Dosjei X (serija)

Ovo je bio istaknuti članak mjeseca.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dosjei X
Izvorni naslovThe X Files
Žanrovi
AutorChris Carter
Glumci
PorijekloSAD
Originalni jezikEngleski
Br. sezona11
Br. epizoda218 (spisak)
Trajanje44 minute
Emitiranje
Originalna mreža
Emitiranje10. 9. 1993 – 19. 5. 2002.
– 24. 1. 2016 –
Profil na IMDb-ju

Dosjei X (eng. The X-Files) američka je naučnofantastična TV-serija i dio kompletne franšize koju je kreirao scenarist Chris Carter. Serija se prvobitno emitirala od 10. septembra 1993. do 19. maja 2002. da bi nakon duže pauze, 24. januara 2016.[3] počelo emitiranje i desete sezone koja se sastoji od šest epizoda. Serija je od početka emitiranja postala hit na TV-mreži Fox dok su njeni likovi i slogani (poput Istina je oko nas, Ne vjeruj nikome i Želim vjerovati) postali sinonimi popularne kulture 90-ih godina prošlog vijeka. Kao jedna od najpoznatijih serija svoje ere, pridonijela je nepovjerenju javnosti u njihovu vladu i velike institucije, razvijala različite teorije zavjere i promovirala duhovnost, a sve kroz pokušaj otkrivanja postojanja vanzemaljskog života na Zemlji. Iz Dosjea X razvila se i spin-off serija Usamljeni revolveraši.

Glavni likovi serije su dvoje agenata FBI-a: Fox Mulder (David Duchovny) i Dana Scully (Gillian Anderson). Njih dvoje zaduženi su za istraživanje Dosjea X, neriješenih slučajeva koji uključuju paranormalne pojave. Mulder vjeruje u postojanje vanzemaljaca i paranormalno, dok je Scully skeptik, a na slučajevima radi zbog naučne analize Mulderovih otkrića.[4] U ranoj fazi serije oboje agenata postaju pijuni u mnogo većem sukobu, što rezultira njihovim međusobnim povjerenjem. Tokom serije njihova isprva platonska veza pretvara se u ljubavnu priču. Uz mitološku priču koja se proteže kroz sve sezone, okosnica serije su i epizode sa "čudovištem sedmice", koje čine dvije trećine kompletnog serijala. U takvim epizodama Mulder i Scully istražuju čudne zločine koji u pravilu nemaju pretjerane veze s mitološkim dijelom priče, iako su poneke epizode važne za cijelu pozadinu serijala.

Do danas su snimljena dva dugometražna filma koja su se u kinima prikazala 1998. i 2008. Prvi se jednostavno zove Dosjei X: Film, dok drugi nosi naslov Dosjei X: Želim vjerovati. U posljednje dvije sezone serije Anderson je postala glavna zvijezda nakon što je Duchovny odlučio otići i baviti se drugim projektima. Posljedica toga bila je uvođenje dvoje novih likova u seriju: agenata FBI-a Johna Doggetta (Robert Patrick) i Monike Reyes (Annabeth Gish). Direktni nadređeni Mulderu i Scully, pomoćnik direktora Walter Skinner (Mitch Pileggi), u posljednjim sezonama također je postao centralni lik. U vrijeme kad je serija završila sa svojim emitiranjem postala je najduža naučnofantastična serija u historiji televizije u SAD-u, iako su je kasnije pretekle serije Stargate SG-1 (2007) i Smallville (2011).

Serija je nagrađena s 15 Emmyja, od čega se izdvaja i onaj u kategoriji najbolje glavne glumice (Gillian Anderson). Serija je također sveukupno osvojila i pet Zlatnih globusa, od čega je tri puta proglašena najboljom serijom godine, a 1997, uz to što je proglašena najboljom, Duchovny i Anderson proglašeni su najboljima u svojim kategorijama.

Pregled serije[uredi | uredi izvor]

Serija prati karijere i lični život dvoje agenata FBI-a: Foxa Muldera (David Duchovny) i Dane Scully (Gillian Anderson). Mulder je iskusni agent i čvrst vjernik u natprirodne pojave. Također je i nepopustljiv u svom vjerovanju o postojanju inteligentnog vanzemaljskog života i njegovog kontinuiranog prisustva na Zemlji. Zbog takvih vjerovanja, Mulder je dobio nadimak "Sablasni" (Spooky) te premještaj u malo poznati odjel FBI-a koji se bavi neistraženim zločinima pod nazivom Dosjei X. Njegovo vjerovanje u natprirodne pojave seže u rano djetinjstvo, još otkad je svjedočio otmici vlastite sestre, Samanthe, u dobi od 12 godina. Sestrina otmica glavni je pokretač kompletne Mulderove karijere tokom većine serije. Zbog toga, kao i zbog želje za osvetom i otkrićem istine koju čuvaju autoriteti, Mulder se bori s vlastitom objektivnošću u svojim istragama. Agentica Scully, s druge strane, potpuna je suprotnost. Kao doktorica i prirodni skeptik, slučajevima često može prići s puno distance i objektivnosti čak i kad Mulder, bez obzira na iskustvo, ne može. U početku je Scully dovedena u odjel Dosjea X kako bi slučajevima dala naučno, logično objašnjenje i tako razotkrila Mulderove teorije. Iako je često sposobna dati upravo takva objašnjenja, rijetko kad može pobiti Mulderova mišljenja o slučajevima, a kako serija odmiče, ona postaje sve frustriranija zbog nemogućnosti da procijeni Dosjee X u naučnom smislu.

Glavna okosnica kompletne radnje serije jest borba dvoje agenata da otkriju vladinu zavjeru o skrivanju postojanja vanzemaljskog života te o saradnji vlade s vanzemaljcima. Misteriozni ljudi koji se pojavljuju tokom prvog dijela serije tvore tzv. "Sindikat" (The Syndicate) i predstavljaju glavne negativce; kasnije se u seriji otkriva da je Sindikat zapravo samo posrednik između ljudske rase i grupe vanzemaljaca koja je namjerava uništiti. Sindikat vrlo često predstavlja Pušač (William B. Davis), beskrupulozni ubica i vrhunski političar, pregovarač i manipulator, ujedno i glavni negativac u serijalu.

Serija se bavi i razvojem odnosa između Muldera i Scully, koji u početku počiva na platonskoj vezi, ali pred kraj serije razvija se u pravu romantičnu priču.

Mulderu i Scully u 8. sezoni pridružuje se još dvoje agenata FBI-a: John Doggett i Monica Reyes. Doggett dolazi nakon Mulderove otmice, postaje novi partner Scully i pomaže joj u potrazi za Mulderom. Kasnije upravo on poziva agenticu Reyes koju zna otprije.

Serija završava kad Mulder završi na tajnom vojnom sudu zbog provale u tajni vojni objekt i vidi planove invazije vanzemaljaca i kolonizacije Zemlje. Iako ga sud proglašava krivim, uspijeva pobjeći zahvaljujući drugim agentima, te on i Scully postaju bjegunci.

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

  • Fox Mulder - specijalni agent FBI-a vjeruje u postojanje vanzemaljaca i vladinu zavjeru kojom skriva njihovo postojanje. Njegov ured nalazi se u podrumu FBI-a u kojem istražuje nerazjašnjene slučajeve koji sadržavaju natprirodne ili misteriozne pojave. Zbog otmice svoje sestre, kojoj je svjedočio dok je bio dijete, Mulder je cijeli život posvetio traženju istine i razotkrivanju zavjere, što mu na kraju i uspijeva.
  • Dana Scully - specijalna agentica FBI-a odustala je od medicinske karijere kako bi se posvetila razotkrivanju zločina i zločinaca. Nakon što joj njeni nadređeni dodijele novog partnera i daju zadatak da im redovno podnosi izvještaje kojima na naučni način pokušava objasniti slučajeve u Dosjeima X, između nje i Muldera razvija se čvrsta, u početku platonska veza zasnovana na uzajamnom povjerenju. Scully, za razliku od Muldera, ne vjeruje u postojanje vanzemaljaca ni u bilo šta paranormalno. Međutim, do kraja serije u potpunosti će promijeniti mišljenje, nakon što i sama u mnogo slučajeva posvjedoči neobjašnjivim fenomenima koji ih okružuju.
  • Walter Skinner - pomoćnik je direktora FBI-a koji je kao marinac služio u Vijetnamskom ratu. Tokom rata ubio je mladića koji je nosio eksploziv i taj ga je tragični događaj obilježio do kraja života. U FBI-u, on je prvi nadređeni Mulderu i Scully u slučajevima koje istražuju. Iako na početku agenti smatraju da je i on upleten u zavjeru, kasnije se razvije snažan prijateljski odnos između njih troje.
  • John Doggett - specijalni agent FBI-a prvi put se pojavljuje na početku 8. sezone kako bi pronašao nestalog Muldera. Doggett je služio u Armiji SAD-a između 1970. i 1980, a kasnije se pridružio policiji New Yorka, gdje je stekao status detektiva. Nakon što mu sin bude ubijen odlazi u FBI. Nakon neuspjelog pokušaja pronalaska Muldera, Doggett postaje novi partner agentice Scully na Dosjeima X.
  • Monica Reyes - specijalna agentica FBI-a rođena je i odrasla u Mexico Cityju, gradu u kojem joj roditelji još uvijek žive. Upravo iz tog razloga savršeno govori španski jezik. 1990. upisala se na FBI-jevu akademiju u Virginiji, a prvi joj je zadatak bio istraživanje ritualnih ubistava. Dugogodišnja je Doggettova prijateljica, a nakon odlaska Scully iz FBI-a upravo ona postaje njegova partnerica na Dosjeima X.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Koncepcija serije[uredi | uredi izvor]

Chris Carter, kreator serije

Chris Carter, rodom iz Kalifornije, dobio je priliku producirati novu TV-seriju za mrežu FOX početkom 90-ih godina 20. vijeka. Umoran od humorističkih serija, na kojima je dotad radio, a nadahnut izvještajem o 3,7 miliona Amerikanaca koji su (možda) oteti od strane vanzemaljaca[5] te prisjećajući se afere "Watergate" i horor-serije iz 70-ih, Kolchak: The Night Stalker, Carter je osmislio ideju za Dosjee X i napisao scenarij za pilot-epizodu 1992. U početku se borio sa željama direktora koji su Mulderu htjeli odmah naći potencijalnu ljubav. TV-mreža htjela je puno etabliraniju ili "višu, elegantniju, plavu i sisatiju"[6] glumicu za Scully nego što je to bila tada 24-godišnja Gillian Anderson, veteranka iz pozorišta s malim filmskim iskustvom, a za koju je Carter smatrao da je jedini pravi izbor za ulogu nakon audicija.[7][8]

Carterov početni prijedlog za seriju Dosjei X bio je odbijen od strane FOX-a. Nakon što je doradio koncept, vratio se nekoliko sedmica kasnije zajedno s kompletnom komisijom koja je radila na pilot-epizodi. Anderson je komentirala svoj rani rad na seriji: "To je bilo potpuno novo iskustvo za mene - tek sam drugi put u životu stala pred kameru u pilot-epizodi". U prvoj epizodi nije upotrijebljena poznata muzika iz Dosjea X. Duchovnyjev otac, Amram Duchovny, pojavljuje se u epizodi kao putnik u avionu.[9]

Carterova ideja bila je prikazati FBI-agente koji istražuju vanzemaljce i paranormalne pojave, ali se također htio pozabaviti i njihovim ličnim vjerovanjima. Izjavio je: "Sebe smatram osobom koja nije religiozna, ali koja je u stalnoj potrazi za religioznim iskustvom. Mislim da su likovi agenata slični tome."[10] Dana Scully, uz to što je naučni skeptik i doktorica, bila je otvorena prema katoličkoj vjeri u kojoj je odrasla, dok Mulder, bivši student Oxforda, na kojem je diplomirao iz psihologije i postao stručnjak za profiliranje kriminalaca, istinski vjeruje u postojanje vanzemaljaca (zbog toga je prozvan "Sablasni Mulder" od strane svojih kolega). Carter je izjavio: "Način na koji Scully vidi svijet jest način na koji ga vidi i serija. I zbog toga serija mora biti zasnovana na snažnim naučnim temeljima kako bi Muldera tjerala još dalje... Ako je nauka jako dobra, Scully ima jako dobre argumente... A Mulder je taj koji je mora uvjeriti da se ona mora riješiti tih argumenata i da mora prihvatiti neprihvatljivo. I tu nastaje konflikt". Carter je također smatrao da je Scullyina uloga puno više racionalna, dok se Mulder više oslanja na intuiciju i nagađanja - suprotno onome što inače vidimo na televiziji.[11][12]

Glumačka postava[uredi | uredi izvor]

Gillian Anderson - glumica koja u seriji Dosjei X tumači Danu Scully

Rani uticaj Glena Morgana i Jamesa Wonga na mitologiju Dosjea X doveo je do uvođenja popularnih sporednih likova koji će se nastaviti pojavljivati u kasnijim epizodama koje će pisati drugi scenaristi kao što je Scullyjina porodica: Danin otac William (Don S. Davis), njena majka Margaret (Sheila Larken) i njena sestra Melissa (Melinda McGraw). Popularni trio Usamljeni revolveraši također su bili sporedni likovi.[13]

David Duchovny - glumac koji u seriji Dosjei X tumači ulogu Foxa Muldera

David Duchovny radio je u Los Angelesu 3 godine prije Dosjea X; u početku karijeru je htio izgraditi u filmskom biznisu. Međutim, 1993. njegova menadžerica Melanie Green dala mu je scenarij za pilot-epizodu serije. Kako su oboje bili uvjereni da se radi o dobrom scenariju, David je odlučio otići na audiciju.[14] Ta audicija prošla je "grozno": govorio je vrlo polahko, a premda je voditelj audicije smatrao da je Duchovny dobro odradio posao, Chris Carter nije bio nimalo zadovoljan. To ga je nagnalo da Duchovnya zamoli da sebe zamisli kao agenta FBI-a u budućim epizodama.[15]

Anderson se pojavila na audiciji za Danu Scully 1993. "Nisam mogla prestati čitati scenarij", prisjećala se. Izvršni direktori FOX-a nisu se slagali s autorom-režiserom Chrisom Carterom u njegovom odabiru Gillian Anderson; željeli su nekoga s "manje sjaja i više seksualnosti" za ulogu Scully. Međutim, Carter je insistirao na tome da upravo Anderson ima integritet potreban za ulogu. U korist njegove odluke svakako idu brojne nagrade koje je Anderson osvojila za portretiranje agentice Scully tokom 9 godina trajanja serije: nagrada glumačkog udruženja (1996 i 1997), nagrada Emmy (1997) i Zlatni globus (1997). Upravo je na setu Dosjea X Anderson upoznala svog budućeg supruga, Clydea Klotza, koji je u to vrijeme radio kao asistent voditelja scenografije. Anderson i Klotz dobili su kćer Piper tokom snimanja serije.[16]

Lik Waltera Skinnera glumio je Mitch Pileggi, koji se prije toga pojavio na audiciji za dva-tri druga lika iz serije prije nego je dobio ovu ulogu. U početku mu nije bilo jasno zašto ga ponovo zovu na audiciju za lik koji se povremeno pojavljuje u seriji sve dok nije otkrio pravi razlog zašto nije dobio prethodne uloge za koje je čitao - Carter je imao problema u zamišljanju Pileggija kako glumi ostale likove zbog toga što je ovaj non-stop brijao glavu. Kad se glumac pojavio na audiciji za ulogu Skinnera, nije bio u dobrom raspoloženju i bilo mu je izraslo malo kose. Upravo su takav njegov stav i pojava odgovarale liku Skinnera; Carter je mislio da se glumac samo pretvara da je nezadovoljan. Pileggi je naknadno shvatio da je imao sreće što nije dobio nijednu prethodnu ulogu jer bi to značilo da bi glumio u puno manje epizoda i uloga Skinnera, koji se pojavljuje do kraja serije, promaknula bi mu.[17]

Nakon što je Duchovny odlučio napustiti seriju po završetku sedme sezone, producenti su uveli novog lika - agenta FBI-a Johna Jaya Doggetta kojeg je utjelovio Robert Patrick. Carter je vjerovao da će serija s novim glavnim likovima moći trajati još barem deset sezona pa se čak i uvodna špica za osmu i devetu sezonu mijenjala kako bi se naglasila važnost novih glumaca (uz Pileggija koji je napokon dobio status glavnog glumca).[18] Ipak, serija je potrajala još samo 2 sezone budući da lik Johna Doggetta nije previše podigao gledanost. Glumac Cary Elwes doveden je u seriju kao sporedni lik Brad Follmer koji se pojavljuje u 6 epizoda.[19]

Snimanje serije[uredi | uredi izvor]

The End je bila posljednja epizoda snimljena u kišnom Vancouveru (na slici) čime je završila 5. sezona. U Kanadi je sveukupno producirano 117 epizoda, prije nego je snimanje preseljeno u Los Angeles.

Prvih pet sezona serije Dosjei X snimane su i producirane u Vancouveru, ali je kompletno snimanje kasnije preseljeno u SAD kad je David Duchovny počeo izražavati nezadovoljstvo geografskom odvojenošću od svoje žene Tee Leoni, kao i zbog svojih frustracija klimatskim uslovima u Vancouveru.[20] Gillian Anderson također se željela vratiti kući u SAD, pa je Carter odlučio preseliti produkciju u Los Angeles nakon 5. sezone. Sezona je završila u maju 1998. epizodom The End. Radi se o posljednjoj epizodi snimljenoj u Vancouveru, ali i o posljednjoj na kojoj je radila filmska ekipa koja je bila zaposlena od 1. sezone, kao što su režiser R. W. Goodwin i njegova žena Sheila Larken (koja je igrala ulogu Margaret Scully i kasnije se pojavila u samo nekoliko epizoda).[21][22]

Nakon preseljenja u Los Angeles (država Kalifornija) u šestoj sezoni, dogodile su se mnoge promjene iza kamere budući je većina originalne filmske ekipe serije otišla. Novi scenograf Corey Kaplan, montažerka Lynne Willingham, scenarist David Amann i režiser i producent Michael Watkins ostat će uz seriju nekoliko sljedećih godina. Bill Roe postao je novi kamerman serije, a većina epizoda imala je puno "suši" i "svjetliji" izgled zbog sunca i same klime u Kaliforniji za razliku od kišnih, maglovitih predjela Vancouvera. U ranoj fazi šeste sezone, producenti su iskoristili nove lokacije i pisali scenarije u zemlji koju ranije nisu mogli posjetiti.[23] Na primjer, epizoda Drive Vincea Gilligana (o čovjeku koji oboljeva od neidentificirane bolesti) bila je prepuna akcijskih sekvenci - vrlo neobično za epizodu Dosjea X - upravo zbog same lokacije snimanja (ceste u pustinji Nevade). Dvostruka epizoda Dreamland također je radnjom smještena u Nevadi, u legenardnoj Zoni 51. Radi se o komičnoj epizodi (kompletna šesta sezona puno je vedrija od svih ostalih) u kojoj glumac-gost Michael McKean glumi čovjeka u crnom Morrisa Fletchera koji zamijeni tijela s Foxom Mulderom. To je ujedno i jedina dvostruka epizoda Dosjea X koja ne spada u mitologiju serije.[24]

Kompletna ekipa serije kasnije se vratila u Vancouver kako bi snimili dugometražni film Dosjei X: Želim vjerovati. Prema Spotnitzu, scenarij za film pisan je upravo za te lokacije.[25] Snimanje je započelo u decembru 2007. godine u Vancouveru u režiji Chrisa Cartera[26], a završilo 11. marta 2008. godine.[25][27]

Muzika[uredi | uredi izvor]

Kompozitor Mark Snow došao je raditi na Dosjeima X zahvaljujući svom prijateljstvu s izvršnim producentom R. W. Goodwinom. U početku produkcijska ekipa je razglabala o tome ko treba preuzeti posao kompozitora, a Chris Carter nije znao kome se obratiti. Poslušano je oko 15-tak ljudi, ali Goodwin je nastavio predlagati Snowa da ovaj dobije posao glavnog kompozitora. Snow se na audicijama pojavio tri puta, ali niti jednom nije dobio naznaku od strane produkcijske ekipe da li je bio dobar ili ne. Jednoga dana nazvao ga je njegov agent i u tijeku razgovora o neodređenoj "pilot epizodi" je shvatio da je dobio posao.[28]

Serija Dosjei X koristi se instrumentalnom muzikom puno više od drugih televizijskih serija. Prema dokumentarnom prilogu "Behind the Truth" iz DVD izdanja prve sezone, Snow je potpuno slučajno stvorio poznati efekt jeke u glavnoj muzičkoj temi. Rekao da je prošao nekoliko različitih verzija s Carterom, ali da ovaj nikako nije bio zadovoljan. Nakon što je jednom prilikom Carter izašao iz sobe, Snow je spustio ruku i podlakticu na klavijature u frustraciji. Rekao je: "Taj zvuk proizašao je direktno iz klavijatura. I to je bilo to."[11] Druga epizoda, Deep Throat označila je Snowov debi kao solo kompozitora kompletne epizode Dosjea X. Produkcijski tim bio je vrlo oprezan u početku serije oko upotrebljavanja previše muzike u epizodama.[29]

Snow je također komponirao kompletan soundtrack za film Dosjei X: Želim vjerovati. Soundtrack je pušten u prodaju pod nazivom The X-Files: I Want To Believe: Original Motion Picture Score, a snimljen je sa simfonijom Hollywood Studio tokom maja 2008. u studiju 20th Century Foxa.[30] Britanski izvođači iz UNKLE snimili su novu verziju glavne teme serije za odjavnu špicu filma.[31] Također su snimljeni i neki neobični zvukovi prilikom čega su korištene žice klavira. Snow je također komentirao da su određeni dijelovi muzike bili nadahnuti djelom "Prospectors Quartet" sa soundtracka za film Bit će krvi.[32]

Uvodna špica[uredi | uredi izvor]

Originalna uvodna špica napravljena je 1993. za 1. sezonu i ostala je nepromijenjena sve dok Duchovny nije otišao iz serije kao glavni lik na kraju 7. sezone. Kad su stvarali uvodnu špicu, Carter je pronašao videooperatera koji je razvukao lice koje vidimo u špici. Radi se o vjerovatno najpoznatijem dijelu same špice. Rabwin je izjavio da su muzika i specijalni efekti doveli do uvodne špice "kakva nikad dotad nije bila viđena na televiziji".[11]

Prva epizoda 8. sezone, Within, označila je prvu veliku promjenu u uvodnoj špici. Uz dodatak glumca Roberta Patricka, koji je postao glavni lik, špica je sadržavala i nove slike i nove fotografije Duchovnyja i Gillian Anderson (iako se Duchovny na špici pojavljuje samo kad se pojavljuje i u epizodi). Budući da se špica nije mijenjala u prvih 7 sezona, Carter i ostatak ekipe smatrali su da je došlo pravo vrijeme za promjenu zbog Duchovnyjevog odlaska iz serije. Nova špica pokazivala je razne slike Scullyine trudnoće, a prema Franku Spotnitzu, također je pokazivala i apstraktni način Mulderove odsutnosti iz 8. sezone kad ga vidimo da pada u oko (koje bi trebalo biti Scullyino).[18]

Kad se radila uvodna špica za 9. sezonu, ideja je bila da se stvori potpuno nova špica za "nove Dosjee X". Razlog je bio taj što je Anderson željela otići iz serije, pa su Reyes i Skinner dodani među glavne likove serije kako bi se na što bolji način pokazalo da 9. sezona nije kao nijedna prijašnja. Zbog Duchovnyjevog povratka u posljednjoj epizodi serije, The Truth, uvodna špica sadržavala je najviše glumaca od svih dotadašnjih - 5.[33]

Odlazak Duchovnyja[uredi | uredi izvor]

Tokom 7. sezone serije glavni glumac David Duchovny odlučio ju je napustiti. Mnogo se nagađalo o razlozima njegovog odlaska - od nesuglasica u vezi s ugovorom, pa sve do toga da sam glumac traži filmske uloge. Umjesto njega došao je Robert Patrick kao agent John Doggett na početku 8. sezone. Patrick je u seriji ostao sve do njenog kraja.

Mitologija serije[uredi | uredi izvor]

Paralelno s razvojem likova, epizode Dosjea X bavile su se i brojnim misterioznim elementima koji su nastajali iz fenomena naučne fantastike i paranormalnog. Kreatori takve epizode smatraju mitologijom serije, a ljubitelji širom svijeta razvijali su vlastite teorije o mitologiji tokom trajanja serije (a i kasnije). Među najznačajnijim mitološkim elementima jesu likovi "čudovište sedmice" (Monster-of-the-Week), vladina urota, "Sindikat" i kolonizacija planete.

Tokom prvih nekoliko sezona serijom su uglavnom prevladavale pojedinačne epizode u kojima agenti istražuju razna ubistva i čudovišta, kao što su Eugene Tooms u epizodama Squeeze i Tooms ili legendarni Vrag iz Jerseyja iz epizode The Jersey Devil u 1. sezoni. Kako se serija razvijala, priča o vanzemaljcima poprimala je sve više maha i išla u veću dubinu i razradu. Prva epizoda 8. sezone, Within, bavi se pitanjima gubitka, samoće i boli nakon Mulderovog nestanka.[34] Epizoda Per Manum iz 8. sezone uključuje teme mračnog, zlosutnog terora, paranoje i straha od nepoznatog.[35] Smrt i uskrsnuće predstavljaju važan podzaplet u 8. sezoni, pogotovo u epizodama The Gift, kad uskrsne John Doggett, i Deadalive, kad se Mulder probudi iz svoje smrtne postelje. Ovaj podzaplet nastavlja se i u 9. sezoni.[36] Prije ovih zapleta glavna okosnica serije bio je nagovještaj da čovječanstvo predstavlja najveću prijetnju samome sebi, iako se tehnologija nalazi na visokom stepenu razvoja. Glavna tema u većini sezona uglavnom se fokusirala na uskrsnuće čovječanstva i njegovo spašavanje ("Sindikat") te na prijetnju izvana (vanzemaljci). Ostale teme obrađene u seriji uključivale su ponovno rođenje, život i vjerovanje (epizode This is Not Happening i Deadalive).[36]

Hronologija serije[uredi | uredi izvor]

Ured specijalnog agenta Fox Muldera

1. sezona (1993–1994)[uredi | uredi izvor]

Prva sezona započela je s emitiranjem 10. septembra 1993, a završila 13. maja 1994. nakon 24 prikazane epizode na televizijskoj mreži Fox.

U ovoj sezoni upoznajemo se sa glavnim likovima (Mulderom i Scully) te sporednim likovima koji se pojavljuju u pojedinim epizodama - Duboko grlo, Walter Skinner i Pušač. Prva sezona postavila je temelje serije koji su se sastojali od pojedinačnih epizoda u kojima su se istraživali paranormalni i natprirodni slučajevi (poznati pod imenom Dosjei X), ali i od polagahnog razvoja mitologije, koja će kasnije postati glavna okosnica serije.

Iako se u početku borila za gledanost, serija je iz epizode u epizodu postajala sve popularnija, a postotak gledanosti stalno je rastao. Kritičari i mediji općenito uglavnom su pozitivno ocijenili prvu sezonu. Sama sezona je od dvoje glavnih glumaca napravila velike zvijezde, a nekoliko fraza iz nje (npr, Želim vjerovati) otada pa sve do danas postale su kulturološki fenomen.

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

2. sezona (1994–1995)[uredi | uredi izvor]

Počela je 16. septembra 1994. u SAD-u, a završila se 19. maja 1995 nakon 25 epizoda.

Ova sezona prati Muldera i Scully dok nastavljaju s istraživanjem paranormalnih i nadnaravnih slučajeva. Uz pojedinačne epizode, 2. sezona nastavila je s razvojem priče o mitologiji o vanzemaljskoj uroti koja je započela u 1. sezoni. Također, 2. sezona značajna je i po uvođenju likova koji će postati važan dio serije - X-a (Steven Williams), Alexa Kryceka (Nicholas Lea) i Vanzemaljskog lovca na glave (Brian Thompson).

Na mitološku priču 2. sezone uveliko je utjecala trudnoća glavne glumice, Gillian Anderson; odlučeno je da će lik agentice Scully biti otet od strane vanzemaljaca u ranom dijelu sezone te da će se 2 epizode kasnije vratiti u stanju kome, što je dodatno pojačalo mitologiju serije. Druga sezona dobila je 7 nominacija za prestižnu nagradu Emmy (od čega su 4 bile za epizodu Duane Barry), a dvoje glavnih glumaca zaradilo je nominacije u svojim kategorijama za nagradu Zlatni globus.

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

3. sezona (1995–1996)[uredi | uredi izvor]

Treća sezona počela je 22. septembra 1995, a završila se 17. maja 1996. Prikazane su 24 epizode.

Kreator serije Chris Carter također je bio i njen izvršni producent te scenarist 8 epizoda. Howard Gordon promoviran je u izvršnog producenta te je napisao 4 epizode. Darin Morgan, poznat po komičnim epizodama, vratio se i napisao 3 epizode u svojoj posljednjoj sezoni koju je proveo u seriji. Frank Spotnitz nastavio je svoj rad kao urednik priča za epizode, a samostalno je napisao 4 epizode. Nakon što je napisao tek 1 epizodu u 2. sezoni, Vince Gilligan se vratio i napisao još jednu. David Duchovny sarađivao je sa Gordonom i Carterom na pisanju dviju epizoda, na kojima je i potpisan.

Najviše epizoda 3. sezone režirali su Rob Bowman (8) i Kim Manners (7). Bivši producent serije David Nutter režirao je 4, a izvršni producent R. W. Goodwin režirao je prvu i posljednju epizodu sezone. Carter je režirao 1 epizodu, za koju je napisao i scenarij.

Treća sezona nominirana je u 8 kategorija za Emmy. Drugu godinu zaredom nominirana je u kategoriji najbolje serije godine, a Gillian Anderson primila je prvu nominaciju u kategoriji glavne ženske uloge. Epizoda Jose Chung's From Outer Space nominirana je u kategoriji najbolje scenografije. Sezona je osvojila 5 Emmyja, uključujući one za najbolji scenarij (Darin Morgan za epizodu Clyde Bruckman's Final Repose), za najboljeg gostujućeg glumca (Peter Boyle za epizodu Clyde Bruckman's Final Repose), za najbolji zvuk i montažu zvuka (za epizodu Nisei) te za najbolju kameru (za epizodu Grotesque). Duchovny i Anderson bili su nominirani u svojim kategorijama za Zlatni globus.

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

4. sezona (1996–1997)[uredi | uredi izvor]

Četvrta sezona se u SAD-u emitirala od 4. oktobra 1996. do 18. maja 1997. i sadržavala je 24 epizode. Kreator serije Chris Carter također je bio i njen izvršni producent, a napisao je sveukupno 8 epizoda. Howard Gordon je nastavio raditi kao izvršni producent i napisao je 5 epizoda prije nego je odlučio otići iz serije. Frank Spotnitz promoviran je u ko-producenta, a napisao je 7 epizoda, kao i Vince Gillian koji je autor 5 epizoda. Bivši scenaristi Glen Morgan i James Wong vratili su se u četvrtoj sezoni kao producenti konzultanti te napisali zajedno tri epizode, a Morgan je jednu napisao samostalno (Wong ju je režirao). Izvršni producent i čest režiser serije R. W. Goodwin napisao je scenarij za jednu epizodu i to je ostala jedina epizoda čiji je on bio autor.

Najčešći režiseri epizoda ove sezone bili su Rob Bowman (8) i Kim Manners (7). Izvršni producent R. W. Goodwin režirao je prvu i posljednju epizodu sezone. James Charleston režirao je 3 epizode, dok su Tucker Gates, Michael Lange, Cliff Bole i scenarist James Wong režirali po jednu.

Značajne epizode koje su obilježile ovu sezonu jesu The Field Where I Died i Demons, koje se bave Mulderom, Never Again, koja je koncentrirana na privatni život agentice Scully, Musings of a Cigarette-Smoking Man, gdje saznajemo pozadinu jednog od glavnih likova iz tzv. "Sindikata", te epizode Herrenvolk, Tunguska, Terma, Memento Mori, Tempus Fugit, Max, Zero Sum i Gethsemane, koje se bave mitologijom serije, koja uključuje vanzemaljce.

Četvrta sezona osvojila je 3 Emmyja, uključujući onu u kategoriji najbolje glavne glumice u dramskoj seriji, a ukupno je imala 12 nominacija, uključujući one za najbolju seriju godine, najboljeg glavnog glumca, najbolju režiju (Musings of a Cigarette-Smoking Man) i najbolji scenarij (Memento Mori).

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

5. sezona (1997–1998)[uredi | uredi izvor]

Peta sezona serije prikazivala se u razdoblju od 2. novembra 1997. do 17. maja 1998. i sadržava 20 epizoda. Ovo je bila najgledanija sezona kompletne serije i najgledanija serija mreže FOX uopće te godine. Završila je na 11. mjestu s prosječnim brojem od 17.1 miliona gledalaca po epizodi.

Sezona je karakteristična po tome što se u pauzi između nje i prethodne sezone snimao film Dosjei X, a zbog potrebe za ponovnim snimanjem scena Anderson i Duchovny se ili uopće nisu pojavljivali u nekim epizodama ili su glumili u nekoliko scena: npr, epizodama Unusual Suspects i Travelers lik Scully uopće se ne pojavljuje, dok se u epizodama Chinga i Christmas Carol lik Muldera pojavljuje u svega nekoliko scena.

Ovo je također bila i posljednja sezona koja je snimana u Vancouveru nakon čega je produkcija preseljena u Los Angeles, gdje je ostala do kraja serije. Film Dosjei X: Želim vjerovati ponovo je snimljen u Vancouveru.

U posljednjoj epizodi sezone, The End, Dosjei X zatvaraju se po drugi put, čime su jasno postavljeni temelji za prvi dugometražni film koji se prikazao u američkim kinima u ljeto 1998.

Peta sezona nominirana je u čak 16 kategorija za Emmy (osvojila je 2 u tehničkim kategorijama), uključujući one za najbolju seriju godine, glavnog glumca, glavnu glumicu te režiju i scenarij (Chris Carter za epizodu The Post-Modern Prometheus).

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

Dosjei X: Film (1998)[uredi | uredi izvor]

Martin Landau - glumac koji u filmu Dosjei X: Film tumači ulogu paranoičnog doktora, Alvina Kurtzweila

Dosjei X: Film (popularno znan i pod nazivom Dosjei X: Borba sa budućnošću) američki je SF-triler iz 1998. koji su napisali Chris Carter i Frank Spotnitz, a režirao Rob Bowman. To je prvi dugometražni film temeljen na TV-seriji Dosjei X koju je kreirao Carter. Četvero glavnih likova iz serije pojavljuje se u filmu: Duchovny, Anderson, Pileggi i Davis, koji repriziraju svoje uloge kao agenti Mulder i Scully, pomoćnik direktora FBI-a Skinner i Pušač.

Priča filma prati Muldera i Scully, čiji je odjel Dosjei X zatvoren, a koji istražuju podmetanje bombe u zgradi i uništavanje kriminalnih dokaza. Uskoro otkrivaju vladinu urotu koja pokušava sakriti istinu o kolonizaciji izvanzemaljaca koji planiraju doći na Zemlju. Ako se gleda kroz kompletnu kronologiju Dosjea X, priča filma radnjom je smještena između pete (epizoda The End) i šeste sezone (epizoda The Beginning) te se odnosi na glavnu mitologiju serije.

Carter je odlučio snimiti dugometražni film kako bi još više produbio mitologiju serije i postavio ju na viši nivo, ali i kako bi pokušao zadovoljiti gledatelje koji nikad nisu gledali seriju ili koji nisu njeni najvjerniji obožvatelji. Napisao je scenarij zajedno sa Frankom Spotnitzom pred kraj 1996. i, uz budžet koji mu je odobrila kompanija 20th Century Fox, započeo snimanje 1997. nakon završetka 4. sezone. Carter je okupio glumačku ekipu i ekipu iza kamere iz serije, ali i neke poznate glumce poput Blythe Danner i Martina Landaua te započeo produkciju. Mark Snow, koji je komponirao muziku za kompletnu seriju, autor je i filmske muzike.

Film je premijeru imao 19. juna 1998. u SAD-u te primio pomiješane kritike filmskih kritičara. Iako su neki uživali u stilu i efektima filma, drugi su se okomili na zamršenu radnju te na njega gledali kao na produženu epizodu serijala.

6. sezona (1998–1999)[uredi | uredi izvor]

Emitirana je u SAD-u u razdoblju od 8. novembra 1998. do 16. maja 1999. i sadržava 22 epizode. Sezona je karakteristična zbog toga što jedan veliki dio mitologije završava u epizodama Two Fathers i One Son (uništenje Sindikata), dok u posljednjoj epizodi Biogenesis počinje nova mitološka priča o vanzemaljcima.

Šesta sezona također je karakteristična i po tome što sadržava 2 povezane epizode (Dreamland i Dreamland II) koje nemaju nikakve veze s mitologijom - i do kraja serije ostale su jedine takve.

Osim toga, ovo je bila prva sezona koja je snimana u Kaliforniji, pa je puno življa, vedrija i humorističnija od svih prethodnih.

Sezona je imala 8 nominacija za Emmy (uključujući onu u kategoriji najbolje glavne glumice u dramskoj seriji), a osvojila je jednu u kategoriji najbolje maske (za epizode Two Fathers i One Son).

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

7. sezona (1999–2000)[uredi | uredi izvor]

Prikazivala se u SAD-u od 7. novembra 1999. do 21. maja 2000. i sastojala se od 22 epizode. U ovoj sezoni događaju se 2 ključne stvari za seriju: agent Mulder u epizodama Sein und Zeit i Closure napokon saznaje šta se desilo s njegovom sestrom koja je oteta dok je on bio dijete; David Duchovny (koji glumi Muldera) odlučio je otići iz serije na kraju sezone.

Epizoda Millennium označila je kraj istomene serije koja je ukinuta 1999, a koju je također kreirao Carter. Nakon što je serija ukinuta bez pravog završetka, Carter je odlučio jednu epizodu Dosjea X posvetiti seriji Milenij kako bi završio njenu priču.

U 7. sezoni Duchovny je napisao i režirao 2 epizode: jedna je mitološka (The Sixth Extinction II: Amor Fati), a druga Hollywood A.D.. Anderson je također napisala scenarij za epizodu all things i to je do kraja serije ostala njena jedina epizoda.

Odluka da se završi priča o Mulderovoj sestri donesena je zbog činjenice što u tim trenucima niko od ekipe koja je radila na seriji nije znao hoće li se serija nakon 7. sezone nastaviti. Kritičari nisu oduševljeno reagirali na sezonu, što je Duchovnyja i navelo da ode iz serije.

Sedma sezona osvojila je tri Emmyja, i to u kategorijama najboljih specijalnih efekata i najbolje montaže zvuka (epizoda First Person Shooter) te u kategoriji najbolje maske (epizoda Theef). Ukupno je imala 6 nominacija.

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

8. sezona (2000–2001)[uredi | uredi izvor]

Robert Patrick - glumac koji u seriji Dosjei X tumači Johna Doggetta

Osma sezona prikazivala se u SAD-u od 5. novembra 2000. do 20. maja 2001. i označila je najveće promjene u seriji dotad. Nakon Duchovnyjevog odlaska Carter je morao nadopuniti jedno mjesto, što je i učinio s Robertom Patrickom, koji je utjelovio lik agenta Doggetta - novog partnera agentice Scully na Dosjeima X. Osim toga, prvi put je promijenjena i uvodna špica.

Mitološke epizode prvog dijela sezone odnose se na pokušaj pronalaska Muldera (koji je na kraju prethodne sezone otet), što se i dešava u epizodi This is Not Happening. Ta epizoda također označava i prvu pojavu agentice Reyes, koja će ubrzo nakon toga postati stalni član glumačke postave serije.

Priča drugog dijela sezone, nakon Mulderovog povratka, zasnovana je na trudnoći agentice Scully, koja u posljednjoj epizodi (Existence) rađa malog Williama. Neobjašnjivost njene trudnoće (koja je do kraja 7. sezone vjerovala da je neplodna) postat će glavna tema sve do posljednje epizode serije.

Osma sezona dobro je prihvaćena od strane kritike i Carter je počeo vjerovati u dugu budućnost s novim likovima (agentima Doggettom i Reyes). Međutim, gledanost mu nikako nije išla u prilog budući da su ljubitelji polako odustajali od cijele priče bez Muldera. Tokom ove sezone Carter je sa svojim timom iz Dosjea X kreirao još jednu seriju, Usamljeni revolveraši, koja je ukinuta nakon samo 13 epizoda.

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

9. sezona (2001–2002)[uredi | uredi izvor]

Prikazivala se u razdoblju od 11. novembra 2001. do 19. maja 2002. i sastoji se od 20 epizoda. Na početku sezone Mulder se skriva i ne pojavljuje se sve do posljednje epizode. Njegovo nepojavljivanje i pomiješane kritike jedni su od glavnih razloga zbog čega je gledanost serije tokom 9. sezone drastično pala i dovela do njenog ukidanja nakon 20 epizoda.

Priča sezone vrti se oko pokušaja agenata Scully, Reyes, Doggetta i pomoćnika direktora Skinnera da otkriju vladinu urotu koja stvara tzv. "supervojnike". Također, Doggett napokon otkriva ko je ubio njegovog sina (Release), a Scully, kako bi ga zaštitila, daje svog malog sina Williama na usvajanje nepoznatim ljudima (William).

U ovoj sezoni također gledamo potupno novu uvodnu špicu, u kojoj se pojavljuju Annabeth Gish i, prvi put, Mitch Pileggi (Skinner). U posljednjoj epizodi uvodna špica sadržava najviše likova ikad u seriji: Mulder, Scully, Doggett, Reyes i Skinner.

Kako je tokom 8. sezone Carter kreirao seriju Usamljeni revolveraši, koja je ukinuta nakon samo 13 epizoda, u 9. sezoni snimljena je epizoda Jump the Shark, koja označava završetak serije i njenih likova (nešto slično kao što su napravili početkom 7. sezone za seriju Milenij u istoimenoj epizodi Dosjea X).

U posljednjoj, dvosatnoj epizodi, jednostavno nazvanoj The Truth, pojavljuju se gotovo svi likovi važni za mitologiju serije, bez obzira bili oni mrtvi ili ne. Carter je pronašao vrlo efikasan način kako vratiti sve mrtve likove koji su išta značili u Mulderovoj desetogodišnjoj potrazi za istinom, koju on napokon otkriva, a nakon čega su on i Scully primorani pobjeći van SAD-a.

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

Dosjei X: Želim vjerovati (2008)[uredi | uredi izvor]

Amanda Peet - glumica koja u filmu Dosjei X: Želim vjerovati tumači ulogu agentice FBI-a Dakote Whitney

Dosjei X: Želim vjerovati je SF-triler iz 2008. koji je režirao Chris Carter, a napisali Carter i Spotnitz. To je drugi dugometražni film u franšizi Dosjea X koju je kreirao Carter, nakon prvog iz 1998. Troje glavnih glumaca iz serije - Duchovny, Anderson i Pileggi - pojavljuju se u filmu i repriziraju svoje uloge kao Mulder, Scully i Skinner.

Za razliku od prvog filma, radnja ovoga nije fokusirana na mitologiju serije o vanzemaljcima, nego je riječ o samostojećem trileru sa horor zapletom, sličnom pojedinačnim epizodama serije (Čudovište sedmice). Priča prati Muldera i Scully koji već nekoliko godina nisu u FBI-ju; Mulder živi u izolaciji kao bjegunac, a Scully je postala doktorica u bolnici kojom upravlja katolička crkva, gdje se prijateljski povezala s ozbiljno oboljelim pacijentom. Ali nakon što FBI-agentica misteriozno nestane, a bivši svećenik optužen za pedofiliju počne tvrditi da ima vizije otete agentice, Mulder i Scully nevoljko pristanu pomoći FBI-ju zbog svoje pozadine istraživanja neobjašnjivog i paranormalnog.

Film se očekivao već u novembru 2001, nakon što je s emitiranjem završena 9. sezona serije, ali se nalazio u produkcijskom paklu punih 6 godina, da bi snimanje napokon počelo u decembru 2007. u Vancouveru. Film je sa svojom službenom kino-distribucijom u Australiji i Njemačkoj započeo 24. jula 2008, u Sjevernoj Americi dan kasnije, a u Izraelu, Kuvajtu i Hrvatskoj 31. jula iste godine. U Velikoj Britaniji film je krenuo u kina 1. augusta 2008, u Hong Kongu 4. augusta, a u Japanu tek 7. novembra. Svjetska premijera filma održala se 23. jula u Hollywoodu, a premijera u Velikoj Britaniji održana je 30. jula u London's Empireu na Leicester Squareu. Nakon početka kino-distribucije film je uglavnom dobio pomiješane ili negativne kritike gledalaca, ali i filmskih kritičara.

Još jedan film?[uredi | uredi izvor]

Frank Spotnitz - jedan od glavnih scenarista i izvršni producent serije Dosjei X

U nekoliko intervjua koje je dao u vrijeme kad je u kinima igrao film Dosjei X: Želim vjerovati Carter je izjavio da, ako se ovaj film pokaže uspješnim na blagajnama, treći će se sigurno snimiti, a radnjom će pratiti nastavak mitologije iz serije i svakako se fokusirati na najavljenu invaziju vanzemaljaca i kolonizaciju Zemlje izrečenu u finalu serije, a koja bi se trebala desiti 22. decembra 2012.[37][38] Predsjednik kompanije 20th Century Fox Tom Rothman na pitanje o potencijalnom trećem filmu iz franšize Dosjea X u oktobru 2008. rekao je: "Sve zapravo zavisi od Chrisa Cartera, Davida Duchovnyja] i Gillian Anderson]."[39] Otada pa sve do danas nije bilo izjava u vezi s filmom nijednog od čelnika kompanije FOX premda su Carter, Spotnitz i oboje glumaca sporadično izjavljivali da bi htjeli snimiti još 1 nastavak. Tokom intervjua na filmskom festivalu u Sarajevu u augustu 2009. Anderson je na pitanje o mogućnosti snimanja trećeg filma izjavila: "Razgovaralo se o tome da ga snimimo negdje tokom 2012. Mislim da su već postojali razgovori u vezi s tim. Ne znam hoće li se to zbilja desiti ili ne, ali lično ne vidim nijedan razlog protiv snimanja filma."[40] Spotnitz je na svom blogu na učestala pitanja o objašnjenju njene izjave komentirao da negira izjave da postoji bilo kakav dogovor: "Nažalost, nemam nikakvih novih vijesti osim onih da još uvijek imamo veliku želju snimiti treći film ako za to budemo imali publike".[41] U intervjuu koji je dao u oktobru 2009. Duchovny je također izjavio da bi htio snimiti treći film 2012, ali još uvijek ne zna hoće li se išta od toga desiti.[42][43] U decembru 2009. Carter je izjavio da ne može osigurati snimanje trećeg filma, ali da smatra da zbog zarade filma iz 2008. za njega postoji teoretska mogućnost.[44]

Na svjetskoj premijeri filma Johnny English ponovo jaše 5. septembra 2011. Anderson je natuknula da su "u toku razgovori" o trećem filmu.[45]

Utjecaj serije[uredi | uredi izvor]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Ian Burrell iz britanskih novina The Independent nazvao je seriju "jednom od najvećih kultnih serija moderne televizije".[46] Richard Corliss iz Timea nazvao je seriju "kulturnim fenomenom 90-ih".[47] Hal Boedeker iz Orlando Sentinela napisao je 1996. da se serija razvila iz voljenog kulta u pravi televizijski "klasik".[48] The Evening Herald istakao je da serija ima "fantastičan utjecaj" na televiziju, čak i veći od serije Simpsoni.[49] Novinari iz Virgin Medie napisali su da je najupečatljiviji lik iz epizoda Čudovište sedmice bio Eugene Tooms (Squeeze i Tooms).[50]

Pilot-epizoda uglavnom je bila dobro prihvaćena od strane gledatelja i kritičara. Variety je istakao da epizoda "koristi već viđeni koncept", ali je hvalio produkciju i sam potencijal serije. Za glumu je napisao: "Duchovnyjevo ocrtavanje ozbiljnog naučnika sa smislom za humor trebalo bi mu donijeti ljubitelje, a Andersonicina sumnja u fenomene dobro se nadograđuje. Čine se kao dobar tim...". Variety je također hvalio scenarij i režiju: "Mandelovo opušteno režiranje uz Carterov ingeniozan scenarij i umjetničku prezentaciju dovoljni su da održe na životu ovaj naučnofantastični uradak." Zaključili su: "Carterovi dijalozi su svježi, a da nisu samosvjesni, a likovi se trude. Serija započinje s pravom količinom imaginacije, što predstavlja novost za današnji televizijski program."[51] Entertainment Weekly istakao je da je Scully "bila pravi skeptik" u pilot-epizodi, ali se tokom sezone njen lik razvio u onog koji vjeruje.[52] Nakon što je s emitiranjem završila 4. epizoda, magazin je nazvao Dosjee X "serijom s najviše paranoje i subverzivnosti na televiziji" te istakao "fantastične tenzije između Andersonice i Duchovnyja."[53]

Amy H. Sturgis komentirala je 8. sezonu serije i hvalila Andersonicinu glumu, a za novi lik, Johna Doggetta, napisala da "nikako nije malderovski".[54] Collin Polonowonski iz DVD Timesa rekao je da 8. sezona sadržava "više pogodaka nego promašaja u cijelosti", ali je negativno ocijenio epizode koje se odnose na mitologiju serije nazivajući ih "najslabijima" u sezoni.[55] Jesse Hassenger iz PopMattersa kritizirao je 8. sezonu, tvrdeći da je Robert Patrick promašen kao glumac za ovu seriju, istovremeno nazivajući ponovne pojave Davida Duchovnyja izrazito plitkima.[56]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

Serija Dosjei X ukupno je osvojila 70 različitih TV-nagrada, a bila nominirana u 148 kategorija. Što se prestižnih nagrada Emmy tiče, serija je bila nominirana za njih 102, a osvojila 26. Nominacije i nagrade ostvarene su u različitim kategorijama (uključujući i one za montažu, glumu, seriju i masku).

Počevši od 1. sezone, James Castle, Bruce Bryant i Carol Johnsen osvojili su Emmy u kategoriji najbolje uvodne špice 1994 godine. 1995. serija je bila nominirana u 7 kategorija za Emmy, ali nije osvojila nijednu. Međutim, za 3. sezonu osvojila je 5 Emmyja od 8 nominacija. 1997. osvojila je 3 nagrade (jednu od njih u kategoriji najbolje glumice) od 12 nominacija. 1998. osvojila je tek 2 Emmyja od čak 15 nominacija. Sljedeće godine također je osvojila samo 1 nagradu od 8 nominacija (u kategoriji najbolje maske za epizode Two Fathers i One Son). 7. sezona osvojila je 3 Emmyja (maska, zvuk i specijalni efekti) od 6 nominacija. 8. sezona nije bila toliko uspješna jer je bila nominirana tek u 2 kategorije, od čega je osvojila jednu, i to za najbolju masku (za epizodu Deadalive). Posljednja epizoda serije, The Truth, bila je jedina epizoda 9. sezone koja je nominirana za Emmy, i to u kategoriji najbolje originalne muzike (Mark Snow), koju je izgubila.[57]

Ljubitelji[uredi | uredi izvor]

Kako se krug ljubitelja serije polahko razvijao iz manjih grupa u svjetski fenomen[58], digitalne telekomunikacije počele su dolaziti do izražaja. Prema New York Timesu, "ovo je možda bila prva TV-serija u historiji koja je za rast svoje publike mogla zahvaliti internetu".[59] Dosjei X inkorporirali su nove tehnologije u svoju priču od početka sezona:[60] Mulder i Scully često su komunicirali mobitelima, e-mailom s tajnim doušnicima koji su činili okosnice epizoda Colony i Anasazi, a "Usamljeni revolveraši" bili su poklonici interneta već 1994. Mnogi ljubitelji Dosjea X imali su pristup internetu. Uskoro su ljubitelji prozvani nadimkom X-Philes te u međusobnoj korespondenciji diskutirali o epizodama serije na neslužbenim stranicama, stvarali razne zajednice sa drugim ljubiteljima širom svijeta[61] te pisali vlastite fikcije iz svijeta serije.[62]

Dosjee X također su gledali "i oni koji inače ne prate naučnofantastični žanr". Chris Carter uvijek je izjavljivao da je to serija koja se zasniva na sadržaju, ali mnogi ljubitelji smatraju da se serija temelji na likovima.[62] Duchovny i Anderson bili su okarakterizirani kao "internetski seks-simboli".[59] Kako je serija dobijala na popularnosti, stvarane su razne podgrupe poput "shippersa", koji su se nadali romantičnoj ili seksualnoj vezi između Muldera i Scully, ili onih koji su već "čitali" njihov odnos "između redova".[62] Ostale grupe svoju su pažnju usmjeravale na zvijezde u seriji[61], njihove likove[63], dok su drugi stvorili supkulturu "slash" fikcije.[62] U ljeto 1996. jedan novinar je napisao: "Postoje cijeli forumi na internetu koji su posvećeni odnosu između Muldera i Scully".[61] Uz diskusije o pojedinačnim epizodama serije, ljubitelji na internetu upotrebljavali su akronime poput "UST" (unresolved sexual tension) ili "COTR" (conversation on the rock) kako bi produbili diskusije o njihovom odnosu za koji je akronim bio "MSR" (Mulder Scully relationship).[64]

Producenti serije u početku nisu udovoljavali željama ljubitelja koji su navijali za vezu između Muldera i Scully: "Carter je stalno uvjeravao one koji su se protivili njihovoj romantičnoj vezi da do toga neće doći. To mu je omogućavalo da uvjerljivo negira činjenicu da se uspjeh serije desio zbog njene originalnosti, a ne zbog toga što su mnogi očekivali romantiku između dvoje glavnih likova." Pisca koji postaje opsjednut sa Scully u epizodi Milagro iz 6. sezone neki su iščitali kao Mulderov alter-ego, shvaćajući da je do tog trenutka serije "Scully već bila zaljubljena u Muldera unatoč Carterovoj autorskoj namjeri".[62] Scenaristi su ponekad odavali počast najvećim ljubiteljima serije dajući njihova imena nekim manjim likovima, od kojih je svakako najpoznatiji primjer Leyle Harrison u epizodi Alone iz 8. sezone.[18]

Utjecaji na seriju[uredi | uredi izvor]

Carter je naveo serije kao što su Alfred Hitchcock predstavlja, Zona sumraka, Night Gallery, Tales from the Darkside te posebno Kolchak: The Night Stalker koje su uveliko utjecale na razvoj Dosjea X. Rekao je: "Prisjećajući se te serije koju sam obožavao rekao sam direktorima FOX-a: 'Na TV-mrežama nema više ničega strašnog. Napravimo strašnu seriju'." Glumac Darren McGavin, koji je u seriji Kolchak: The Night Stalker glumio Carla Kolchaka, pojavio se u 2 epizode Dosjea X kao agent Arthur Dales.

Carter je istakao da je na odnos između Muldera i Scully (platonski sa seksualnim tenzijama) snažan uticaj imala hemija između Johna Steeda (Patrick Macnee) i Emme Peel (Diana Rigg) iz britanske serije The Avengers iz 60-ih godina 20. vijeka.[65] Jedan novinar pisao je da postoji mogućnost da je na seriju utjecala serija Quatermass autora Nigela Knealea. Kneale je bio pozvan da bude jedan od scenarista Dosjea X, ali je on to odbio.[66] Za kultnu hit seriju s početka 90-ih godina 20. vijeka, Twin Peaks, također se smatra da je uticala na mračnu atmosferu Dosjea X i njenu čestu nadrealnu dramu i ironiju. Duchovny se pojavio kao transvestit, ujedno i agent Odjela za narkotike u seriji Twin Peaks, a s Mulderovim likom povlačile su se učestale paralele sa glavnim likom iz serije Twin Peaks - agentom FBI-a Daleom Cooperom.[67]

Producenti i scenaristi Dosjea X izjavili su da su filmovi Svi predsjednikovi ljudi, Tri kondorova dana, Bliski susreti treće vrste, Otimači izgubljenog kovčega, Rashomon, Stvor, Momci iz Brazila, Kad jaganjci utihnu i JFK snažno utjecali na razvoj serije.[68] Scena na kraju epizode iz 5. sezone Redux II direktan je omaž poznatoj montažnoj sekvenci s kraja filma Kum. Carterova upotreba kontinuiranih kadrova u epizodi iz 6. sezone Triangle snimljena je prema poznatom Hitchcockovom filmu Uže. U ostalim epizodama čiji je scenarist Carter prisutne su reference na filmove, kao i u onima čiji je scenarist bio Darin Morgan.[22]

Serija i filmovi na DVD-ovima[uredi | uredi izvor]

U Hrvatskoj je izdana kompletna serija (svih 9 sezona) zajedno s oba filma. Svi diskovi imaju titlove na hrvatskom jeziku i ogromnu količinu posebnih dodataka - identični su izdanjima koji su izdani za evropsko tržište (regija 2).

Literatura[uredi | uredi izvor]

Knjige[uredi | uredi izvor]

  • Cavelos, Jeanne, The Science of the X-Files, "Berkley Boulevard Books", New York, 1998, str. 288.
  • Genge, N. E, The Unofficial X-Files, "Crown Trade Paperbacks", New York, 1995, str. 228.
  • Hatfield, James; Burt, George "Doc", The Unauthorized X-Files, "MJF Books", New York, 1996, str. 309.
  • Kowalski, Dean A (urednik), The Philosophy of The X-Files, University Press of Kentucky, Lexington, 2007, str. 275.
  • Lavery, David (urednik), Deny All Knowledge: Reading The X-Files, Syracuse University Press, Syracuse (New York), 1996, str. 280.
  • Lovece, Frank, The X-Files Declassified, "Citadel Press", New York, 1996, str. 246.
  • Lowry, Brian, Trust No One: The Official Third Season Guide to The X-Files, "Harper Prism", New York, 1996, str. 266.

Eseji[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d Delsara, Jan (2000), PopLit, PopCult and The X-Files: A Critical Exploration, "McFarland"; ISBN 978-0-7864-0789-7.
  2. ^ Cooper, Tracie, "The Files: Seasons 01", Allmovie.
  3. ^ Nastavak emitovanja kultne serije Dosjei X
  4. ^ "Pilot", Dosjei X, FOX, sezona 1, 10. 9. 1993.
  5. ^ "X Appeal: 'The X-Files' Builds a Cult Following by Following the Occult". Entertainment Weekly. 18. 3. 1993. Arhivirano s originala, 19. 10. 2012. Pristupljeno 29. 6. 2009.
  6. ^ "Interview with Gillian Anderson". Times Online. London. 29. 3. 2007. Pristupljeno 29. 6. 2009.
  7. ^ Mansfield, Stephanie (1. 2. 1998). "Gillian Anderson: Not What You'd Expect". USA Weekend. Pristupljeno 29. 6. 2009.[mrtav link]
  8. ^ Ryan, Maureen (19. 1. 2006). "Interview with Gillian Anderson". Chicago Tribune. Arhivirano s originala, 27. 7. 2012. Pristupljeno 29. 6. 2009.
  9. ^ "X Appeal: 'The X-Files' builds a cult following by the occult". Entertainment Weekly. 18. 3. 1994. Arhivirano s originala, 19. 10. 2012. Pristupljeno 28. 6. 2013.
  10. ^ Gabereau, Vicki (maj 1995). "Chris Carter on the Gabereau Show". Pristupljeno 31. 7. 2009.
  11. ^ a b c Chris Carter, Mark Snow, Paul Rabwin, Mat Beck i Dean Haglund (2000). The Truth Behind Season 1 (DVD). Fox Home Entertainment.
  12. ^ Chris Carter (2000). Chris Carter Interviews About His 12 Favourite Episodes (DVD). Fox Home Entertainment.
  13. ^ Stark, Jeff (13. 4. 2001). "Interview with Chris Carter". Arhivirano s originala, 28. 8. 2009. Pristupljeno 29. 6. 2009.
  14. ^ "Inside the actor's studio — David Duchovny (part 1)". YouTube. Pristupljeno 12. 7. 2009.
  15. ^ Carter, Chris. "Casting Mulder". BBC News. Pristupljeno 12. 7. 2009.
  16. ^ Bovendeerd, Frederick. "Gillian Anderson". IMDB The Internet Movie Database. Pristupljeno 10. 4. 2011.
  17. ^ M. Mayhall, Robin (juni 1995). "Mitch Pileggi interview". The X-Tapes. Pristupljeno 10. 7. 2009.
  18. ^ a b c Chris Carter, Robert Patrick, Frank Spotnitz i Gillian Anderson (2002). The Truth Behind Season 8 (DVD). Fox Home Entertainment.
  19. ^ "Cary Elwes Joins X-Files". Pristupljeno 28. 12. 2011.
  20. ^ Strachan, Alex (17. 2. 1998). "The Alienation of David Duchovny". Vancouver Sun. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  21. ^ Strachan, Alex (30. 3. 1998). "X-Files creator bids B.C. sad adieu". Vancouver Sun. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  22. ^ a b Chris Carter, Paul Rabwin, Frank Spotnitz i Gillian Anderson (2000). The Truth Behind Season 6 (DVD). Fox Home Entertainment.
  23. ^ Hurwitz, Matt. "Directing The X-Files Arhivirano 16. 3. 2010. na Wayback Machine", DGA Monthly, mart 2002.
  24. ^ Carter, Chris, Spotnitz, Frank i Anderson, Gillian (2000.). The Truth Behind Season 7 (DVD). Fox Home Entertainment. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  25. ^ a b Glen Schaefer (12. 3. 2008). "Filming of the X-Files sequel wraps". Vancouver Province. Arhivirano s originala, 23. 8. 2012. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  26. ^ Pamela McClintock; Tatiana Siegel (31. 10. 2007). "Fox sets date for 'X-Files' sequel". Variety. Arhivirano s originala, 5. 8. 2009. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  27. ^ "Duchovny and two co-writers announce new X-Files feature film". Canadian Press. 12. 3. 2008. Arhivirano s originala, 16. 3. 2008. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  28. ^ "The S Files". Soundtrack.net. 6. 6. 2008. Pristupljeno 27. 5. 1998. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= (pomoć)
  29. ^ Chris Carter (2005). Audio Commentary for "Deep Throat" (DVD). Fox Home Entertainment.
  30. ^ Dan Goldwasser (30. 5. 2008). "Mark Snow scores The X-Files: I Want to Believe". ScoringSessions.com. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  31. ^ "X-Files theme gets a fresh spin for summer film". Yahoo! Movies. 6. 6. 2008. Arhivirano s originala, 3. 7. 2008. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  32. ^ Chris Carter i Mark Snow (2005). Trust No One Documentary (DVD). Fox Home Entertainment.
  33. ^ Chris Carter, Robert Patrick, Frank Spotnitz, Vince Gilligan i Kim Manners (2002). The Truth Behind Season 9 (DVD). Fox Home Entertainment.
  34. ^ Kessenich 2002, str. 149.
  35. ^ Kessenich 2002, str. 156.
  36. ^ a b Kellner 2003, str. 155.
  37. ^ Clark Collis (18. 4. 2008). "X-Files creator Chris Carter wants to believe in a third movie featuring Mulder and Scully". Entertainment Weekly. Arhivirano s originala, 29. 5. 2008. Pristupljeno 10. 10. 2009.
  38. ^ Parfitt, Orlando (31. 7. 2008). "Carter Already Planning X-Files 3". IGN. Arhivirano s originala, 6. 2. 2009. Pristupljeno 14. 10. 2009.
  39. ^ Sanchez, Stephanie (14. 10. 2008). "IESB Exclusive: Fox Chairman Tom Rothman Goes On the Record Part 3". IESB. Pristupljeno 10. 10. 2009.
  40. ^ "Coffee With Gillian Anderson - Sarajevo FilmFestival". YouTube. 20. 8. 2009. Pristupljeno 14. 10. 2009.
  41. ^ "Can Reading Be Believing?". Big Light. 20. 8. 2009. Arhivirano s originala, 26. 8. 2009.
  42. ^ Vejvoda, Jim (16. 10. 2009). "Duchovny on X-Files 3". IGN. Arhivirano s originala, 24. 8. 2011. Pristupljeno 19. 10. 2009.
  43. ^ "David Duchovny talks gay crushes and a possible X-Files sequel". The Daily Telegraph. 11. 1. 2011. Arhivirano s originala, 29. 1. 2016. Pristupljeno 11. 1. 2011.
  44. ^ "Interview with Chris Carter", John Kenneth Muir's Reflections on TV/Film, 15. 12. 2009.
  45. ^ Pip Bulbeck (6. 9. 2011). "Gillian Anderson Ready for a Third 'X Files' Film". The Hollywood Reporter.
  46. ^ Burrell, Ian (17. 7. 2007). "Ex-files no longer: Partners once more". The Independent. London. Arhivirano s originala, 28. 2. 2009. Pristupljeno 17. 8. 2009.
  47. ^ Corliss, Richard (7. 4. 1997). "A Star Trek into the X-Files". Time. Arhivirano s originala, 7. 10. 2011. Pristupljeno 17. 8. 2009.
  48. ^ Boedeker, Hal (17. 5. 1996), "Having Grown From a Cult Favorite to a Classic, 'The X-Files' Wraps Up Its 3rd Season", Orlando Sentinel; access-date: 18. 8. 2009.
  49. ^ McManus, Darragh (26. 7. 2008). "X hits the spot". Evening Herald. Arhivirano s originala, 10. 8. 2011. Pristupljeno 17. 8. 2009.
  50. ^ "Lifting the lid on the X-Files". Virgin Media. 30. 1. 2007. Arhivirano s originala, 10. 8. 2011. Pristupljeno 18. 8. 2009.
  51. ^ Scott, Tony (10. 9. 1993). "The X-Files Fri". Variety. Arhivirano s originala, 23. 12. 2007. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  52. ^ "'X' marks what's hot: with a quirky sense of humor and a generous helping of the paranormal, Fox's 'X-Files' slyly alters the time-tested recipe for mystery-solving". Entertainment Weekly. 21. 1. 1994. Arhivirano s originala, 24. 9. 2014. Pristupljeno 28. 6. 2013.
  53. ^ "Alien Nation: FBI Agents battle unearthly Boogeymen in the 'The X-Files'". Entertainment Weekly. 8. 10. 1993. Arhivirano s originala, 30. 7. 2012. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  54. ^ H. Sturgis, Amy. "The X-Files — Season 8". Revolution Science Fiction. Pristupljeno 5. 7. 2009.
  55. ^ Polonowonski, Collin (25. 3. 2004). "The X-Files: Season 8". DVD Times. Pristupljeno 5. 7. 2009.
  56. ^ Hassenger, Jesse (4. 11. 2003). "The X-Files: The Complete Eight Season". PopMatters. Arhivirano s originala, 20. 8. 2009. Pristupljeno 5. 7. 2009.
  57. ^ "Advanced Primetime Awards Search". Academy of Television Arts & Science. Pristupljeno 10. 7. 2009.
  58. ^ Gumbel, Andrew (28. 3. 2008). "Mystery over big-screen return of 'The X-Files'". London: The Independent. Arhivirano s originala, 31. 3. 2008. Pristupljeno 17. 8. 2009.
  59. ^ a b Millman, Joyce (19. 5. 2005). "The nearly ex files". The New York Times/The Age. Melbourne. Arhivirano s originala, 27. 5. 2009. Pristupljeno 28. 6. 2013.
  60. ^ Whitehead, Jayson (6. 5. 2002). "Anybody Can Rule". Gadfly Online. Arhivirano s originala, 1. 6. 2015. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  61. ^ a b c Davis, Rachel Leibrock (25. 5. 1996). "The X-Phile Facts". Metroactive. Pristupljeno 27. 7. 2009.
  62. ^ a b c d e Scodari, Christine; Felder, Jenna L. (2000). "Creating a Pocket Universe: 'Shippers', Fan Fiction, and The X-Files Online". Communication Studies.
  63. ^ Sarah R. Wakefield, "'Your Sister in St. Scully': An Electronic Community of Female Fans of The X-Files—Critical Essay", Journal of Popular Film and Television, jesen 2001, Findarticles.com Arhivirano 24. 9. 2015. na Wayback Machine
  64. ^ Clerc, Susan J. "DDEB, GATB, MPPB, and Ratboy: The X-Files' Media Fandom, Online and Off" in Deny All Knowledge: Reading The X-Files, 1996; urednik: David Lavery.
  65. ^ Winston, John (1993). "Interview with Chris Carter". Cyberspace Vanguard Magazine. Arhivirano s originala, 1. 7. 2014. Pristupljeno 28. 6. 2013.
  66. ^ "Nigel Kneale". Time. London. 11. 2. 2006. Pristupljeno 17. 8. 2009.
  67. ^ Millman, Joyce (19. 5. 2002). "Television/Radio; 'The X-Files' Finds the Truth: Its Time Is Past". The New York Times. Pristupljeno 9. 7. 2009.
  68. ^ Aspan, Maria (23. 1. 2006). "'X-Files' Are Closed; a Lawsuit Opens". The New York Times. Pristupljeno 31. 7. 2009.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]