Dobrinja (Sarajevo)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dobrinja je sarajevsko naselje. Dobrinja se nalazi na području općine Novi Grad i prema procjenama u njoj živi oko 40.000 ljudi. Dobrinja je sastavljena od četiri mjesne zajednice: MZ Dobrinja A, MZ Dobrinja B, MZ Dobrinja C i MZ Dobrinja D. Naselje siječe rijeka kratkog toka, Dobrinja, po kojoj je naselje i dobilo ime.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prva faza izgradnje naselja završena je još 1983. godine, kada je izgrađena Dobrinja 1 i 2, čije su zgrade pružile dom novim stranovnicima grada, a nakratko i učesnicima 14. Zimskih olimpijskih igara. Dva oveća kvarta, jedna škola i trolejbuska veza sa gradom bila bi osnovna struktura tadašnjeg izgleda naselja. Uskoro se toj slici pridružuje još jedna škola, a onda i Dobrinja 3. Nova škola i nova dva kvarta, Dobrinja 4 i 5 izgrađeni su i useljeni neposredno pred početak rata. I da stvar bude tragična, upravo ta dva kvarta pretrpjela su najveću destrukciju u ratu. Sve tri škole su uništene. Dobrinja 4 i dijelovi Dobrinje 1 danas pripadaju Republici Srpskoj.

Na području Dobrinje se nalaze 3 osnovne škole: Osnovna škola "Skender Kulenović", "Ćamil Sijarić" i "Osman Nuri Hadžić" i jedna srednje škola: Gimnnazija Dobrinja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]