Cementit

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kristallstruktur Zementit.png

Cementit ili željezni karbid je hemijski spoj sa formulom Fe3C, i sa ortorompskom kristalnom strukturom. To je čvrst, lako lomljiv materijal, klasificiran kao keramika u svojoj čistoj formi, iako je mnogo važniji u metalurgiji.

Formira se direktno iz rastopa u slučaju bijelog ljevanog željeza. U ugljičnom čeliku, formira se ili iz austenita tokom hlađenja, ili iz martenzita tokom "umirivanja". Miješa se sa feritom, drugim produktom austenita, te formira lamelarne strukture koje se zovu perlit i bainit. Mnogo veće lamele, vidljive golim okom, čine strukturu Damasknog čelika, iako je taj proces zaboravljen kroz historiju.

Fe3C se, također, naziva i kohenit, najčesšće kada se nalazi u smjesi sa nikli kobalt karbidima iz meteorita. Ovu formu, čvrstog, srebreno sjejnog minerala, prvi je opisao E. Weinschenk 1889. godine.

Mikrostruktura tercijarnog cementita (svijetlo)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: