Damir Urban

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Damir Urban
Rođenje (1968-09-19) 19. septembar 1968 (55 godina)
Rijeka, Jugoslavija

Damir Urban, rođen 19. septembra 1968. u Rijeci, je hrvatski rock pjevač, tekstopisac i gitarista, a od 2004. član je Vijeća za nove medijske kulture pri Ministarstvu Republike Hrvatske.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Svoj prvi javni nastup imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak s grupom "La bellona" koju je osnovao 1984. godine. U bendu je svirao bas-gitaru te pisao tekstove i muziku. Tokom 1986. nastaje grupa "Laufer" u kojoj je autor tekstova, koautor muzike i vodeći vokal. Prvi album Laufera "The best of...", s hitovima "Moja voda", "Svijet za nas", "Lopov Jack" i dr. izlazi 1993. u izdanju slovenske diskografske kuće "Corona records". Pjesma "Moja voda" dobija nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine. U sljedeće dvije godine izlaze dva albuma, "Pustinje" (1994.) i "EP" (1995.) u izdanju kuće "Croatia Records". Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer ubrzo prestaje s radom.

Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, "Otrovna kiša" u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom 4. Album, na kojem se nalaze hitovi "Astronaut", "Nebo" i "Robot", nominovan je za nagradu Porin i to u tri kategorije: za najbolji video broj ("Nebo"), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma. Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album, "Žena dijete", za kojeg dobija Porina za najbolji rock album i najbolji album alternativne muzike. Međutim, nagradu za najbolji album alternativne muzike je odbio primiti smatrajući da album "Žena dijete" pripada rock žanru te da je nominacijom u kategoriji alternativnog rocka oštetio one koji to zaista jesu. Pored Porina, album je osvojio i nekoliko "Crnih mačaka" te od strane muzičkih kritičara proglašen za jednim od deset najboljih albuma decenije. U oktobru i novembru 2004. u studiju G.I.S. u Rijeci snima svoj treći album, "Retro", kojeg izdaje diskografska kuća "Croatia Records". U snimanju su mu i ovaj put pomogli prijatelji pod imenom 4: Marko Bradašia (bubnjevi), Sandi Bratonja (bas), Saša Markovski (klavijature) i Tonči Radić (gitara).

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Višestruki je dobitnik nagrade Porin: u kategoriji najbolje vokalne saradnje za pjesmu "S dlana Boga pala si" koju izvodi s riječkim bendom "En Face" 1996. i u kategorijama album godine, najbolji album alternativne rock muzike i produkcija godine za album "Žena dijete". Isti album nagrađen je sa šest rock nagrada Crni mačak. Dobitnik je i Nagrade grada Rijeke 1999. godine te nagrade medija za najbolji rock vokal.

Diskografija[uredi | uredi izvor]