Edgar Ætheling

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Edgar II (Edgar Ætheling), neokrunjeni engleski kralj, rođen 1051., a umro 1126. godine.

Edgar je bio unuk engleskog kralja Edmunda II Željeznobokog koji se tokom vladavine danskih kraljeva rodio u progonstvu u Mađarskoj. Edvard III Ispovjednik ga je tokom svoje vladavine doveo na svoj dvor i proglasio svojim nasljednikom.

Nakon bitke kod Hastingsa i smrti kralja Harolda II, kraljevsko vijeće (Witenagemot) je dana 14. oktobra 1066. Edgara proglasilo nasljednikom Harolda II pod imenom Edgar II. Kako su u bici kod Hastingsa poginuli mnogi viđeniji anglosaski plemići, otpor Vilijamu, normandijskom vojvodi je bio slab i potpuno obeshrabren. U toj situaciji Edgar, koji je bio premlad, a uz to slaba karaktera i uticaja, nije imao moći organizirati odbranu i oduprijeti se moćnim Normanima.

Edgar nikada nije bio okrunjen za engleskog kralja jer je Vilijam I Osvajač već do Božića 1066. pokorio Englesku i bio priznat za kralja Engleske.