Crvenperka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crvenperka
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredActinopterygii
PotklasaNeopterygii
InfraklasaTeleostei
NadredOstariophysi
RedCypriniformes
PorodicaCyprinidae
RodScardinius
VrstaScardinius erythrophthalmus erythrophtha

Crvenperka (Scardinius erythrophthalmus) jeste slatkovodna riba iz porodice Cyprinidae, široko rasprostranjena u Evropi, srednjoj Aziji, te oko bazena Sjevernog, Baltičkog, Crnog, Kaspijskog i Aralskog mora.

Opis[uredi | uredi izvor]

Prosječna dužina odrasle jedinke iznosi između 20 i 30 cm, a kapitalaca težine preko 600-700 g i od 35 do 40 cm. Najteži poznati primjerci crvenperke bili su preko dva kilograma, ali su to mahom bili hibridi iz ukrštanja sa deverikom ili drugom krupnijom ribom iz porodice ciprinida. Crvenperka se od bjelice razlikuje po položaju usta, više su uzdignuta, po oštrom prijelazu između trbuha i podrepnog peraja, kao i daleko povučenom leđnom peraju prema repu. Ima veoma blještavu, srebrenu krljušt, koja ka leđima prelazi u tamno zelenu, gotovo crnu. Krljušt joj je relativno krupna, a bočna linija izražena. Peraja izrazito crvena, pa je po njima i dobila ime.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Crvenperka potiče prvenstveno iz velikih jezera, prirodnih i vještačkih, ali i iz manjih voda kao što su bare i iskopi. Može se naći i u mirnijim odsjecima tekućih voda uz deverike, ali ipak preferira stajaćice. Crvenperka boravi u blizini vodenog rastinja kao što je lokvanj, drezga, šaš i trska. Rijetko izlazi na otvorene vode, a tokom zime se u jatima povlači u dubine, gdje se primiruje do proljećnog otopljenja vode. Po položaju usta može se zaključiti gdje i kako crvenperka hvata insekte. Hvata ih na površini vode i to isključivo tokom dana pri sunčevoj svjetlosti. Ponekad se mogu primijetiti kako svojim leđnim perajima sijeku vodu ostavljajući blage talase iza sebe. Crvenperka voli bistru vodu. Crvenperka se uglavnom oslanja na čulo vida, i voli da provodi vrijeme u gornjim i srednjim slojevima vode. Vode bogate crvenperkama često su isto toliko bogate i štukom. Njeno omiljeno boravište je u vodama punim rastinja, a najradije boravi u širokim poljima šaša i trske koja po pravilu nude obilje raznovrsne hrane, tako i sklonište od grabljivica.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Crvenperka je prava ljetna riba. Mrijesti se u periodu od aprila do juna, u zavisnosti od pojedinih voda (temperature i vodostaja). Polnu zrelost crvenperke dostižu sa tri ili četiri godine života. Plodnost je od 95.000 do 230.000 jajašaca. Ženke jaja se odlažu na biljke u vidu ovalnih pločica. U promjeru jajašca imaju oko 1,5 mm.