Diana Johnstone

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Diana Johnstone (Dijana Džonston) je novinarka i autor ljevičarskih političkih ubjeđenja, autor knjige " Fool's Crusade: Yugoslavia, Nato, and Western Delusions" (2005) godine, te nekoliko članaka objavljenih na raznim internetskim portalima i ljevičarskim printanim publikacijama a u kojim je Johnstone negirala i/ili opravdavala srpske zločine u toku rata u Bosni i Hercegovini.

Posebno se bavila negiranjem i opravdavanjem genocida u Srebrenici, a članak "Srebrenica Revisited: Using War as an Excuse for More War" objavljen na ljevičarskom web portalu "Counterpunch", poznatom i po objavljivanju drugih autora tvrdokornih negatora i apologeta srpskih zločina u BiH, npr. Nebojša Malić negator genocida i srpski radikal i ultranacionalist; jedan je od najočiglednijih primjera revizionističkih pokušaja falsifikovanja historije i događaja u Srebrenici i ratu u BiH. Bila je učesnik međunarodne konferencije, održane 2008 godine u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom premijera Republike Srpske Milorada Dodika, gdje su se okupljeni učesnici, negirajući genocid i zločine počinjene u ratu u BiH, iskonstruisali svoju verziju dogadjaja u Srebrenici i Podrinju između 1992. i 1995. godine.

Noam Chomsky je u razgovoru sa Emom Brockes (Emma Brockes) za britansku novinu Guardian stao u odbranu djela Johnstone-ove što je izazvalo veliku pažnju i reakciju javnosti i intelektualaca u Velikoj Britaniji, Evropi i SAD.

Na lični zahtjev Chomskog, uz obrazloženje da je pogrešno interpretiran, Guardian je objavio izvinjenje i uklonio članak sa svoje internetske verzije novine. Ovaj potez uredništva Guardiana je izazvao još više negodovanja i pažnje jer su mnogi prominentni novinari i intelektualci smatrali da je objavljeno izvinjenje Chomskom bez osnove, te da je Emma Brockes ovim potezom nepravedno napuštena od vlastitog uredništva.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Bosnian Genocide Denial Blog[1]
  • Srebrenica Revisited: Using War as an Excuse for More War[2] Arhivirano 5. 8. 2011. na Wayback Machine
  • The Greatest Intellectual?[3]
  • Open Letter to Amnesty International[4]
  • War-crimes deniers[5]
  • Articles on the Bosnia Conflict[6]