Constantijn Huygens

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Constantijn Huygens

Constantijn Huygens (4. septembar 1596 - 28. mart 1687) je bio holandski pjesnik i kompozitor i otac naučnika Christiaan Huygensa. Vjeruje se da je bio član Muiderkring, grupe intelektulaca okupljenih oko Pieter Corneliszoon Hooft, mada je skup vjerovatno posjetio samo jednom.

Huygens je jedan od najplodniji pisac holandskog zlatnog doba. Bio je također i državni sekretar dvojici prinčeva, Frederick Henry i William II.

Huygens je svirao veliki broj instrumenata za koje je napisao veliki broj kompozicija. Smatrao je svoju ljubav prema muzici važnijom od književnog rada. Sahranjen je na Grote Kerk u Hagu, zajedno sa svojim brojnom rodbinom.

1947 je ustanovljena nagrada Constantijn Huygens Award, u njegovu čast.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: