Dendrologija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dendrologija, grč. (dendron–drvo + logos-govor, riječ; pojam) je nauka o drvenastim vrstama biljaka, drveću i žbunju. Ona izučava svojstva, sistemsko mjesto i značaj pojedinih dvrnastih vrsta. Dendrologija ima više pravaca istraživanja i razvoja:

  1. Šumarska dendrologija - proučava domaće, samonikle (autohtone, indigene) i strane (alohtone, egzotične) vrste, koje su od značaja u produkciji drveta, za pošumljavanje, šumske kulture, plantaže i zaštitne pojaseve;
  2. Hortikulturna dendrologija – izučava vrste koje nalaze primjenu pri ozelenjavanju naselja, parkova, vrtova, drvoreda i sl.;
  3. Voćarska dendrologija se bavi drvenastim vrstama zastupljenim u voćnjacima.

Naše planeta Zemlja je bogata drvenastim biljkama. Smatra se da u Evropi ima oko 10.000 drvenastih vrsta. Mnoge od vrsta su unesene iz privrednih, ali i dekorativnih razloga. Dobro poznavanje dendrologije je temelj mnogih šumskih disciplina, prije svega gajenja šuma, šumskih kultura i plantaža, kao i oplemenjivanja šumskog drveća. U svojim izučavanjima ona se oslanja na botaniku, pedologiju, klimatologiju i neke druge disipline.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]