Carlos Slim Helú

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú (Mexico City, 28. januara 1940.) je meksički preduzetnik koji je od 2010. do 2013. godine bio najbogatiji čovjek na svijetu.

Život[uredi | uredi izvor]

Mladost[uredi | uredi izvor]

Carlos Slim Helú je rođen 1940. u Mexico Cityu. Porijeklom je iz Libana. Uz dozvolu oca (Yusef Salim) sa 17 godina zarađuje svoj prvi novac na berzi i tako postaje milioner u pesosima. Njegova strategija je bila ta, da je kupovao firme na rubu propasti i kasnije ih pretvori u profitabilne.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Supruga Soumaya Domit je umrla 1999.. Njegovih trojica sinova rade unutar Grupo Carso koncerna.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Od 1980-ih, Slim je izgradio svoje poslovno carstvo pod imenom Grupo Carso. Između ostalog, on je kupio lanac duhanskih trgovina, apoteke, restorane, lanac suvenirnica Sanborn, meksički dio američkog maloprodajnog lanca Searsa, kao i Condumex, proizvođača auto dijelova. Osim toga, on je uspostavio važne kontakte s političkim vrhom Meksika. Kada je predsjednik Carlos Salinas privatizirao 1990. državno preduzeće telekomunikacija, Telmex, onda je konzorcij na čelu s Slimom (uključujući SBC Communications i France Telecom) dobio ugovor po vrlo niskoj cijeni za samo 1,8 milijardu američkih dolara.



Nedovršeni članak Carlos Slim Helú koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.