Električni kapacitet

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Električni kapacitet (znak: C) je fizička veličina kojom se izražava sposobnost tijela da na sebe primi električni naboj. Definira se kao omjer količine električnog naboja Q i razlike električnog potencijala U koja pri tom nastaje:

C=\frac{Q}{U} [1]


Mjerna jedinica za električni kapacitet u Međunarodnom sistemu je farad. [2]

Kapacitet kondenzatora[uredi | uredi izvor]

Kapacitet kondenzatora ovisi o geometriji i dimenzijama elektroda te svojstvima dielektrika kojim su elektrode međusobno izolirane. Tako je npr. kapacitet kondenzatora s paralelnim pločama:

C=\varepsilon\frac{S}{d} [3]

gdje je

Jednačina je dovoljno tačna kada je udaljenost d mala u odnosu na druge dimenzije elektroda.

"Kapacitet" akumulatora[uredi | uredi izvor]

Kada se pojam "kapacitet" koristi kod akumulatora i baterija ne radi se o električnom kapacitetu kako je definiran u fizici, već o ukupnoj količini električnog naboja, obično u ampersatima (1 Ah = 3600 C). [3]


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Električni kapacitet koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mario Solari, Definicija električnog kapaciteta. Portal Tech Learn o elektronici i raznim drugim tehnologijama učitano 12.01.2014 eng.
  2. ^ Publikacija o međunarodnom sistemu jedinica objavljena 2007 godine na saveznoj instituciji fizike i tehnike, Njemačka učitano 12.01.2014 njem.
  3. ^ a b c d e EUROPA-LEHRMITTEL, Tabellenbuch Elektrotechik, 2009, Haan-Gruiten, 23. Auflage ISBN 978-3-8085-3219-5 njem.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Portal HyperPhysics o fizici i njenim granama. Univerzitet za astronomiju i fiziku Atlanta, Georgia, SAD učitano 12.01.2014 eng.