Claude Joseph Rouget de Lisle

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Claude Joseph Rouget de Lisle
Rođenje (1760-05-10) 10. maj 1760.
Lons-le-Saunier, Francuska
Smrt26. juni 1836(1836-06-26) (76 godina)
Choisy-le-Roi, Francuska
Zanimanjepjesnik i kompozitor
Claude Joseph Rouget de Lisle izvodi Marseljezu

Claude Joseph Rouget de Lisle (Lons-le-Saunier, 10. maj 1760. - Choisy-le-Roi, 26. juni 1836. godine) bio je francuski revolucionarni pjesnik i kompozitor.

Biografija i karijera[uredi | uredi izvor]

U svom rodnom gradu proveo je mladost, gdje se školovao do fakulteta. Napustio je školovanje u grade Mezieresu i pristupio francuskoj vojsci. U vojsci je dospio do čina kapetana.

Autor je francuske nacionalne himne Marseljeze. U aprilu 1792. godine na zahtjev Philippe-Frédériz De Dietricha, koji je u to vrijeme bio gradonačelnik i glavni mastor lokalne masonske lože u Strasbourgu napisao je tekst i muziku patriotske pjesme "Ratna pjesma za vojsku na Rajni". Pjesma se vrlo brzo proširila po cijeloj Francuskoj, tako da su je 30. jula pjevali marsejski dobrovoljci u maršu na Pariz. Po tom događaju je dobila i ime "La Marseillaise" (Marseljeza), a 14. marta 1879. godine postala je francuska nacionalna himna. Kapetan Lazare Carnot uklanja Claude Joseph Rouget de Lislea sa kapetanskog položaja 10. avgusta 1792. godine, zbog protesta protiv pritvora za Luja XVI nakon invazije na palatu Tuileries. Zatvoren za vrijeme burnih događaja tokom Francuske revolucije i jedva je izbjegao giljotinu. Potom se borio u Vendeeu, a dao je ostavku 1796. godine i teško živio u svom rodnom gradu Lons-le-Saunieru. Louis-Philippe mu je dao malu penziju Legije časti. Pod prvim carstvom vodio je posao logističke opskrbe za vojsku. Rouget de Lisle komponirao je i druge pjesme slične Marseljezi, a 1825. godine objavio je zbirku od 50 pjesam pod nazivom Francuske pjesme. Osim patriotskih pjesama, komponirao je romance, pisao pjesme, komedije i operna libreta. Završni dio svog života proveo je u siromaštvu, a čak je morao i da proda nasljedstvo svog oca. Pod julskom monarhijom, Louis Philippe će mu dodijeliti doživotnu penziju. Ubrzo nakon toga, umro je u Choisy-le-Roi 26. juna 1836. u svojoj 76. godini života.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Claude Joseph Rouget de Lisle". edrmartin.com. Pristupljeno 24. 4. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]