Call of Duty: Modern Warfare 3

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Call of Duty: Modern Warfare 3
Call of Duty Modern Warfare 3.png
Razvoj Infinity Ward
Sledgehammer Games
Izdavač(i) Activision
Square Enix
Distributer(i) Activision (maloprodaja)
Steam (online prodaja)
Dizajner(i) Glen Schofield
Michael Condrey
Serije Call of Duty
Engine MW3 engine
Posljednja verzija 1.17 (PS3)
1.11 (Xbox 360)
1.9.441 (PC)
Datum izdavanja 8. novembar 2011.
Žanr(ovi) FPS
Platforma Microsoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Wii
Medij Optički disk, download
Sistemski zahtjevi Operativni sistem
Windows XP, Windows Vista ili Windows 7
CPU
Intel Core 2 Duo E6600 or AMD Phenom X3 8750 procesor ili bolji
Memorija
2 GB RAM
Grafička kartica
256 MB Pixel Shader 3.0 ili bolja (NVIDIA GeForce 8600GT/ATI Radeon X1950 ili bolja)
Zvuk
DirectX 9.0c ili novije

Call of Duty: Modern Warfare 3 (eng. Poziv dužnosti: Moderno ratovanje 3) jeste pucačina u prvom licu, koju su razvili Infinity Ward i Sledgehammer Games. To je 3. dio serijala Modern Warfare, koji je nastavak Modern Warfarea 2 iz 2009, a ujedno i 8. dio Call of Dutyja. Igra je izdana 8. novembra 2011. u Sjevernoj Americi za Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3 i Wii s odvojenom verzijom za Nintendo DS koju je razvio n-Space. U Australiji, Wii verzija je objavljena 23. novembra 2011. U prva 24 sata prodaje igra je prodana u 6,5 miliona primjeraka i zarađeno je 400 miliona dolara. To je bila najveća zarada za izdavanje jedne igrice do 2012, kad je izašao Call of Duty: Black Ops II.

Vrsta igre[uredi | uredi izvor]

Modern Warfare 3 je pucačina iz prvog lica, baš kao i njene predhodnice. Activison je 2011. potvrdio na Gamescomu da će Modern Warfare 3 za PC imati serversku podršku.

Kampanja[uredi | uredi izvor]

Igrač preuzima ulogu različitih likova u "singl-player campign"-u, promjenama gledanja na radnju priče koja je podijeljena na 3 dijela, kao i u predhodnim djelovima Modern Warfare-a. Svaka misija ima niz ciljeva koji su prikazuju na vrhu ekrana pomoću "Up Display"-a, koji označava smjer i udaljenost cilja. Ozlijede u igri se prikazuju procentima krvi koji se pojavljujuju na ekranu. Zdravlje igrača se regenerira vremenom. Ciljevi misija se razlikuju po svojim zahtjevima, po oružju koje koristimo i po veličini neprijateljskih snaga koje moramo uništiti. Neke od tih ciljeva igrač možda pogrešno obavi, što može imati uticaj na dalji tok radnje igre. Igrač je praćen suboracima koji ga ne mogu izdati.

Saradnja u igri[uredi | uredi izvor]

Modern Warfare 3 ima novi model rada, pod nazivom "Survival mode". Ovaj model igra 1 ili 2 igrača protiv beskrajnog broja valova neprijatelja, a svaki val je sve teži. Unatoč tome što su ovu igru puno uspoređivali sa modelom "World at War" Nazi Zombies, neprijatelji se ne "rađaju" na fiksiranoj lokaciji kao u zombij modu, umjesto toga, oni se pojavljuju na taktičkim pozicijama na temelju trenutne pozicije igrača. Ovaj model igre je dostupan na svim multiplayer mapama. Igrači zarađuju novac za stvari kao što su oružja, nadogradnje, municija, zrak/zemlja podršku i ostalu opremu. "Special Ops" se vraća iz Modern Warfare 2. Ove misije imaju do 48 zvjezdica, za razliku od svog predhodnika koji je imao do 69 zvjezdica. Neka oružja u "Special Ops"-u se mogu koristiti isključio u tom načinu igre, a nisu dostupni u multiplayer modu.

Multiplayer[uredi | uredi izvor]

Cijeli "Killstreak" sistem nagrađivanja je obnovljen. Killstreak sada je poznat kao Pointstreak, a ubijanje više nije jedini način da igrač poveća svoj Pointstreak. Završetak ciljeva kao što su stavljanje bombe u "Search and Destroy" ili hvatanje zastave u "Capture The Flag" nagrađuje se bodovima. Pointstreak nagrade su podijeljene u tri različita "napadačka paketa" pod nazivom "Assault", "Support" i "Specialist".

Napadački paket "Assault" radi isto kao i Killstreak u Modern Warfare 2 i Black Ops: igrač mora zaraditi što više poena bez umiranja. Nakon što je igrač ubijen, njegovi poeni se vraćaju na nulu. Isto tako, napadački paket "Specialist" nagrađuje igrača sa pogodnostima nakon svakog drugog uzastopnog ubistva. Nakon smrti, igrač gubi sve pogodnosti, a bodovi se vraćaju na nulu. Nasuprot tome, napadački paket "Support" se dodjeljuje na osnou ukupnog broja poena koje je igrač zaradio tokom jedne runde, bez obzira na to kolkiko često je ubijen. Važno je napomenuti da ako igrač prelazi u klase različitih sistema nagrađivanja ("Assault" ili "Specialist") tokom igre, svi bodovi se automatski vraćaju na nulu. Igrači mogu birati koji Pointstreak žele koristiti kada ga dobiju tokom jedne runde, ali ga ne mogu birati između rundi.

Uz sređivanje sistema Killstream, Modern Warfare 3 takođe ima potpuno izmjenjeno rangiranje i sistem otključavanja, koji ne koristi sistem valuta za otkjučavanje. Igrač pomoću primarnog oružja povećava svoj nivo i otvara niz "Proficiency" pojačanja kao što su "Attachments" (omogućuje dva dodatka i "Bling" i "Warlord" pojačanje), "Kick" (smanjuje trzaj, s ciljem da se razbije igračev prizor) i "Focus"' (smanjenje treptaja, dok je igrač pod vatrom). Na primarno oružje se može staviti samo jedno "Proficiency" pojačanje. Još jedan novi dodatak na oružja je "Hibridni opseg", kao što je "Reflex Sight lupa", a igrač može prebacivati između opsega. Modern Warfare 3 uvodi novi "Prestige Shop", koji će se odklučati nakon što igrač otkluča opciju "Prestige". "Prestige Shop" omogućuje da "Prestige" igrač koristi žetone koje dobije korištenjem opcije "Prestige" za kupovinu ekskluzivnih karakteristika kao što su dupli XP i ekstra prilagođeno oružje.

Nekoliko kontroverznih pojačanja u Modern Warfare 2, optuženih da su prejaka, uklonjeni su u Modern Warfare 3. Ronjenje do skloništa, poznato kao delfin ronjenje, uklonjeno je zbog balansiranja pitanja. Modern Warfare 3 koristi ''Treyarch's hot fix sistem za popravku bugova i propusta. Modern Warfare 3 ima lokalnu i online "split-screen" opciju.

Dodano je nekoliko novih načina igre:

  • "Kill Confirmed" zahtjeva da igrač pokupi pločice koje lebde iznad ubijenog neprijatelja, kako bi se ubistvo registrovalo. Međutim, protivnički tim može pokupiti pločicu i uskratiti drugi tim za ubistvo.
  • "Team Defender" zahtijeva od oba tima da uhvate zastavu. Prva osoba koja uzme zastavu na početku meča dobija ubistvo, a igrač koji ima zastavu za svako ubistvo dobije duple poene, dok tim bez zastave za svako ubistvo dobije samo zadani broj poena.

Privatni mečevi sada uključuju unaprijed izrađene načine igre, uključujući: "Infected" (gdje se ubistva neprijatelja regrutuju u njihov tim), "Drop Zone" (gdje igrač mora štititi "drop zone" i zaštititi pakete), "Team Juggernaut" (svaki od timova igra sa likom Al Juggernaut), "Gun Game" (biti prvi koji će sa svakim oružjem ubiti jednog neprijatelja), "One in the Chamer" (u kojoj igrač dobije jedan pištolj sa jednim metkom i tri života, a ubijajući druge igrače dobija više metaka), "Juggernaut" (svi protiv "Juggernaut"-a, ubi "Juggernaut"-a i postani on). Uz to, igrači mogu kreirati vlastiti način igre s prilagođenim postavkama, kao što su broj igrača i vrijeme.

Special Ops[uredi | uredi izvor]

Special Ops"" je način igre iz Modern Warfare 2 koji je prisutan i u Modern Warfare 3, a uključuje nove mogućnosti koje ga čine boljim i sličnijim ostalim načinima igre, koa što su "Nasi Zombies" iz predhodnih Call of Duty igri, i "Hordama" iz Gears of War. Jenda promijena čini otključavanje novih Special Ops nivoa lakčim, što je dobro za povremene igrače, ali je nepoželjno za onekoji traće izazove. Dva glavna Specail Ops načina uključuju i jedan koji je isti kao u posljednjoj Modern Warfare igrici, i novi način koji je baziran na tome da igarč uđe u multiplayer mapu sam ili sa partnerom i brani područje od valova neprijatelja. Između valova, igrač može kupiti razne opcije sa XP-om koji zarađuje tokom runde.

Call of Duty: Elite[uredi | uredi izvor]

Call of Duty: Elite je novi besplatni/pretplatni servis razvijen od strane Beachead Studios za multiplayer dio Modern Warfare 3. Prvi put je predstavljeno na E3 2011, a izdan je 8. novembra 2011. godine sa izdavanjem Modern Warfare 3. Besplatna vezija uključuje mogućnosti, koa što su statistika životnog vijeka i društveno umrežavanje. Verzija na pretpalatu košta $49.99 godišnje uključujući mejsečni download sadržaj, dnevna natjecanja s virtuelnim i stvarnim nagradama, zatim sposobnost poboljšanja klana, pro analize i strategije.

Sinopsis[uredi | uredi izvor]

Igra govori o povratku Johna "Soapa" MacTavisha, bivšeg kapetana Operativne grupe 141, zatim bivšeg kapetana S. A. S-a Johna Pricea i ruskog doušnika Nikolaja, koji su u bijegu nakon ubistva generala Armije SAD-a, Shepherda, koji je glavni antagonist u prethodnoj igri. Tokom igrice igrač će kontrolirati Jurija ex-Spetsnaza koji se pridružuje Priceu na njegovom lovu na ruskog ultranacionalističkog vođu Vladimira Makarova. Makarov se vraća u igricu kao glavni antagonist i ima novog kontakta pod imenom "Volk", koji je ruski miner u Parizu. U igricu je dodano nekoliko novih likova, uključujući operativca Delta Forca Dereka "Frosta" Westbrooka, Marcusa Burnsa i Andreja Harkova, zastupnika Ruske federalne sigurnosti, koji ima zadatak zaštititi ruskog predsjednika. Baš kao predsjednik Al-Fulani u prvoj igrici, "Soap" je jedini lik kojim se može igrati tokom početka igrice, sve dok Price ne postane lik kojim se može igrati. Igrač također ima kratku kontrolu nad turistima u Londonu, nekoliko sekundi prije no što on i njegova porodica bivaju ubijeni hemijskim tvarima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]