Dvije kule

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dvije Kule)
Gospodar prstenova: Dvije Kule
AutorJ. R. R. Tolkien
Originalni nazivThe Two Towers
DržavaEngleska
Žanrherojski ep, fantazija, mit
Vrsta djelanovela
Datum izdanja1954
GledišteTreće lice
Vrijeme radnjeTreće Doba
Mjesto radnjeSrednja Zemlja
Glavni likFrodo Bagins
VrhunacFrodo i Sam se bore protiv Šiloba
Temekorumpirani uticaj moći i druge

O piscu[uredi | uredi izvor]

J. R. R. Tolkien

Radnja[uredi | uredi izvor]

Dvije Kule (The Two Towers) je druga knjiga iz triologije gospodar prstenova (The Lord fo the rings), kojeg je napisao DŽ.R.R. Tolkin. Čitava triologija je napisana 1949, a Dvije Kule su izdate 1954. godine.

Drugi dio ove fantastične sage govori o Frodu Baginsu i Samu koji uz pomoć čudnovatog bića Goluma idu da unište prsten. Istovremeno Aragorn, Legolas i njihovi saveznici idu da spasu Pipina i Merija. Čarobnjak Gandalf se vraća da pomogne u borbi protiv Saurona i Sarumana (čarobnjaka koji je prešao na zlu stranu).

Naziv djela[uredi | uredi izvor]

Tolkin je dao ime djelu pod pritiskom krajnjeg roka i kasnije je izrazio svoje nezadovoljstvo njime. U svojim pismima i skečevima razmatrao je na koje se to dvije kule naslov odnosi i u jednom momentu su to bile kule Minas Tirith (glavni grad Gondora) i Barad-dur (glavni grad Mordora), i čak mogućnost da se ne otkrije o kojim se kulama radi. Međutim, na kraju se ipak odlučio za Orhank (kula čarobnjaka Sarumana) i Minas Morgul (grad zli blizanac Minas Tirithu). Da autor nije naznačio o kojim se kulama radi, sve sljedeće bi bile u opciji: Cirith Ungol, Orhank, Minas Tirith, Barad-dur i Minas Morgul.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Pošto su Dvije Kule bile prvobitno dio veće knjige Gospodar prstenova, struktura ove novele je drugačija od drugih struktura konvencionalnih romana. Naime, knjiga počinje i završava se naglo, bez uvoda o likovima, objašnjenja radnje ili zadovoljavajućeg kraja. Prvi dio knjige prati različite likove iz Prstenove družine, ali ne govori ništa o centralnom liku, na čijoj sudbini sve zavisi, što doprinosi većoj napetosti. Naracija drugog dijela se vraća na herojski put uništenja prstena. Dok prvi dio govori o epskim borbama, u drugom su borbe većinom unutarnje.

Lista likova (glavnih)[uredi | uredi izvor]

Frodo Bagins - protagonist Gospodara prstenova. On je hobit. Ima dobro znanje o Srednjoj zemlji koje je dobio od ujaka Bilboa.

Sam Gamgee - prijašnji Frodov vrtlar. Hobit. Odigrat će jako važnu ulogu u Gospodaru prstenova radi svoje hrabrosti i tvrdoglavost.

Gandalf - čarobnjak. On je jedan od pet glavnih čarobnjaka u Srednjoj Zemlji. Vratio se iz mrtvih kao Gandalf bijeli. Jako je mudar i ima velike moći koje koristi samo kada je to stvarno potrebno.

Legolas - vilenjak. Dolazi iz šume Mirkwood. Odlično rukuje lukom i strijelom i jako je pokretan. Iako je imao problema sa patuljkom Gimlijem na kraju se pomirio i postali su prijatelji.

Gimli - sin Gloina (jedan od trinaest patuljaka koji su sa Bilbom išli da nađu blago u knjizi Hobit). On je hrabar ratnik.

Aragorn - nasljednik kravljevstva Gondor i rase Numenor. Otišao je u egzil. Od tada ga svi znaju kao Strajder.

Golum/Smigol - stvorenje koje je vodič Frodu i Samu do Mordora. On je u početku nosio prsten koji mu je dao dug život ali ga je također i deformisao - rodio se kao hobit Smigol. Boluje od neke vrste podvojene ličnosti-šizofrenija.

Filmska dimenzija[uredi | uredi izvor]

Godine 2002. premijerno je prikazana filmska adaptacija druge knjige iz triologije Gospodar prstenova- Gospodar prstenova: Dvije kule. Redatelj i scenarist filma je Piter Džekson. Film je dobio jako dobre kritike i bio je nominovan za mnoge svjetske filmske nagrade, i imao je 6 nominacija za oskara među kojima je bila i nominacija za najbolji film godine (dobio je dva oskara u tehničkim kategorijama). Vizualni efekti koji su korišteni u ovom filmu su bili najnapredniji u filmskoj industriji toga vremena, a rezultat toga rada je bio lik Golum koji je u potpunosti urađen kompjuterskom obradom, i bio je remek-djelo kompjuterske animacije. Ova filmska adaptacija je dobila povoljne kritike i od publike, i film je bio jedan od hitova te godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]