Dom naroda Bosne i Hercegovine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dom naroda Bosne i Hercegovine je jedan od dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dok je drugi Predstavnički dom Bosne i Hercegovine.

Dom naroda se sastoji od 15 delegata koje imenuje Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine i Narodna skupština Republike Srpske. Deset delegata se bira iz Federacije Bosne i Hercegovine (pet Bošnjaka i 5 Hrvata), a pet iz Republike Srpske (5 Srba). Devet članova Doma naroda čine kvorum, s tim da moraju biti najmanje tri bošnjačka, tri srpska i tri hrvatska delegata.

Nadležnosti[uredi | uredi izvor]

Dom naroda je ovlašten da stavi veto na usvajanje određenog zakona u parlamentarnoj proceduri koji je već usvojen u Predstavničkom domu. Ukoliko većina bošnjačkih, hrvatskih ili sprskih delegata zaključi da određeni zakon ugrožava vitalni nacionalni interes jednog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, tada ulaže veto na taj zakon. U tom slučaju se saziva Zajednička komisija koja u roku od pet dana mora postići saglasnost, te se u protivnom zakon prosljeđuje Ustavnom sudu Bosne i Heregovine koji donosi konačnu odluku. Zajedničku komisiju čine po jedan član bošnjačkom, hrvatskog i srpskog naroda koji je ujedno i delegat u Domu naroda.

Ovlaštenja i sastav Doma naroda su propisana tačkama 2 i 3 člana 4 Ustava Bosne i Hercegovine.

Dom naroda najčešće potvrđuje zakone usvojene u Predstavničkom domu kad je prethodno postignut sporazum najutjecajnijih stanaka sva tri naroda. [citat potreban]

Delegati[uredi | uredi izvor]

BiH Federation of Bosnia and Herzegovina.svg Bošnjaci Croatia, Historic Coat of Arms, first red square.svg Hrvati Serbian Cross.svg Srbi

Kolegij doma naroda Bosne i Hercegovine čine Dragan Čović, te Sulejman Tihić i Staša Košarac.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]