Dimmu Borgir

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dimmu Borgir

Dimmu Borgir je norveški melodični black metal bend formiran 1994. godine. Dimmu borgir - što u prijevodu znači "Tamni Dvori" ili "Tamne Tvrđave" na islandskom. Neke od njihovih glavnih tema u pjesmama su: tama, šuma, satanizam... Također prepoznatljivi su po naslovnicama albuma te spotovima u kojima su slike, tj. scene sa golim djevojkama.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • For All Tid (1994)
  • Stormblåst (1996)
  • Enthrone Darkness Triumphant (1997)
  • Spiritual Black Dimensions (1999)
  • Puritanical Euphoric Misanthropia (2001)
  • Death Cult Armageddon (2003)
  • Stormblåst MMV (2005)
  • In Sorte Diaboli (2007)

Članovi[uredi | uredi izvor]

  • Shagrath (Stian Thoresen) – vokal (1993–)
  • Silenoz (Sven Atle Kopperud) – gitara (1993–)
  • Mustis (Øyvind Mustaparta) – klavijature (1998–)
  • ICS Vortex (Simen Hestnæs) – bas gitara (1999–)
  • Galder (Thomas Rune Andersen) – gitara (2000–)
  • Hellhammer (Jan Axel Blomberg) – bubnjevi (2005-)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: