni lik bio Grissom[34], međutim, to se nije realiziralo.

"CSI-efekt"[uredi | uredi izvor]

Termin "CSI-efekt" (ponekad nazvan i "CSI-sindrom") odnosi se na fenomen da su popularne TV-serije, kao što su sva tri CSI-a, Zakon i red, Nijemi svjedok, Ispitujući Jordan (Crossing Jordan) i Buđenje mrtvih (Waking the Dead), žrtvama zločina i članovima porota povećale očekivanja od forenzičke nauke, naročito istraživanje mjesta zločina i DNK-testiranje.[35] Za ovaj fenomen se govori da je promijenio način na koji se mnoga suđenja danas predstavljaju u tome što su tužioci pod pritiskom da na sudu izlože više forenzičkih dokaza.[36]

"CSI: Iskustvo"[uredi | uredi izvor]

25. maja 2007. čikaški Muzej nauke i industrije otvorio je izložbu u čast CSI-a, nazvanu "CSI: Iskustvo" ("CSI: The Experience"). Tu je, također, i web-stranica za one koji ne mogu posjetiti izložbu koju je dizajnirao Centar univerziteta Rice za tehnologiju u podučavanju i učenju.

Vozila[uredi | uredi izvor]

Po dogovoru za plasman visokoprofilnih proizvoda[37] General Motors donirao je dva terenca GMC Yukon XL Denali policijama Los Angelesa i Las Vegasa. Isti modeli modificirani su i korišteni u seriji kao "jedinica za mobilnu analizu" u finalu 5. sezone "Grave Danger". Visina im je promijenjena za 15 cm u odnosu na standardni model, omogućujući tako da vrata prtljažnika štite likove od kiše, te da se u prtljažnik i zadnji kraj smjesti mobilni laboratorij sa laptopima, alatnim kutijama i skladištem za dokaze. U epizodi "Grissoms's Divine Comedy" Warrick vozi crni hibridni Yukon XL/Denali.[38]

Televizijski rejting[uredi | uredi izvor]

SAD[uredi | uredi izvor]

Napomena: Nova TV-sezona na svakoj američkoj TV-mreži počinje krajem septembra, a završava polovinom maja.

Sezona Vrijeme emitiranja Premijerna epizoda Finale sezone TV-sezona Plasman Gledaoci
(u milionima)
1. petak, 21:00 (2000)
četvrtak, 21:00 (2001)
6. 10. 2000. 17. 5. 2001. 2000–2001. #10 17,8[39]
2. četvrtak, 21:00 27. 9. 2001. 16. 5. 2002. 2001–2002. #2 23,69[40]
3. 26. 9. 2002. 15. 5. 2003. 2002–2003. #1 26.20[41]
4. 25. 9. 2003. 20. 5. 2004. 2003–2004. #1 25,27[42]
5. 23. 9. 2004. 19. 5. 2005. 2004–2005. #2 26,26[43]
6. 22. 9. 2005. 18. 5. 2006. 2005–2006. #3 24,86[44]
7. 21. 9. 2006. 17. 5. 2007. 2006–2007. #5 20,34[45]
8. 27. 9. 2007. 15. 5. 2008. 2007–2008. #5 16,62[46]
9. 9. 10. 2008. 14. 5. 2009. 2008–2009. #4 18,52[47]
10. 24. 9. 2009. 20. 5. 2010. 2009–2010. #8 14,92[48]
11. 23. 9. 2010. 12. 5. 2011. 2010–2011. #10 13,52[49]
12. srijeda, 22:00 21. 9. 2011. 9. 5. 2012. 2011–2012. #19 12,49[50]
13. 26. 9. 2012. 15. 5. 2013. 2012–2013. #23 11.63[51]
14. 25. 9. 2013. 7. 5. 2014. 2013–2014. #18 11,86[52]
15. nedjelja, 22:00 28. 9. 2014[53] 15. 2. 2015 2014–2015. #34 11.19[54]

Velika Britanija[uredi | uredi izvor]

Epizode se emitiraju četvrtkom u 21. 00. na kanalu FIVE na britanskoj zemaljskoj mreži. Broj gledalaca kreće se oko 4 miliona. Reprize su tokom sedmice na FIVE USA, a broj gledalaca je oko 2 miliona.

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

ASCAP nagrada:

  • Najgledanija TV-serija u 2006.

Nagrade ASC-a:

  • Izvanredno postignuće u kinematografiji u TV-serijama (2006)
  • Izvanredno postignuće u kinematografiji u TV-serijama (2005)

Nagrade Emmy:

  • Izvanredan mikser zvuka u humorističkoj ili dramskoj TV-seriji (2007)
  • Izvanredna kinematografija za serije snimane jednom kamerom (2006)
  • Izvanredno uređivanje zvuka u TV-seriji (2003)
  • Izvanredna (neprotetska) šminka u TV-seriji (2002)

Nagrada Saturn:

  • Najbolja TV-serija (2004)

Nagrada Udruženja TV-glumaca:

  • Izvanredan ansambl u dramskoj seriji (2004)

Nominacije[uredi | uredi izvor]

Osim osvojenih nagrada, serija je bila nominirana za još 28 Emmyja u 12 kategorija, kao i za Zlatni globus, Nagradu Udruženja TV-glumaca, Nagradu Udruženja američkih scenarista, Nagradu Udruženja režisera te Nagradu Udruženja američkih producenata.

DVD-izdanja[uredi | uredi izvor]

Regija 1[uredi | uredi izvor]

Ova regija obuhvata SAD (s Portorikom) i Kanadu.

Naslov DVD-a Epizode Datum izdavanja
The Complete First Season 23 25. 3. 2003.
The Complete Second Season 2. 9. 2003.
The Complete Third Season 30. 3. 2003.
The Complete Fourth Season 12. 10. 2004.
The Complete Fifth Season 25 29. 11. 2005.
The Complete Sixth Season 24 14. 11. 2006.
The Complete Seventh Season 20. 11. 2007.
The Complete Eighth Season 17 14. 10. 2008.
The Complete Ninth Season 24 1. 9. 2009.
The Complete Tenth Season 23 28. 9. 2010.
The Complete Eleventh Season 22 27. 9. 2011.
The Complete Twelfth Season 26. 9. 2012.
The Complete Thirteenth Season 17. 9. 2013.

Izdanja za SAD distribuira Paramount Home Entertainment, a za Kanadu Alliance Atlantis. Izdanje 1. sezone razlikuje se od ostalih sezona po tome što je dostupno samo u 1.33:1 ili 4:3 formatu, a ne u 1.78:1 ili 16:9, što je standardni format HDTV-a. Pošto je serija počela 2000. godine, moguće je da snimana na taj način, a naredne sezone bile su prve koje su prebačene u "široki" format. Prva sezona, također, jedina nema Dolby Digital 5.1 audiosistem, već ima stereo zvuk.

Regije 2 i 4[uredi | uredi izvor]

Regija 2 obuhvata sve evropske zemlje (osim Rusije, Bjelorusije i Ukrajine), Grenland, Arapski poluotok, Kavkaz, Iran, Egipat, Južnoafričku Republiku, Gvajanu i Japan. U regiju 4 ulaze Srednja i Južna Amerika (osim Gvajane), Australija, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja i još neke manje polinezijske države.

U ovim regijama DVD-izdanja izlaze tako što se svaka sezona izdaje u 2 dijela (svaki ima 11 ili 12 epizoda sa posebnim dodacima) prije nego što se konačno prodaju "u jednom komadu". Nakon što su kasnila skoro 12 mjeseci za izdanjima u regiji 2 nakon prve 4 sezone, izdanja u regiji 4 izlaze sve brže jer distributeri jednostavno izdaju cijelu sezonu 5 odjednom.

Regija 2

Naziv DVD-a Datum(i) izdavanja
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 1) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 2) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 3) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezone 1–3) 23. 8. 2004.
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 4) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezone 1–4) 12. 12. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 5) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezone 1–5) 2. 10. 2006.
CSI: Crime Scene Investigation - Grave Danger (2 Tarantinove epizode) 10. 10. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 6) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 7) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 8) 1. 3. 2010*
CSI: Crime Scene Investigation (sezone 1–8) 26. 10. 2009.
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 9) 1. 3. 2010.
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 10) 7. 2. 2011.
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 11) 30. 4. 2012[55]
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 12) 1. 7. 2013.
CSI: Crime Scene Investigation (Sezona 13) 9. 6. 2014.
  • * - izdani kao kompletne sezone; sezone 1-8 izdavane su u 2 dijela od 2003. do 2009.

Regija 4

Naziv DVD-a Datumi izdavanja
Čitava sezona 1. dio 2. dio
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 1) 27. 11. 2003. 21. 10. 2002. 9. 4. 2003.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 2) 28. 10. 2004. 27. 10. 2003. 30. 3. 2004.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 3) 4. 10. 2005. 18. 3. 2005. 13. 9. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 4) 8. 11. 2006. 12. 5. 2006. 17. 8. 2006.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 5) 24. 1. 2007. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation - Grave Danger (2 Tarantinove epizode) 6. 6. 2007.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 6) 5. 12. 2007. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 7) 3. 12. 2008. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 8) 15. 7. 2009. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 9) 2. 6. 2010. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation sezona 10) 3. 8. 2011. Izdano Izdano
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 11) 6. 6. 2012.
CSI: Crime Scene Investigation (sezona 12) 8. 8. 2013.

Blu-ray izdanja[uredi | uredi izvor]

12. maja 2009. Paramount Home Entertainment izdao je 1. sezonu na HD Blu-ray disku. Za razliku od DVD-izdanja, ovo je bilo u originalnom širokoekranskom formatu, uz 7. 1. surround zvuk.

Ostala izdanja[uredi | uredi izvor]

CSI-franšiza doživjela je izdanje i u obliku igara za mobitele. U jesen 2007. CBS se udružio sa proizvođačem igara Gameloftom kako bi se CSI "ubacio" na mobitele. Prva takva igra bila je CSI: Miami. U njoj "učestvuju" Horatio Caine, Alexx Woods i Calleigh Duquesne, koji uz igračevu pomoć pokušavaju riješiti ubistvo u South Beachu. Igra je, također, dostupna za "skidanje" na različitim iPod uređajima.[56]

U proljeće 2008. Gameloft i CBS izdali su CSI: Crime Scene Investigation – The Mobile Game. Igra je bazirana izvan originalne serije, a ima jedinstvenu karakteristiku u tome što igrač može primati pozive u toku igre koji mu daju napomene i tragove o mjestu zločina i dokazima. Što se tiče same priče, autori igre sarađivali su sa Zuikerom kako bi radnja i dijalozi bili u skladu sa stilom serije.[57]

Knjige[uredi | uredi izvor]

  • Istinite priče o CSI-u: Stvarni zločini u pozadini najboljih epizoda popularne TV-serije (objavljena 08/09) - u ovoj knjizi autorica Katherine Ramsland slijedi dokaze i osvrće se na neke od najdojmljivijih epizoda CSI-franšize, te istražuje stvarne zločine kojima su one nadahnute. Također posmatra autentičnost forenzičkih istraga rekonstruiranih za dramatizaciju i brižljive i mukotrpne forenzičke procese iz stvarnog života primijenjene u svakom stvarnom slučaju - od poznatog masovnog ubice Richarda Specka, preko masakra nad budističkim svećenicima u hramu Arizona, pa do zbunjujućeg slučaja spontanog samosagorijevanja.
  • U septembru 2009. Tokyopop je objavio manga verziju CSI-a čiji su autori Sekou Hamilton (pisac) i Steven Cummings (crtač). U središtu radnje je 5 tinejdžera koji rade kao pripravnici u lasvegaskom krim-laboratoriju i koji pokušavaju riješiti ubistvo učenika iz njihove srednje škole, što će ih dovesti do šokantnog otkrića. Povremeno se tu pojavljuju Grissom i Catherine, te još neki CSI-likovi.

Videoigre[uredi | uredi izvor]

Las Vegas

Miami

New York

Emitiranje u svijetu[uredi | uredi izvor]

Država TV mreža/mreže
Argentina Sony Entertainment Television i Canal 9
Australija Nine Network
Austrija ORF 1
Belgija VT4
Bosna i Hercegovina TV1, TV Hit, TV K3
Brazil Sony Entertainment Television i Rede Record
Bugarska Nova Televizia
Češka TV NOVA
Čile Canal 13 i Sony Entertainment Television
Danska Kanal 5
Ekvador Sony Entertainment Television i TeleAmazonas
Estonija TV 3
Fidži Fidži FijiONE
Filipini AXN i Studio 23 (ABS-CBN)
Finska MTV3
Francuska TF1
Grčka ALTER i ET1
Holandija RTL 4 i RTL 5
Honduras Sony Entertainment Television
Hrvatska HRT
RTL (starije epizode)
Indija AXN
Indonezija Indosiar
Irska Channel 6 i RTÉ
Island Skjár 1
Italija FoxCrime (SKY) i Italia 1
Izrael Channel 1 i Xtra HOT
Japan AXN, WOWOW i TV Tokyo
Južna Koreja Munhwa Broadcasting Corporation
Južnoafrička Republika M-Net i SABC3
Kanada CTV, Showcase i Spike TV
Kenija Kenya Television Network
Kina China Entertainment Television
Kolumbija Studio Universal
Kostarika Teletica canal 7
Latvija TV3
Libanon Lebanese Broadcasting Corporation
Litvanija TV3
Mađarska Viasat3
Sjeverna Makedonija A1 TV
Malezija AXN i ntv7
Meksiko Sony Entertainment Television i Televisa Canale 5
Nikaragva Nikaragva Sony Entertainment Television
Norveška TVNORGE
Novi Zeland TV3 i SKY Television SKY 1
Njemačka RTL
Peru Sony Entertainment Television
Poljska TVP2 i AXN
Portugal AXN i SIC
Rumunija Pro Cinema
Rusija DTV-viasat
Singapur MediaCorp i AXN
Sjedinjene Američke Države CBS i Spike TV
Slovačka TV JOJ
Slovenija POP TV
Srbija RTS
Španija AXN i Telecinco
Šri Lanka Art TV
Švedska Kanal 5 i Viasat Crime
Švicarska SF2, TSI2 i TSR1
Tajland AXN i UBC
Tajvan AXN i VideoLand
Turska TRT, CNBC-E i TRT1
Ujedinjeno Kraljevstvo Five, Five US i LIVINGtv
Urugvaj Canal 10
Venecuela Sony Entertainment Television

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "CBS developing another 'CSI' spinoff". Entertainment Weekly's EW.com. 18. 2. 2014. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  2. ^ Hibberd, James (13. 5. 2015). "CSI to officially end with movie: William Petersen to return". Entertainment Weekly. Pristupljeno 13. 5. 2015.
  3. ^ Spadoni, Mike. "CSI: CRIME SCENE INVESTIGATION - A TELEVISION HEAVEN REVIEW". televisionheaven.co.uk. Arhivirano s originala, 16. 2. 2008. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  4. ^ "Rye Canyon Office Park". The Center for Land Use Interpretation. Arhivirano s originala, 8. 4. 2015. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  5. ^ "The Unit Takes Over CSI's Old Studio", CSIFiles.com/ LA Daily News.
  6. ^ "The Rise of CSI - Slashdot". slashdot.org. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  7. ^ "The Dead Zone". people.com. Arhivirano s originala, 14. 8. 2016. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  8. ^ "CSI series star William Petersen leaving in 9th season - Entertainment - GMANews.TV - Official Website of GMA News and Public Affairs - Latest Philippine News". gmanews.tv. 16. 7. 2008. Arhivirano s originala, 17. 3. 2010. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  9. ^ "Marg Helgenberger - Interview". sci-fi-online.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  10. ^ The Clicker (3. 8. 2011). "Marg Helgenberger confirms it's her last season of 'CSI'". Today. Arhivirano s originala, 24. 9. 2015. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  11. ^ Adam Bryant (2. 6. 2010). "Liz Vassey to Exit CSI". TVGuide.com. Arhivirano s originala, 13. 11. 2012. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  12. ^ "BBC NEWS - Entertainment - US crime drama tops Friends". bbc.co.uk. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  13. ^ "CSI Files - 'CSI: Miami' & Original 'CSI' Break Ratings Records". csifiles.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  14. ^ "Tv: 'CSI' fan says losing Sara would be a crime". sptimes.com. Arhivirano s originala, 18. 10. 2007. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  15. ^ "'CSI' Fans Launch Save Jorja Fox Campaign". EW.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.[mrtav link]
  16. ^ "CSI Files - Fans Donate To Charity". csifiles.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  17. ^ "Pro-Family Group Outraged Over CSI 'Toy'". mensnewsdaily.com. 17. 11. 2004. Arhivirano s originala, 17. 3. 2008. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  18. ^ "Top 10 Best and Worst Shows on Primetime Network TV 2001-2002". Los Angeles-based Parents Television Council. 2002. Arhivirano s originala, 9. 6. 2007. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  19. ^ "Top 10 Best and Worst Shows on Primetime Network TV 2003-2004". Parents Television Council. 2004. Arhivirano s originala, 27. 5. 2012. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  20. ^ "Top 10 Best and Worst Shows on Primetime Network TV 2004-2005". Parents Television Council. 19. 10. 2005. Arhivirano s originala, 17. 8. 2012. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  21. ^ "Top 10 Best and Worst Shows on Primetime Network TV 2003-2004". The Parents Television Council. 2003. Arhivirano s originala, 7. 8. 2004. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  22. ^ "Top 10 Best and Worst Shows on Primetime Network TV 2006". The Parents Television Council. 2006. Arhivirano s originala, 17. 8. 2012. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  23. ^ "8 simple rules for dating my teenage daughter, CSI - Best and Worst TV Shows of the Week". parentstv.org. Arhivirano s originala, 16. 10. 2005. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  24. ^ ":: Worst TV Show of the Week - CSI ::". parentstv.org. Arhivirano s originala, 8. 4. 2005. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  25. ^ "CSI 10/30/03". parentstv.org. Arhivirano s originala, 31. 8. 2006. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  26. ^ "CSI - Worst Family TV Show of the Week". parentstv.org. Arhivirano s originala, 14. 9. 2005. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  27. ^ "C.S.I. - Worst Family TV Show of the Week". parentstv.org. Arhivirano s originala, 4. 5. 2007. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  28. ^ "CSI: Crime Scene Investigation - Worst Family TV Shows of the Week". parentstv.org. Arhivirano s originala, 13. 8. 2007. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  29. ^ "CSI Content". parentstv.org. Arhivirano s originala, 18. 12. 2008. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  30. ^ "FCC Campaign - Parents Television Council". The Parents Television Council. Arhivirano s originala, 3. 5. 2007. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  31. ^ "USATODAY.com - 'CSI effect' has juries wanting more evidence". usatoday.com. 5. 8. 2004. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  32. ^ "BBC NEWS - Science/Nature - CSI shows give 'unrealistic view'". bbc.co.uk. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  33. ^ "CSI's Mixed Track Record on LGBT Characters". afterellen.com. Arhivirano s originala, 26. 12. 2007. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  34. ^ Adam Bryant (21. 4. 2009). "William Petersen: There Will Be a CSI Movie". TVGuide.com. Arhivirano s originala, 18. 10. 2012. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  35. ^ "The CSI Effect: Popular Fiction About Forensic Science Affects Public Expectations About Real Forensic Science". ssrn.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  36. ^ "A Study of Juror Expectations and Demands Concerning Scientific Evidence: Does the 'CSI Effect' Exist?". ssrn.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  37. ^ "GMC Partners With 'CSI Crime Scene Investigation'". theautochannel.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  38. ^ "CSI Files - The Yukon XL Denali Joins The Cast Of 'CSI'". csifiles.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  39. ^ "CBS Wins Season". E!Online. 25. 5. 2001. Arhivirano s originala, 21. 2. 2002. Pristupljeno 17. 5. 2010.
  40. ^ "CSI Replaces ER As Season Champ". IMDB. amazon. Arhivirano s originala, 6. 8. 2007. Pristupljeno 16. 9. 2006.
  41. ^ Joal Ryan. "TV Season Wraps; 'CSI' Rules". E! Online. Pristupljeno 16. 9. 2006.
  42. ^ "Viewership numbers of primetime programs during the 2003-04 television season". Arhivirano s originala, 8. 2. 2007. Pristupljeno 17. 5. 2010.
  43. ^ "Viewership numbers of primetime programs during the 2004-05 television season". Arhivirano s originala, 10. 3. 2007. Pristupljeno 17. 5. 2010.
  44. ^ "Viewership numbers of primetime programs during the 2005-06 television season". Arhivirano s originala, 10. 3. 2007. Pristupljeno 17. 5. 2010.
  45. ^ "2006–07 Primetime Wrap". The Hollywood Reporter. 25. 5. 2007. Arhivirano s originala, 28. 5. 2007. Pristupljeno 30. 6. 2008.
  46. ^ "ABC Television Network 2007–2008 Primetime Ranking Report" (28. 5. 2008), ABC Medianet.
  47. ^ "ABC Television Network 2008–2009 Primetime Ranking Report" (2. 6. 2009), ABC Medianet.
  48. ^ "Final 2009–10 Broadcast Primetime Show Average Viewership". TV by the Numbers. 16. 6. 2010. Arhivirano s originala, 24. 6. 2010. Pristupljeno 29. 7. 2010.
  49. ^ "2010–11 Season Broadcast Primetime Show Viewership Averages". Tvbythenumbers.com. 1. 6. 2011. Arhivirano s originala, 20. 6. 2011. Pristupljeno 1. 6. 2011.
  50. ^ Gormam, Bill (25. 5. 2012). "Complete List Of 2011–12 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'American Idol,' 'NCIS' & 'Dancing With The Stars'". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 30. 5. 2012. Pristupljeno 2. 9. 2013.
  51. ^ Bibel, Sara (29. 5. 2013). "Complete List Of 2012-13 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'NCIS,' 'The Big Bang Theory' & 'NCIS: Los Angeles'". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 27. 6. 2013. Pristupljeno 4. 9. 2013.
  52. ^ "Primetime Shows 2013-2014 - Total Viewers". Nielsen. Arhivirano s originala, 3. 3. 2016. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  53. ^ "CBS Announces Fall Premiere Dates; Early Start for 'Madam Secretary'; 'Big Bang Theory' & 'Scorpion' Launch Premiere Week". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 14. 7. 2014. Pristupljeno 24. 6. 2014.
  54. ^ Lisa de Moraes. "2014-15 Full TV Season Ratings: Rankings For All Shows - Deadline". Deadline Hollywood.
  55. ^ "CSI: Crime Scene Investigation – Las Vegas – Season 11 [DVD]: Amazon.co.uk: Laurence Fishburne, Marg Helgenberger, George Eads, Jorja Fox, Paul Guilfoyle: Film & TV". Amazon.co.uk. 9. 9. 2009. Pristupljeno 14. 2. 2012.
  56. ^ "Apple - Search Results". apple.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  57. ^ "CBS and Gameloft Use Real Phone Calls to Unravel Clues and Solve Crimes in CSI:... - Reuters". reuters.com. Arhivirano s originala, 23. 1. 2010. Pristupljeno 27. 5. 2015. line feed character u |title= na mjestu 83 (pomoć)
  58. ^ Anne Lewis (1. 5. 2014), "CSI: Hidden Crimes is available now" Arhivirano 4. 5. 2014. na Wayback Machine, Ubisoft.
  59. ^ "CSI: New York game info", Ubisoft, 19. 10. 2007.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]