Counter-Strike

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Counter-Strike
Logo igre
Izdavač(i)Valve
Sierra Entertainment
Namco
Nexon
Distributer(i)Valve
Dizajner(i)Valve
Turtle Rock Studios
Hidden Path Entertainment
Gearbox Software
Ritual Entertainment
Nexon
Programer(i)Minh Le
Jess Cliffe
PogonSource
PlatformaMicrosoft Windows
OS X
Linux
Xbox
Xbox 360
PlayStation 3
Datum(i) objaveCounter-Strike
9. novembar 2000.
ŽanrFPS

Counter-Strike (CS) jest serijal multiplayer FPS (pucačkih igara u prvom licu), u kojoj se timovi teriorista (Terrorists) bore da izvrše teror (bombardovanje, uzimanje talaca, atentat i sl.) i protuterorista (Counter-Terrorists) pokušavaju da ih spriječe (deaktivacijom bombe, spašavanjem talaca i sl.). Serijal igara počeo je na Windowsu 1999. s prvom igrom, Counter-Strike. Prvobitno je objavljen kao modifikacija ("mod") za Half-Life, a dizajnirali su je Minh Le i Jess Cliffe, prije nego što je prava na intelektualnu svojinu igre otkupila kompanija Valve Corporation, razvijača igre Half-Life.

Nakon silnih dorađivanja prvobitne igre (posljednja verzija poznatija kao Counter-Strike 1.6), igru je kasnije naslijedila Counter-Strike: Condition Zero, koju je razvio Turtle Rock Studios i objavio 2004. godine. Objavljena nakon samo osam mjeseci od izlaska Counter-Strike: Condition Zero, Source je bio obrada originalnog Counter-Strikea i prvi u seriji koji je pokrenut na novostvorenom Valveovom pogonu Source. Četvrtu igru u glavnoj seriji, Counter-Strike: Global Offensive, objavio je Valve 2012 godine. za Windows, OS X, Xbox 360 i PlayStation 3.[1] Hidden Path Entertainment, koji je radio i na Counter-Strike: Source, pomogao je razviti ovu igru uz Valve.

Bilo je nekoliko spin-off naslova (naslove koje je napravila zajednica) koji su napravljeni tokom godina. One uključuju seriju Online, Neo i Nexon: Zombies.

Igranje[uredi | uredi izvor]

Counter-Strike je igra žanra multiplayer FPS i zasniva se na ispunjenju datih ciljeva. U igri se nalaze dva protivnička tima – teroristi i protuteroristi – koji se takmiče u raznim vrstama modova igre da bi dovršili ciljeve, kao što su obezbeđivanje lokacije za postavljanje bombe ili deaktivacija bombe i spašavanje ili čuvanje talaca. Na kraju svakog kruga, igrači se nagrađuju na osnovu individualnog učinka valutom u igri koja se troši na najsnažnije oružje u narednim rundama. Pobjednici runde dobiju dosta više novca nego gubitnici, a dovršavanje ciljeva kao što su ubijanje neprijateljskih igrača daje bonuse. Nekooperativno djelovanje, kao što je ubijanje suigrača, rezultira kaznom.

Glavni serijal[uredi | uredi izvor]

Counter-Strike[uredi | uredi izvor]

Prvobitno modifikacija za Half-Life, prava na Counter-Strike kupila je kompanija Valve Corporation 2000. godine.

Igra je dobila port za Xbox 2003. godine. Također je prenesena na OS X i Linux u obliku beta-verzije u januaru 2013. Puno izdanje objavljeno je u aprilu 2013. godine.

Condition Zero[uredi | uredi izvor]

Counter-Strike je praćen sa Counter-Strike: Condition Zero, koji je razvio Turtle Rock Studios i pušten 2004. godine. Koristio je pogon Half-Life GoldSrc, sličan svom prethodniku. Osim moda za više igrača, on je uključivao i mod za jednog igrača sa "punom" kampanjom i bonus nivoima. Igra je dobila mješovite kritike u odnosu na svog prethodnika i ubrzo je uslijedila daljnja ekspanzija igre pod nazivom Counter-Strike: Source.

Source[uredi | uredi izvor]

Counter-Strike: Source prva je javno objavljena igra koju je kompanija Valve Corporation napravila koristeći pogon Source. Prvobitno je objavljena kao beta za članove programa Valve Cyber Café 11. augusta 2004. godine. Dana 18. augusta, beta-verzija je objavljena vlasnicima Counter-Strike: Condition Zero i onima koji su primili vaučer Half-Life 2 u paketu s nekim grafičkim karticama marke ATI Radeon. Dok je originalno izdanje uključivalo samo verziju za Microsoft Windows, igra je na kraju dobila port za OS X 23. juna 2010, dok je port za Linux objavljen kasnije u 2013. godini.

Global Offensive[uredi | uredi izvor]

Counter-Strike: Global Offensive bio je četvrto izdanje u glavnoj seriji Counter-Strike, koju je razvio Valve 2012. godine. Slično kao Counter-Strike: Source, igra radi na pogonu Source. Dostupan je za Microsoft Windows, OS X i Linux, kao i za konzole Xbox 360 i PlayStation 3.

Igre koje je napravila zajednica[uredi | uredi izvor]

Neo[uredi | uredi izvor]

Japanska arkadna adaptacija Counter-Strike, originalne multiplayer modifikacije za Half-Life. Objavio ga je Namco i radi na Linux-sistemu. Igra uključuje likove osmišljene od anime u futurističkoj verziji Counter-Strikea. Dodan je izbor misija za jednog igrača, mini-igara i sezonskih događaja kako bi se produžio interes igre sa igračima.

Serijal Online[uredi | uredi izvor]

Counter-Strike Online besplatan je spin-off dostupan u većem dijelu istočne Azije. Razvio ga je Nexon, uz nadzor Valvea. Koristi mikroplačni model kojim upravlja prilagođena verzija Steama. Najavljen 2012. godine i usmjeren na azijsko tržište igara, Nexon je razvio nastavak pod nazivom Counter-Strike Online 2 na pogonu Source, a objavljen je 2013. godine.

Nexon: Zombies[uredi | uredi izvor]

U augustu 2014. godine, Nexon je najavio Counter-Strike Nexon: Zombies, besplatnu, zombi-tematsku spin-off igru, razvijenu pomoću pogona GoldSrc. Dana 23. septembra 2014. objavljena je otvorena beta-verzija na Steamu. Završna verzija igre objavljena je 7. oktobra 2014. i sadrži 50 mapa i 20 režima igre. Igra ima režim versus, kao i timsku borbu na smrt (deathmatch), spašavanje talaca, postavljanje i deaktivacija bombe, te igrače naspram okruženja kao što su kooperativne misije, kampanje i odbrana baze. Prijem od kritičara je generalno bio negativan sa kritikama koje su se odnosile na loš korisnički interfejs, mikrotransakcije i grafiku.

Recepcija[uredi | uredi izvor]

Prema podacima iz augusta 2011, prodano je više od 25 miliona primjeraka igara iz franšize Counter-Strike.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "News - VALVE ANNOUNCES COUNTER-STRIKE: GLOBAL OFFENSIVE (CS: GO)". store.steampowered.com (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 7. 2019.