Eksergija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.

U termodinamici, eksergija nekog sistema predstavlja maksimalni korisni rad otvorenog sistema koji se može postići tokom procesa koji taj sistem dovodi u ravnotežu s nekim toplotnim spremnikom. Kada je okolina toplotni spremnik, eksergiju predstavlja potencijal sistema da vrši promjene dok postiže ravnotežu sa svojom okolinom. Općenito, eksergija je dio energije koji je raspoloživ za upotrebu. Kada sistem postigne ravnotežu sa okolinom, eksergija je nula. U energetici postoji još jedna definicija eksergije i energije. Eksergija je dio energije koja se u potpunosti može pretvoriti iz jednog oblika u drugi oblik. Primjeri eksergije su električna struja i mehanički rad. Anergija je dio energije koji se nikako ne može pretvoriti u niti jedan drugi oblik i kao takva je beskorisna. U procesu proizvodnje električne energije ili nekog drugog oblika eksergije nužno se oslobađa energija koja se nema gdje drugdje odvesti, nego u okolinu. Konkretno to znači da bilo koja elektrana nužno toplotno opterećuje okolinu, tipično 2/3 od ukupne energije odlazi u okoliš. U skladu s prvim zakonom termodinamike, energija se ne može uništiti u procesima, već se transformira iz jednog oblika u drugi. Za razliku od nje, eksergija se može uništiti, i to se događa uvijek u procesima koji uključuju temperaturne promjene. Uništenje eksergije je proporcionalno povećanju entropije u sustavu. Uništeni dio eksergije se naziva anergija. U izotermnom procesu ne dolazi do nastanka anergije. Eksergija nekog sistema se može prikazati sljedećim izrazom:

Ex = E - {T_a}S \! \,

gdje:

  • Ex predstavlja eksergiju sistema
  • E je energija sistema
  • Ta je temperatura referentne okoline u kelvinima
  • S je entropija sistema.

Dakle, drugi član desne strane jednadžbe je anergija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]