Plantagenet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dinastija Plantagenet)
Plantagenet
DržaveEngleska, Irska, Bretanja
OsnivačGotfrid V, grof Anžuja
Posljednji vladarRikard III, kralj Engleske
Posljednji muški članEduard, 7. grof od Salisburya
Posljednji članMargareta, 8. grofica od Salisburya
Osnovana12. stoljeće
Izumrla1541.
Svrgnuta1485.
OgranciLancaster
York

Dinastija Plantagenet je bila engleska vladarska dinastija francuskih korijena. Osnovao ju je Gotfrid V, grof Anžuja, poznat kao Plantagenet zbog grane biljke Cytisus scoparius (tada poznate u latinskom kao planta genista) koju je uvijek nosio u šeširu.

Širenje[uredi | uredi izvor]

Godine 1154. Gotfridov sin Henrik je, na osnovu majčinih prava nasljeđivanja, postao kralj Engleske. Njegov sin Gotfrid je postao iure uxoris vojvoda Bretanje, ali je posljednji Plantagenet na bretonskom prijestolju bio Gotfridov sin Artur.

Strateškim brakovima i osvajanjima Plantageneti su izgradili snažno carstvo u zapadnoj Evropi. Brak engleskog kralja Henrika II i akvitanske vojvotkinje Eleonore donio je dinastiji Plantagenet vlast nad Akvitanijom i još nekoliko francuskih pokrajina. Plantageneti su zatim osvojili Irsku, a u Stogodišnjem ratu su osvojili veliki dio Francuskog kraljevstva. Eduard II, kralj Engleske, je od majke Eleonore naslijedio francusku grofoviju Ponthieu.

Unutardinastička previranja[uredi | uredi izvor]

Plantageneti su Engleskom vladali sve do smrti Rikarda III u bici s Henrikom Tudorom; dva ogranka dinastije Plantagenet, Lancaster i York, su tokom 15. stoljeća ratovala za englesku krunu, da bi na kraju englesku krunu osvojio sin velškog dvorjanina koji nije pripadao Plantagenetima.

Izumiranje[uredi | uredi izvor]

Taj kralj, Henrik VII, i njegov sin, Henrik VIII, namjerno su uzrokavali izumiranje dinastije Plantagenet kako bi učvrstili svoju vlast. Henrik VII je naredio pogubljenje maloumnog Eduarda, 17. grofa od Warwicka i 7. grofa od Salisburya, 1499. godine. Time je dinastija bila osuđena na izumiranje koje se konačno desilo smrću Warwickove sestre i nasljednice, beatificirane Margarete, 8. grofice od Salisburya, čije je pogubljenje naredio Henrik VIII.