Davis Cup

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Logo Davis Cupa

Davis Cup je glavno i najprestižnije takmičenje u muškom tenisu. U njemu se umjesto pojedinačnih igrača takmiče nacionalni timovi.

Nacionalni timovi nastoje ući u elitnu Svjetsku grupu od 16 država čiji se predstavnici takmiče u kup-sistemu igrajući tokom 4 vikenda svake godine. Takmičenje između timova sastoji se od 3 do 5 mečeva, s tim da se prvog dana (petak) igraju 2 pojedinačna, a drugog dana meč parova, dok su trećeg dana na programu ponovo 2 pojedinačna meča, s tim da se oni mogu i otkazati ako jedna ekipa već nakon susreta parova dođe do nedostižnih 3-0. Ipak, to se rijetko dešava, a selektori (u ovom slučaju) obično daju priliku mlađim ili slabijim teniserima kako bi stekli malo iskustva.

Mečevi se igraju na 3 dobijena seta, osim u slučaju kad je pobjednik već poznat. Tada se preostali meč(evi) igraju na 2 dobijena seta.

Takmičenje je dobilo ime po Dwightu F. Davisu, studentu s Harvarda, koji je 1899. organizirao međunarodni susret između harvardskih i britanskih igrača. To je poslužilo kao model za prvi susret između SAD-a i Velike Britanije 1900.[1] Kasnije su u takmičenje ušle i druge zemlje.

Danas u Davis Cupu učestvuju 133 nacionalna tima. Takmičenje organizira i nadzire ITF.

Ženski ekvivalent Davis Cupa je Fed Cup.

Pobjednici (finala)[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ John Grasso (septembar 2011). "Davis Cup". Historical Dictionary of Tennis. Scarecrow Press. str. 79. Pristupljeno 8. 12. 2011. 
  2. ^ Indijci su odbili otputovati u JAR u znak protesta zbog politike aparthejda u toj državi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: