Daryl Hannah

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Daryl Hannah
Example alt text
Rođenje 3. decembar 1960.
Chicago, SAD

Daryl Christine Hannah (Daril Kristin Hana) (Chicago, SAD, 3. decembar 1960.) je američka glumica.

Mlade godine[uredi | uredi izvor]

Daryl Hannah se rodila kao dijete Donalda i Susan Hannah. Njeni roditelji su se razveli nedugo nakon njenog rođenja, a njena majka se udala za Jerrolda Wexlera, biznismena. Hannah je postala vegetarijanka od svoje 11. godine te je odrasla uz brata i sestru Dona i Page, te uz polusestru Tanyju Wexler. Pohađala je Francis Parker školu u Chicagu. Kao tinejdžerka je bila toliko povučena da su neki mislili da boluje od autizma. Kasnije je pohađala univerzitet u Južnoj Carolini. Bolovala je i od nesanice.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Godine 1978. debitovala je u hororu "Bijes" kojeg je režirao Brian De Palma. No njena prva veća uloga bila je ona u filmu "Blade Runner", u kojem je glumila replikanticu Pris. Godine 1984. je dobila glavnu ulogu u hit fantastičnoj komediji "Splash" u kojoj je glumila sirenu. Uslijedili su i nastupi u zapaženim filmovima kao što su "Wall Street" (u kojem je Michael Douglas osvojio Oscara i Zlatni globus) i "Roxanne", ali i u bizarnim, kao što je "Klan pećinskog medvjeda", u kojem je glumila pećinsku ženu. Godine 1989. je imala malu ulogu u hvaljenoj drami "Zločini i prijestupi" koju je režirao Woody Allen. U 1990-ima joj je karijera malo oslabila; neobična komedija "Memoari nevidljivog čovjeka" iz 1992. koju je režirao John Carpenter nije bila komercijalno uspješna, kao ni "Napad žene od 50 stopa". Godine 1995. Empire magazine ju je postavio na 96. mjestu na listi "100 najseksi zvijezda u filmskoj historiji". Karijera joj stangirala sve dok nije nastupila u ulozi ubice Elle Driver u zapaženoj duologiji "Kill Bill Volume 1" i "Volume 2" koju je režirao Quentin Tarantino. Ta dva filma su označili njenu renesansu. Također je režirala kratki film "Posljednja večera" koji je osvojio nagradu na Berlinskom filmskom festivalu te nastupila u muzičkom spotu "Feel" sa Robbieom Williamsom. Uz to je odbila ulogu u filmu "Zgodna žena", koji je proslavio Juliju Roberts.

Nikada se nije udala, ali je imala dugu vezu sa John F. Kennedyjem Jr.-om, Valom Kilmerom, te sa pjevačem Jacksonom Browneom. 16. juna 2006 je uhapšena jer je sa 350 farmera demonstrirala protiv buldoždera koji su htjeli sravniti urbanu farmu u okolini Los Angelesa, te se svezala za drvo. Iste godine je i objavila da je u 1970-ima u Las Vegasu skoro bila prodana kao seksualno roblje – naime, imala je audiciju za spot zajedno sa jednom djevojkom, ali su nekako otkrile da su ih organizatori zapravo htjeli prodati kao seksualne robinje, pa su pobjegle kroz prozor. Više detalja o tom incidentu nije htjela reči. Valjda i zbog tog ličnog iskustva podupire organizacije koje se bore protiv seksualnog roblja. Privatno je Hannah i jako ekološki osviještena te posjeduje vlastiti video blog o toj temi. Njena kuća koristi solarnu energiju te je napravljena od zelenih materijala. Uz to vozi auto na biodizel.

Izabrana filmografija[uredi | uredi izvor]


Potpuna filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naslov Uloga Bilješke
1978 The Fury Pam
1981 Hard Country Loretta
1982 Blade Runner Pris Stratton
Summer Lovers Cathy Featherstone
1983 The Final Terror Windy
1984 Reckless Tracey Prescott
Splash Madison Saturn Award for Best Actress
The Pope of Greenwich Village Diane
1986 The Clan of the Cave Bear Ayla
Legal Eagles Chelsea Deardon
1987 Roxanne Roxanne Kowalski
Wall Street Darien Taylor
1988 High Spirits Mary Plunkett Brogan
1989 Crimes and Misdemeanors Lisa Crosley nije imenovana
Steel Magnolias Annelle Dupuy Desoto
1990 Crazy People Kathy
1991 At Play in the Fields of the Lord Andy Huben
1992 Memoirs of an Invisible Man Alice Monroe
1993 Grumpy Old Men Melanie
Attack of the 50 Ft. Woman Nancy Archer TV film
1994 The Little Rascals Miss June Crabtree
1995 The Tie That Binds Leann Netherwood
Grumpier Old Men Melanie Gustafson
1996 Two Much Liz Kerner
The Last Days of Frankie the Fly Margaret
1997 The Last Don Athena Aquitane TV Mini-Serija
1998 The Gingerbread Man Lois Harlan
The Real Blonde Kelly
Addams Family Reunion Morticia Addams direktno-na-video
Rear Window Claudia Henderson TV film
Hi-Life Maggie
1999 My Favorite Martian Lizzie
Speedway Junky Veronica
Diplomatic Siege Erica Long
2000 Cord Anne White direktno-na-video
Wildflowers Sabine
First Target Alex McGregor TV film
2001 Jackpot Bobbi
Dancing at the Blue Iguana Angel
Jack and the Beanstalk: The Real Story Thespee TV film
Cowboy Up Celia Jones aka Ring of Fire
2002 A Walk to Remember Cynthia Carter
Searching for Debra Winger Ona lično
Hard Cash Virginia
2003 Northfork Flower Hercules
The Job CJ March
Casa de los babys Skipper
The Big Empty Stella
Kill Bill, Volume 1 Elle Driver
2004 Kill Bill, Volume 2 Elle Driver Saturn Award for Best Supporting Actress
MTV Movie Award for Best Fight
predložena—Satellite Award for Best Supporting Actress - Motion Picture
Silver City Maddy Pilager
Whore Adriana
Careful What You Wish For Store Patron short film
2006 Love Is the Drug Sandra Brand
Final Days of Planet Earth Liz Quinlan TV film
Keeping Up with the Steins Sacred Feather/Sandy
Olè Maggie Granger
2007 The Poet Marlene Konig
All the Good Ones are Married Alex TV film
2008 Vice Salt
Storm Seekers Leah Kaplan TV film
Kung Fu Killer Jane TV film
The Garden Herself
Shark Swarm Brooke Wilder TV film
The Cycle Carrie aka The Devil's Ground
Dark Honeymoon Jan
2009 Shannon's Rainbow Dr. Rita Baker
2010 A Closed Book Jane Ryder Bahamas Film Award for Best Actress[1]
2011 Garbage Daryl post-produkcija
Eldorado The Stranger 3-D Film
post-produkcija

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: