Džemal Šabić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Džemal Šabić (Sarajevo, 1976 -), bosanskohercegovački režiser i scenarista.[1]

Džemal Šabić rođen je 1976. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka na temu "Dokumentarni film kao iluzija stvarnosti".Tokom studija je radio za Radio ZID, Radio 202,Radio Q, a zatim za TVSA i nekadašnju TVBiH. Od 2001.g. je uposlenik RTVFBiH- Federalne Televizije BiH gdje obavlja dužnosti urednika/autora, reditelja i scenariste u omladinskom i dokumentarnom programu FTV. Urednik je i autor popularnih dokumentarnih serijala UKW događaj i Vrijeme je za bebe. Od maja 2008. godine imenovan je na poziciju generalnog direktora RTVFBiH.

Dobitnik je Grand Prixa, kristalne skulpture Festivala mediteranskoga filma, na 6. mediteranskom festivalu u Širokom Brijegu 2005. godine sa filmom "Kutak za sporni trenutak". Šabićev dokumentarac prikazan je na gotovo svim kontinentima, i na taj način doživio 34 svjetska festivala. Kutak za sporni trenutak je film o Batanu, golmanu fudbalskog kluba "Zanatlija" koji bitnije vrijednosti fudbalskog susreta vidi u pečenom mesu, dobrom vinu i ludoj zabavi, nego u konačnom rezultatu utakmice.

"Za kim zvono zvoni" je devetminutni filmski esej o usamljenosti, napuštenosti i smrti; o starici koja je ostala živjeti u svom malom selu u središnjoj Bosni i čiji je posao prije rata bio zvoniti u seoskoj kapeli. I dalje nastavlja udarati u zvono, u selu u kome više nikog nema.Ovaj je film 2006. dobitnik Grand Prixa- glavne nagrade festivala "Relligion today" u Trentu (Italija).

Dokumentarni film "Dvije sestre- priča o ljubavi"[2] je premijerno prikazan na 12 Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio nagradu Evropske Dokumentarističke Mreže (EDN). Sarajevo film festival (SFF) je Džemala Šabića izabrao 2008. godine za člana žirija Takmičarskog programa za Dokumentarni film.

Dokumentarni filmovi[uredi | uredi izvor]

  • Pjesnici trče počasni krug
  • Čekajući nevjestu
  • Troja u Bosni
  • Povratak u DNA
  • Između 2 zalogaja
  • Kutak za sporni trenutak
  • Za kim zvono zvoni[3]
  • Dvije sestre- priča o ljubavi


Nedovršeni članak Džemal Šabić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

  1. ^ "DŽEMAL ŠABIĆ". sff.ba. Pristupljeno 17. 12. 2022.
  2. ^ Sabic, Dzemal, Dvije sestre - prica o ljubavi, Radio-Televizija Federacije Bosne i Hercegovine, pristupljeno 17. 12. 2022
  3. ^ "Dzemal Sabic". IMDb (jezik: engleski). Pristupljeno 17. 12. 2022.