CSI: NY

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
CSI: NY
CSI: NY
CSI Ny.jpg
Naslovni kadar
Autor(i) Anthony E. Zuiker
Carol Mendelsohn
Ann Donahue
Glume Gary Sinise
Sela Ward
Carmine Giovinazzo
Anna Belknap
Robert Joy
A. J. Buckley
Hill Harper
Eddie Cahill
Melina Kanakaredes
Vanessa Ferlito
Država porijekla SAD, Kanada
Jezik engleski
Broj sezona 8 (dosad)
Broj epizoda 171
Produkcija
Producent(i) Jerry Bruckheimer
Trajanje 45-50 minuta
Emitiranje
TV kuća CBS Paramount
Emitiranje 2004
U Bosni i Hercegovini 7 (TV1)
(prve 3 sezone i 6. emitirane na BHT-u; nisu prikazane 4. i 5. sezona)
Vanjski linkovi
Službene web stranice
Članak o seriji na IMDb-u

CSI: NY američka je kriminalistička TV-serija koja je prvi put emitirana 22. 9. 2004. Serija je drugi, indirektni spin-off CSI: Las Vegasa, a direktni spin-off CSI: Miamija - naime, u finalu 2. sezone Miamija prvi se put pojavljuju neki likovi iz CSI: NY. Trenutno se prikazuje srijedom u 22.00. po EAT-u.

Serija prati istrage tima forenzičara u njujorškoj policiji dok otkrivaju okolnosti iza tajanstvenih i neobičnih smrtnih slučajeva, kao i drugih zločina. Zajednički je produciraju CBS Television Studios i kanadska medijska kuća Alliance Atlantis. Međutim, ta kuća prestala je s radom 2007, pa je sva produkcija sada pod "kapom" CBS Paramount Televisiona.

Serija je obnovljena za 7. sezonu 19. 5. 2010, a ona će početi 24. 9. Također, 10. 7. 2010. potvrđeno je da Melina Kanakaredes napušta seriju nakon 6. sezone; idućeg dana objavljeno je da će je zamijeniti Sela Ward.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Treće izdanje CSI-franšize prati forenzički tim iz Manhattana na čelu s detektivom Macom Taylorom. U okolnostima stalnih etničkih i kulturnih napetosti, Taylor se bavi sličnim slučajevima kao i kolege iz Las Vegasa i Miamija, uz pomoć svog tima koji čine Stella Bonasera (koja je napustila seriju nakon 6. sezone), Danny Messer, Lindsay Monroe, Sheldon Hawkes, laboratorijski tehničar Adam Ross te Stellina zamjena Jo Danville. Tu je još i patolog dr. Sid Hammerback, kao i detektiv iz njujorške policije Don Flack. U prvoj i na početku 2. sezone u timu je još bila i Aiden Burn.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Ime Glumi ga/je Zanimanje Sezone
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
Det. Mac Taylor Gary Sinise Detektiv 1. stepena
Kriminalist 3. stepena
Šef njujorškog forenzičkog tima
Glavni
Jo Danville Sela Ward Detektiv 1. stepena
Pomoćnik šefa njujorškog forenzičkog tima
Glavni
Danny Messer Carmine Giovinazzo Detektiv 3. stepena
Kriminalist 3. stepena
Glavni
Lindsay Monroe Anna Belknap Detektiv 3. stepena
Kriminalistica 3. stepena
Glavni
Dr. Sid Hammerback Robert Joy Glavni patolog Epizodni Glavni
Adam Ross A. J. Buckley Laboratorijski tehničar Epizodni Glavni
Dr. Sheldon Hawkes Hill Harper Detektiv 3. stepena
Kriminalist 2. stepena
Glavni
Det. Don Flack Eddie Cahill Detektiv 1. stepena
Istražitelj u Odjelu za ubistva
Glavni
Aiden Burn Vanessa Ferlito Detektiv 3. stepena
Kriminalistica 2. stepena
Glavni
Stella Bonasera Melina Kanakaredes Detektiv 1. stepena
Kriminalistica 3. stepena
Pomoćnik šefa njujorškog forenzičkog tima
Glavni
Ekipa CSI: NY (slijeva nadesno): Messer, Monroe, Taylor, Bonasera, Flack i Hawkes
 • Mac Taylor (Gary Sinise) šef je CSI-tima. Rođen je u Chicagu i čak je razmatrao da počne raditi u čikaškoj policiji. Smrt njegove žene Claire u napadu 11. septembra muči ga i danas, uzrokujući mu hroničnu nesanicu. U 1. sezoni vidimo da u ormaru još uvijek čuva loptu za plažu koja je nekad pripadala Claire; rekao je da je ne može baciti jer sadrži Clairein dah. U prošlosti je bio major u marincima, rekavši jednom da je želio služiti svojoj domovini više od bilo čega drugog na svijetu.
 • Stella Bonasera (Melina Kanakaredes) predana je svom poslu zbog njene jake ličnosti, odlučnosti i inteligencije. Ona je pola Grkinja, pola Italijanka. Rano je ostala siroče (majka joj je poginula u saobraćajnoj nesreći kad su joj bile samo 2 godine, a oca nikad nije upoznala) i odrastala je po starateljskim domovima (epizoda Grounds for Deception). Nakon 6. sezone napustila je tim.
 • Danny Messer (Carmine Giovinazzo) odrastao je u porodici koja je bila pod policijskim nadzorom. Stvorio je vlastitu hibridnu etiku, spajajući svijet onih koji krše zakone i svijet onih koji ih donose. Nakratko se okušao u muzičkom biznisu, a nekad je bio i odličan igrač bejzbola.
 • Lindsay Monroe (Anna Belknap) radila je kao istražiteljica u Montani, a konačno je ostvarila svoj san preselivši se u veliki grad, kao što je New York. Njena radna etika, tipična za ljude sa sjeverozapada SAD-a, i voljnost da zasuče rukave i uradi bilo koji posao dobrodošao je dodatak u timu gdje je Mac na njenom prvom slučaju odmah podvrgava "treningu" za novajlije.
 • Sheldon Hawkes (Hill Harper) bivši je patolog. Bio je čudo od djeteta koji je završio fakultet s 18 godina, a do 24. već je imao hiruršku licencu i nekoliko godina radnog iskustva u Hitnoj službi.
 • Dr. Sid Hammerback (Robert Joy) opisan je kao "vanredni genije" koji je tek nedavno napustio kuharsku karijeru kako bi radio kao patolog. Ponekad ima naviku da previše govori i da otkriva previše privatnih informacija, što mu Hawkes često prigovori riječima "Opet si jeziv". Unatoč njegovim ekscentričnostima, Sid ima veoma dobro zapažanje i istinski mu je stalo do članova tima.
 • Adam Ross (A. J. Buckley) laboratorijski je tehničar porijeklom iz Phoenixa, Arizona. Specijalnost su mu razne vrste tzv. dokaza u tragovima. Ponekad se priključuje timu na mjestu zločina da pomogne u rekonstrukciji zločina ili skupljanju dokaza.
 • Don Flack (Eddie Cahill) dolazi iz porodice čiji su članovi generacijama u službi zakona. On premošćuje prostor između "stare škole" njujorške policije i nove generacije CSI-a. Duhovit je detektiv koji ima malo strpljenja za "loše dečke"; njegove tehnike, iako djelotvorne, ponekad su na rubu policijskih pravila. Dobar je prjatelj s Dannyjem i uvijek je voljan saslušati njegove probleme.
 • Jo Danville (Sela Ward) iskusna je istražiteljica iz Washingtona, čiji je rad motiviran empatijom prema žrtvama. Pojavit će se prvi put u 1. epizodi 7. sezone i u seriji će zamijeniti Stellu.
 • Jessica Angell (Emmanuelle Vaugier) bila je detektivka u njujorškoj policiji (sezone 3-5), a u 5. sezoni i Flackova djevojka. Bila je 3. generacija u porodici policajaca i prvi ženski član porodice u policiji. U finalu 5. sezone (Pay Up) ranjena je tokom otmice uhapšenog kriminalca kojeg je čuvala i ubrzo umrla na operacionom stolu. Flack je bio užasno potresen zbog njene smrti, što je dovelo do njegovog sloma nekoliko epizoda poslije. Poginula je u 27. godini života.
 • Aiden Burn (Vanessa Ferlito) odrasla je u Brooklynu i imala je sposobnost da se brzo prilagodi novim situacijama. U 2. epizodi 2. sezone (Grand Murder at Central Station) dobila je otkaz nakon što je postala opsjednuta slučajem silovanja njene poznanice i planirala podmetnuti dokaz koji bi optužio D. J. Pratta, koji je navodno već jednom ranije silovao istu žrtvu. Nakon otkaza, radila je kao privatni detektiv, u potpunosti se posvetivši navedenom slučaju. Nakon što je vidio da ga Aiden prati, Pratt je ubija i spaljuje njeno tijelo u automobilu. Ipak, u toj borbi Aiden uspijeva ostaviti ključni dokaz protiv Pratta za CSI-ekipu, za koji je znala da će dovesti do Prattovog hapšenja i osude.

Epizodni likovi[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Epizodni likovi u CSI: NY

Kao i u druga 2 CSI-a, i u CSI: NY pojavljuju se epizodni likovi raznih profila (predstavnici zakona, tehničari, prijatelji i članovi porodica, te neki zločinci).

Gostujuće zvijezde[uredi | uredi izvor]

U seriji su tokom godina gostovale mnogobrojne zvijezde:

2009. godine Ed Asner bio je nominiran za Emmy za ulogu u epizodi Yahrzeit iz 5. sezone.

