Charlie Hebdo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Charlie Hebdo
VrstaSatirični sedmičnjak
FormatBerliner
UrednikGérard Biard
Osnovane1970.
Politička pozicijaLjevica
JezikFrancuski
Prestale se objavljivati1981.
Ponovo pokrenute1992.
SjedištePariz, Francuska
ISSN1240-0068
Veb-sajtcharliehebdo.fr

Charlie Hebdo (fon. Šarli Ebdo) francuski je satirični sedmičnjak. Prvi put se pojavio 1992. u Parizu sa sedmičnim tiražem od oko 140 hiljada primjeraka. Jedan od njegovih osnivača bio je François Cavanna.

Naziv Charlie potječe od lika iz stripa Charlie Browna i stripa Peanuts, te ukazuje na početke ovog sedmičnika u oblasti strip-magazina, dok je naziv Hebdo u francuskom jeziku skraćeno od "hebdomadaire" (sedmični magazin, sedmične novine).[1]

U političkom pogledu, Charlie Hebdo je orjentiran "u lijevo",[2] ali je svoje radikalno lijevo usmjerenje poprilično napustio, uz izuzetak oštrog antiklerikalizma, te se uglavnom pozicionirao u politički centar.[3]

Historija[uredi | uredi izvor]

Charlie Hebdo je nastao 1969. godine iz anarhističkog magazina Hara-Kiri, koji je od 1960. izlazio mjesečno te je nakon nekog vremena zabranjen. Godine 1985. magazin Hara-Kiri je zbog slabog prijema kod čitalaca prestao sa izdavanjem. Nakon 1970. kada je zabranjeno i paralelno objavljivano sedmično izdanje L'hebdo Hara-Kiri, raniji urednici i novinari Hara-Kirija osnovali su sedmični magazin Charlie Hebdo. Ovo sedmično izdanje je 1981. ukinuto nakon izdavanja 580. broja. Međutim, 1992. redakcija Charlie Hebdoa je ponovno zaživjela.

Charlie Hebdo je 2006. bio jedan od malobrojnih medija koji su objavili karikature poslanika Muhammeda a.s., prvobitno objavljene u danskom Jyllands Postenu, ali su originalne karikature dopunili i vlastitim o muslimanima općenito. Krovna organizacija francuskih muslimana Conseil français du culte musulman (CFCM) je zbog toga podnijela sudsku tužbu protiv Charlie Hebdoa. Međutim, nadležni pariski sud ga je oslobodio krivnje.

Dana 1. marta 2006. Charlie Hebdo je objavio Manifest 12, u kojem je naveo izjave dvanaestorice islamskih intelektualaca iz oblasti kulture koji su okarakterizirali islamizam kao novu svjetsku totalitarnu prijetnju. Među potpisanim, pored Ajana Hirsi Alija, Salman Rushdiea i devet drugih osoba, bio je i tadašnji direktor redakcije i izdavačke kuće Philippe Val.

Napad u januaru 2015.[uredi | uredi izvor]

Dana 7. januara 2015. oko 11:30h desio se oružani napad na prostorije uredništva lista. Najmanje dva maskirana napadača su upali u prostorije te su automatskim naoružanjem (najvjerovatnije AK-47 Kalašnjikov) i ručnim bacačem raketa pucali po redakciji. Prema podacima francuskih vlasti, u napadu je poginulo najmanje 12 osoba, među njima četiri novinara lista i dva policajca.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ leo.org
  2. ^ Terroranschlag in Paris - mindestens zwölf Tote, faz.de, 7. januar 2015.
  3. ^ Frankreich: Ein Blatt für jede Gruppe Arhivirano 7. 1. 2015. na Wayback Machine, Jungle World (11/2013), 14. mart 2013.