Edgar Miroljubivi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Edgar I
Kralj Engleske
Vladavina1. oktobar 959 – 8. juli 975.
PrethodnikEdwy
NasljednikEdvard
SupružnikElfrida, kraljica Engleske
DjecaEdvard, kralj Engleske
Edith od Wiltona
Ethelred II, kralj Engleske
DinastijaWessex
OtacEdmund I
MajkaAelfgifu Shaftesbury
Rođenje943.
Smrt8. juli 975.
Winchester, Hampshire
Mjesto sahraneOpatija Glastonbury

Edgar I (staroengleski: Ēadgār I; 943 – 8. juli 975), poznatiji kao Edgar Miroljubivi, bio je kralj Engleske[1] od 959. do 975. godine. Bio je najmlađi sin kralja Edmunda I i njegove supruge Aelfgifu Shaftesbury.

Dolazak na prijestolje[uredi | uredi izvor]

Mlađi je sin Edmunda I Veličanstvenog, a krunu je naslijedio godine 959. od svog starijeg brata Edwyja koji je te godine preminuo. Od godine 957, nakon što je u bitki kod Gloucestera porazio brata Edwyja, bio je vladar sjevernog dijela Engleske, i to Northumbrije i Mercije. Nakon Edwyjeve smrti ponovno je ujedinio Englesku. Nadimak Miroljubivi ne odgovara u potpunosti istini budući da je bio puno snažniji i sposobniji vladar od svog starijeg brata Edwyja.

Učvrstio je unutarnji poredak u zemlji organiziravši je u grofovije i okruge. Uredio administrativni sistem ubiranja poreza, te je novac kovao prosječno svakih šest godina što je u ono vrijeme bio veliki administrativni uspjeh. Organizirao je mornaricu koja je imala zadaću braniti zemlju od napada Vikinga sa sjevera.

Godine 973. u Bathu organizirao svoju raskošnu krunidbu, te je postao prvi kralj koji je i formalno okrunjen za kralja Engleske. Sebe je nazivao i imperatorom. Naslijedio ga je najstariji sin Edvard.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "King Edgar | Britroyals". britroyals.com. Pristupljeno 2022-09-10.