Dominic Purcell

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Dominic Purcell
Dominic Purcell
Rodno ime Dominic Haakon Myrtvedt Purcell
Rođenje 17. 2. 1970.
Wallasey, Engleska, Velika Britanija
Godine rada 1996 -
Suprug/a Rebecca Williamson (do 2007)
Važnije uloge Lincoln Burrows (Prison Break)
Važniji filmovi Blade Trinity

Dominic Haakon Myrtvedt Purcell[1] australijski je glumac (rođen u Velikoj Britaniji) najpoznatiji po ulozi Lincolna Burrowsa u američkoj hit-seriji Prison Break (Zakon braće), naslovnoj ulozi u seriji Čovjek bez prošlosti (John Doe), te ulozi Drakule u filmu Blade: Trojstvo.

Život i karijera[uredi | uredi izvor]

Purcellova majka je Irkinja, a otac Norvežanin. Kad su mu bile 2 godine, preselili su se prvo u Bondi, istočno predgrađe Sydneya, a zatim u zapadni dio grada. Pohađao je osnovnu školu Blaxland East, a srednju je nastavio u St. Dominic's Priory School, a zatim u Katoličkom koledžu McCarthy. Nakon što je postao vrtlar, ubrzo se umorio od tog posla i, dok je gledao ratni film Vod smrti, odlučio je postati glumac. S obzirom da je bio iz radničke klase, gluma se nije činila baš vjerovatnim izborom za karijeru, pa se nije ni okušao dok nije prošlo izvjesno vrijeme. Studirao je na Australijskom pozorištu za mlade, a kasnije se upisao na Zapadnoaustralijsku akademiju scenskih umjetnosti, gdje je upoznao svoju buduću suprugu Rebeccu Williamson i studirao sa Hughom Jackmanom.[2]

2000. godine dobio je zelenu kartu (dozvolu za boravak u SAD-u) i nastanio se u Los Angelesu sa suprugom i njihovo četvero djece, čiji su mu datumi rođenja istetovirani na lijevoj podlaktici. 21. 10. 2007. objavljeno je da su se on i Rebecca razišli.[3]

Dva mjeseca poslije, 29. 12., dok su se vozili prema gradiću Strandhillu na atlantskoj obali Irske, gdje su išli na surfanje, Dominicu i njegovom bratu Damienu mahnula je žena čije se dijete gušilo. Kardiopulmonalnom reanimacijom uspjeli su dijete održati živim dok nije došla hitna pomoć.[4]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Uloga Bilješke
1997 - 1998. Raw FM Granger Hutton TV-serija
1998 Water Rats (TV-serija) Alex epizode: 3x12-3x13
Moby-Dick Bulkington mini serija
1999 Heartbreak High Todd Gillespie epizode: 7x38-7x40
Prva kći Troy Nelson TV-film
Tihi predator kamiondžija TV-film
2000 Mission: Impossible II Ulrich film
2001 Nepobjedivi Keith Grady TV-film
Gospodar zvijeri (TV-serija) Kelb epizode: 3x01-3x04, 3x06
Izgubljeni svijet (TV-serija) Condillac epizoda: 3x02
2002 Equilibrium Seamus film
2002 - 2003 Čovjek bez prošlosti John Doe TV-serija
2003 3-way Lew film
Posjetioci Luke film
2004 Dr. House Ed Snow epizoda: Fidelity (1x7)
Blade: Trinity Drake film
2005 The Gravedancers Harris McKay film
North Shore Tommy Ravetto epizode: 1x16-1x20
2005 - 2009 Prison Break Lincoln Burrows TV-serija
2007 Nivo sedam Millar film
Primeval Tim Manfrey film
2009 Blood Creek Victor Marshall film
Prison Break: The Final Break Lincoln Burrows TV-film
2010 Prison Break: The Conspiracy Lincoln Burrows videoigra
2011 Straw Dogs Niles film

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Dominic Purcell na Internet Movie Database