Dari jezik

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dari je lokalno ime za farsi jezik u Afganistanu, korišćen uglavnom u zvaničnim dokumentima. Dok Afganci u svakodnevnom govoru zovu ovaj jezik farsi, vlada im naređuje da u pisanom jeziku isključivo upotrebaljavaju riječ dari (tipičan oblik disciplinovanja jezika iz političkih razloga, što je historijski upotrebljavano a i dalje je praksa u nekim zemljama svijeta). "Dari" je skraćenica od fārsi-yi dari, dvorski persijski, koji se koristio u divanskom pjesništvu stare Persije. Ime jezika je skraćeno očito iz političkih razloga: izvjesni Paštu kralj je odlučio da svoj dvorski jezik više ne zove "persijski dvorski" nego samo "dvorski," tj. dari.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]