Cyberpunk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Cyberpunk je naziv za podžanr naučne fantastike u kojem postoji globalna računarsko-komunikaciona mreža, tehnološka ili biološka usavršenja čovjeka, virtuelna stvarnost i holografske simulacije, razvoj naprednih računara i umjetne inteligencije (također nazivana i skraćenicom AI) te dueli između čovjeka i računara.

Počeci[uredi | uredi izvor]

Godine 1985. u Interzoneu br. 14 pojavio se članak Nova naučna fantastika koji je bio i prvi manifest cyberpunk pokreta. Žanr je začet 1970-ih godina, a naziv je dobio po tome što su ga s punk glazbom donekle povezivale anarhističke ideje. Cyberpunkov propagandni list Cheap Truth dijeljen je besplatno i nikada nije bio zaštićen copyrightom. Članci su bili objavljivani pod pseudonimima radi izbjegavanja stvaranja kulta ličnosti ili grupa. Nakon tri godine i nakon što je sam cyberpunk prerastao u kult, list Cheap Truth je nestao sa scene.

Radnje cyberpunka redovno se događaju na Zemlji u bliskoj budućnosti, a nastanak podžanra vjerovatno je podstaknut i razočarenjem zbog stagnacije svemirskog programa. Budućnost opisana u cyberpunk djelima često je distopijska i prepuna ekoloških katastrofa. Sam naziv cyberpunk stvorio je američki pisac Bruce Bethke Arhivirano 7. 3. 2016. na Wayback Machine, 1980. napisavši priču tog imena. Ipak, naziv je popularizirao, i dao mu današnje značenje, američki pisac i urednik Gardner Dozois, pokušavajući opisati rad Williama Gibsona, koji se smatra začetnikom žanra, a čiji je roman Neuromancer postigao veliki uspjeh osvojivši nagrade Huga, Nebulu i Philip K. Dick. Kao značajan primjer može se navesti i roman Potpuni raspad Neala Stephensona, Eon Grega Beara, te filmovi Blade Runner, Johnny Mnemonic (kojemu je predložak priča Williama Gibsona) i Matrix trilogija.


Pisci cyberpunka[uredi | uredi izvor]

Filmovi[uredi | uredi izvor]