Epizode[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Spisak epizoda CSI: NY

Unakrsne epizode[uredi | uredi izvor]

Likovi CSI: NY uvedeni su u finalu 2. sezone Miamija (MIA/NYC NonStop). Druga njihova unakrsna epizoda desila se u 4. sezoni Miamija, odnosno 2. sezoni New Yorka. Epizoda je bila dvodijelna; 1. dio (Felony Flight) prikazan je 7. 11. 2005. u okviru Miamija, a 2. dio (Manhattan Manhunt) 2 dana kasnije (9. 11.) u okviru NY-a. U 1. dijelu Mac Taylor dolazi iz New Yorka u Miami kako bi pomogao Horatiu da uđe u trag opasnom Henryju Dariusu. Priča se nastavlja u 2. dijelu kad Darius bježi nazad u New York, pa Horatio vraća uslugu Macu i ide s njim, kako bi ulovili Dariusa i zaključili slučaj (što im na kraju i uspijeva).

Osim toga, serija se "ukrstila" i sa serijom Zaboravljeni slučaj (Cold Case), koju također producira Jerry Bruckheimer, u 22. epizodi 3. sezone (Cold Reveal), koja je prikazana 9. 5. 2007. U njoj detektiv Scotty Valens iz filadelfijske policije putuje u New York da istraži jedan zaboravljeni slučaj koji se dotiče Stelle. To je bio prvi put da su se likovi izvan CSI-franšize pojavili u nekom CSI-u.

U 6. sezoni prvi put je prikazana trodijelna unakrsna epizoda između sve 3 CSI-serije, u čijem je centru bio Raymond Langston; slučaj počinje u Miamiju, nastavlja se u New Yorku, a završava u Las Vegasu, pa je Langston praktično obišao SAD kako bi se zaključila istraga.[2]

Prijem[uredi | uredi izvor]

Franšiza[uredi | uredi izvor]

Poput druga 2 CSI-a, i CSI: NY poslužio je za razvoj stripova, romana/pripovijetki i videoigara zasnovanih na seriji.

TV-rejting u SAD-u[uredi | uredi izvor]

Rejting serije po sezonama (bazirano na prosječnom broju gledalaca po epizodi)[3][4][5]:

Napomena: TV-sezona u SAD-u počinje krajem septembra, a završava polovinom maja.

Sezona Broj epizoda Početak sezone Finale sezone TV-sezona Rank Gledaoci
(u milionima)
1. 23 22. 9. 2004. 18. 5. 2005. 2004–2005. #21 13.6
2. 24 28. 9. 2005. 17. 5. 2006. 2005–2006. #22 14.2
3. 24 20. 9. 2006. 16. 5. 2007. 2006–2007. #23 13.9
4. 21 26. 9. 2007. 21. 5. 2008. 2007–2008. #28 12.6
5. 25 24. 9. 2008. 14. 5. 2009. 2008–2009. #17 13.03[6]
6. 23 23. 9. 2009. 26. 5. 2010. 2009–2010. #23 12.66[7]
7. 24 22. 9. 2010. maj 2011. 2010–2011. - 10.05 (do danas)

Izdanja[uredi | uredi izvor]

DVD-izdanja[uredi | uredi izvor]

Naziv DVD-a Broj epizoda Datumi izdavanja
Regija 1 Regija 2 (izdanje za UK)
Cijela sezona 1. dio 2. dio Cijela sezona
The Complete First Season 23 18. 10. 2005. 24. 10. 2005. 27. 3. 2006. 27. 3. 2006.
The Complete Second Season 24 17. 10. 2006. 19. 9. 2006. 5. 12. 2006. 23. 10. 2006.
The Complete Third Season 24 9. 10. 2007. 30. 4. 2007. 15. 10. 2007. 15. 10. 2007.
The Fourth Season 21 23. 9. 2008. 14. 7. 2008. 27. 10. 2008. 27. 10. 2008.
The Fifth Season 25 29. 9. 2009.[8] 10. 8. 2009. 7. 9. 2009. 7. 9. 2009.
The Sixth Season 23 septembar 2010. nije izdano nije izdano 20. 9. 2010.

Napomena: Regija 1 obuhvata SAD (s Portorikom) i Kanadu, regija 2 obuhvata sve evropske zemlje (osim Rusije, Bjelorusije i Ukrajine), Grenland, Arapski poluotok, Kavkaz, Iran, Egipat, Južnoafričku Republiku, Gvajanu i Japan, a u regiju 4 ulaze Srednja i Južna Amerika (osim Gvajane), Australija, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja i još neke manje polinezijske države.

Internet-prodaja[uredi | uredi izvor]

Država Prodavač Dostupne sezone
Ujedinjeno Kraljevstvo Velika Britanija Demand Five 1, 2, 3, 4, 5 i 6
Sjedinjene Američke Države SAD iTunes Store 1, 4, 5 i 6
Njemačka Njemačka VOXnow 2, 3, 4 i 5
Hong Kong Hong Kong Deltamac 1, 2 i 3

Emitiranje u svijetu[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: