Cradle of Filth

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Cradle Of Filth

Cradle Of Filth je engleska "black metal" grupa osnovana 1991. godine. Za ovu grupu karakteristično je mijenjanje i kombinovanje žanrova metala koje sviraju, pa bi se moglo reći da je ona danas black, gothic, heavy metal grupa. Za razliku od ostalih black metal grupa koje su pretežno underground (tj. nekomercijalne), Cradle Of Filth je upravo suprotno. Zbog toga, prema navodima časopisa Metal Hammer, Cradle Of Filth se smatra jednim od najuspješnijih engleskih grupa.

Osobnosti[uredi | uredi izvor]

Tekstovi i stil[uredi | uredi izvor]

Teme koje obrađuje Cradle Of Filth pretežno su: horror filmovi, mitovi i legende, gotička umjetnost (literatura, poezija...), te satanizam. Što se stila tiče, njihovi spotovi poznati su po tome što u njima pretežno koriste nage djevojke.

Pjesme[uredi | uredi izvor]

Cradle Of Filth je na svojim albumima uvrstio i mnoge pjesme drugih izvođača, kao npr. Iron Maiden, Slayer, Venom...

Kontroverze[uredi | uredi izvor]

Zbog neosobenosti stila kojeg pokušavaju predstaviti, tj. black metala, oni su na meti istinskih ljubitelja te vrste muzike, te mnogi istinski black metalci mrze ovu grupu. Postoji priča da su članovi ove grupe snimili homoseksualni film za vrijeme jedne turneje. Ipak, Dani Filth u jednu ruku nastoji pojasniti da se to nije desilo, iako zapravo ne zna šta je bilo te noći jer su bili pjani.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • The Principle of Evil Made Flesh - (1994)
  • V Empire (or Dark Faerytales in Phallustein) - (1996)
  • Dusk and Her Embrace - (1997)
  • Cruelty and the Beast - (1998)
  • From the Cradle to Enslave - (1999)
  • Midian - (2000)
  • Bitter Suites to Succubi - (2001)
  • Lovecraft and Witch Hearts - (2002)
  • Live Bait for the Dead - (2002)
  • Damnation and a Day - (2003)
  • Nymphetamine - (2004)
  • Thornography - (2006)
  • Godspeed on the Devil's Thunder - (2008)
  • Darkly, Darkly, Venus Aversa (2010)

Članovi[uredi | uredi izvor]

  • Dani Filth - vokal (1991-)
  • Paul Allender - gitara (1992-1996, 2000-)
  • Charles Hedger - gitara (2005-)
  • Dave Pybus - bas gitara (2002-)
  • Sarah Jezebel Deva - back vokal (1995-)
  • Rosie Smith - klavijature (2005-)
  • Martin Skaroupka - bubnjevi (2006-)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Cradle of Filth