Celofan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Celofanska ambalaža

Celofan je tanki providni materijal napravljen od regenerisane celuloze. Njegova slaba propusnost za zrak, ulja, masnoće i bakterije ga čini korisnim za pakovanje hrane.

Historija[uredi | uredi izvor]

Celofan je otkrio švicarski hemičar Jacques E. Brandenberger. Ideju je dobio 1900. godine u želji da napravi stolnjake koji neće apsorbovati vodu i koji će se lahko čistiti. Trebalo je desetak godina da napravi kvalitetan materijal. Tako je 1912. godine konstruisao mašinu za proizvodnju celofana. Celofan je dobio ime od kombinacije riječi celuloza i diafan (providan).

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Vlakna celuloze iz drveta, pamuka, konoplje ili drugih izvora, rastvore se u alkali i ugljik disulfidu da se dobije rastvor zvani viskoza koja se provlači kroz prorez u posudi u kojoj se nalazi smjesa sumporne kiseline i natrij sulfata koji pretvaraju viskozu u celulozu. Dobijeni sloj prolazi kroz nekoliko drugih posuda u kojima se uklanja sumpor, izbjeljuje materijal i dodaje glicerin koji sprečava da materijal postane lomljiv.

Sličan proces se koristi u dobijanju viskoznog vlakna, samo ovdje umjesto kroz prorez, materijal se provlači kroz rupu. Hemijski, celofan, viskozno vlakno i celuloza su polimeri glukoze.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]