Delnice

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Delnice

Delnice su grad u Republici Hrvatskoj. Nalaze se na području Gorskog Kotara, u Primorsko-goranskoj županiji.

Delnice, kao i cijeli Gorski Kotar, pružaju mogućnost seoskog turizma i aktivnog odmora poput vožnje biciklom, planinarenja i alpinizma, pješačenja, lova, skijanja i skijaškog trčanja, vožnje kanuom i raftinga, logorovanja i orijentacionog trčanja kao i gljivarenja.

Sveobuhvatno područje Grada, nalazi se na visoravni prosječne visine od 700 do 900m koju okružuju brda i iznad 1500m nadmorske visine. Najniža područja mjere visinu od 210 (Kupska dolina), a najviša 1528 metara (Nacionalni park Risnjak). Iako ta prirodna osobitost upućuje na izrazitu raznolikost područja; reljef je izrazito kontinentalnog karaktera, a klima planinska. Pogled na Delnice

Zime su duge i oštre: u prosjeku traju 106 dana, obiluju snježnim oborinama i temperaturama koje dostižu -8 ºC. Ljeta su kratka i svježa, sa temperaturom vazduha koja rijetko prelazi 25 ºC. Mnogo je vlage, pa ne izostaju pojave magle i mraza, a godišnje (u prosjeku) padne 2079 l/m2 kiše.

Poznate osobe[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: