Elbrus

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Elbrus
Pogled na Elbrus
Pogled na Elbrus
Visina 5642 m
Masiv Kavkaz
Država Flag of Russia.svg Rusija
Prvo osvajanje vrha Zapadni vrh: 1874 (Florence Crauford Grove, Frederick Gardner, Horace Walker i vodiči Peter Knubel iz St. Niklausa u kantonu Valais i Ahija Sotajev)
Niži vrh: 22. juli 1829 (karačajski vodič Hilar Hačirov)
Posljednja erupcija 50. ± 50 godina[1]
Tip planine stratovulkan

Elbrus (rus. Эльбру́с, kar-bal. Минги тау) najviši je vrh Kavkaza i Evrope s visinom od 5642 m. To je neaktivni vulkan u zapadnom dijelu Kavkaskog gorja, u blizini rusko-gruzijske granice. Iako postoje različita mišljenja o tome kako je Kavkaz podijeljen između Evrope i Azije, mnogi se izvori slažu da je Elbrus najviša planina cijele Evrope ili najviša u zapadnoj Aziji (za tek 32 m viša od još jednog vulkana, Damavanda u Iranu).

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Ime Elbrus jeste metateza od imena Alborz, koje je izvedeno od imena Hara Berezaiti, legendarne planine iz perzijske mitologije.

Geografski položaj[uredi | uredi izvor]

Nalazi se 20 km sjeverno od glavnog lanca Velikog Kavkaza i 65 km južno-jugoistočno od ruskog grada Kislovodska. Njegova trajna ledena kapa snabdijeva 22 lednika, koji zauzvrat snabdijevaju rijeke Baksan, Kuban i Malku.

Elbrus leži na području s aktivnim tektonskim kretanjima i povezan je s rasjedom. Ležišta magme nalaze se duboko ispod ovog uspavanog vulkana.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Elbrus: Summary". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Pristupljeno 25. 2. 2010. 
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: