Drveni puhački instrumenti

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Drveni duvački instrumenti je grupa muzičkih instrumenata kod kojih se zvuk proizvodi duvanjem, u većini slučajeva iz usta i pluća svirača. Ti se instrumenti nazivaju drvenim jer svi osim saksofona potiču od instrumenata koji su bili u potpunosti drveni, iako se danas izrađuju i od metala ili kombinacije drveta i metala.

Drveni duvački instrumenti imaju razne uloge u orkestru. Iako u tehničkom i izražajnom pogledu nemaju tako širok raspon mogućnosti kao gudački instrumenti, ipak se pojedinačni instrumenti, pored karakterističnih tonskih boja, odlikuju i velikom pokretljivošću, a i čitav velik zvučni fond orkestra u svim registrima pokriven je tonovima koje proizvode. Moguće ih je primijeniti u svakom trenutku za svaku melodijsku liniju u bilo kojem registru. Ipak, oni imaju jedan veliki nedostatak, kao i limeni duvački instrumenti, a to je fizička ograničenost svirača, odnosno zapremina njegovog duvanja.

Instrumenti u ovoj kategoriji[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Gnome-speakernotes.svg Muzički portal
Odjeljak isključivo posvećen muzici


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Drveni puhački instrumenti koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: