Civilna avijacija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Civilna avijacija je jedna od dvije glavne kategorije avijacije, koje predstavlja komercijalnu i civilnu avijaciju. Najveći broj zemalja svijeta članice su Međunarodne organizacije civilne avijacije (ICAO) i zajedno rade na uspostavljanjju standarda i propisa u civilnoj avijaciji kroz tu agenciju - izuzetak su Sjedinjene Američke Države, koje ne pripadaju ICAO, ali su pristale da uklope svoje propise i procedure sa ostatkom svijeta i tako spreče konfuziju i probleme za pilote koji lete iz ili u druge zemlje.

Civilna avijacija uključuje dvije glavne kategorije:

  • Redovni avio prijevoz, uključujući sve putničke i kargo letove koji se obavljaju po redu letenja i
  • Privatnu avijaciju, uključujući sve ostale letove, privatne ili komercijalne

Iako javnost civilno zrakoplovstvo najčešće identificira sa redovnim avio-prevozom, najveći broj letova u svijetu ustvari čini privatna avijacija.