Chris Vance

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Chris Vance
Chris Vance
Rođenje 30. decembar. 1971.
Paddington, London, Velika Britanija
Važnije uloge James Whistler (Prison Break)
Jack Gallagher (Mental)

Chris Vance je britanski glumac. Poznat je po ulozi Jacka Gallaghera u Foxovoj seriji Mental te ulozi Jamesa Whistlera u također Foxovoj seriji Prison Break, a gostovao je i u seriji Odstrel (Burn Notice).

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Pohađao je univerzitet u Newcastleu, gdje je diplomirao građevinarstvo.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Vance se pojavio u britanskoj seriji The Bill (Policija), te u australijskim serijama Stingers i Blue Heelers prije no što je postigao uspjeh ulogom Seana Everleigha u seriji All Saints. Možda njegova najpoznatija uloga dosad jeste uloga Jamesa Whistlera u 3. sezoni Prison Breaka[1] (uključujući i 1. epizodu 4. sezone u kojoj je ubijen odmah na početku).

U junu 2008. Vance je otišao u Kolumbiju zbog snimanja serije Mental, ali serija je otkazana nakon samo 13 epizoda. Gostovao je kao Mason Gilroy u 5 epizoda 3. sezone serije Odstrel. Pojavit će se u ulozi Colea Harmona, govorljivog ličnog pomoćnika popularnog biznismena, u 5. sezoni serije Dexter.[2]

Lični život[uredi | uredi izvor]

Vance je upoznao svoju suprugu u Londonu, nakon čega se preselio u Australiju (njeno rodno mjesto), gdje su se vjenčali 2003. godine. Ipak, razišli su se 2007.[3]

Njegova sestra Dawn Vance predaje engleski jezik u Engleskoj.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Uloga Bilješke
2006. Sexy Thing tata
Macbeth det. Caithness
Godina Naziv Uloga Bilješke
1998. Kavanagh QC Yob epizoda: "Briefs Trooping Gaily"
2001. Peak Practice John epizode: "Flesh and Blood"
"Episode #12.1"
2002. Policija kompjuterski stručnjak epizoda: "011"
2003. Doctors John epizoda: "As Time Goes By"
Blue Heelers Andrew Purkiss epizoda: "Safety Last"
2004. Stingers Sean Hunter 6 epizoda
2005. Naš tajni život Piers epizode: "When the Bell Rings"
"Ill Communication"
"Glimpses of Perfection"
2005–2007. All Saints Sean Everleigh 54 epizode
2007–2008. Prison Break James Whistler 14 epizoda
2009. Mental Jack Gallagher 13 epizoda
2010. Odstrel Mason Gilroy 5 epizoda
Dexter Cole Harmon 2 epizode
2012. Transporter: The Series Frank Martin 12 epizoda

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Chris Vance na Internet Movie Database


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: