Elita ubica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Elita ubica
RežiserSam Peckinpah
Producent
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaJerry Fielding
ŽanrAkcija, triler
KinematografijaPhilip Lathrop
MontažaMonte Hellman
Produkcija
  • Exeter Associates
  • Persky-Bright Productions
  • Arthur Lewis Productions
DistributerPhilip Lathrop
Premijera17. 12. 1975 (New York)
Trajanje122 minute
ZemljaSAD
JezikEngleski

Elita ubica američki je film u režiji Sama Peckinpaha u kojem glavne uloge igraju James Caan i Robert Duvall.

Scenarij su napisali Marc Norman i Stirling Silliphant po romanu Roberta Sida Hopkinsa Baci majmuna u nesvijest. Roman je napisao pod pseudonimom Robert Rostand. Film predstavlja posljednju saradnju između Peckinpaha i kompozitora Jerryja Fieldinga.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Mike Locken (James Caan) i George Hansen (Robert Duvall) su najbolji prijatelji i privatni agenti koji rade za privatnu obavještajnu službu ComTeg, koja se bavi tajnim zadacima naređenim od CIA-e. Na početku filma, Locken i Hansen pomažu istočnoevropskom prebjegu, Vorodnom (Helmut Dantine), da pobjegne. Nakon isporuke, Locken i Hansen idu na zabavu da se opuste. Sljedećeg dana idu u ComTeg da zamijene druge agente koji čuvaju Vorodnog.

Hansen, koga je otkupila nepoznata protivnička grupa, ubija Vorodnog, i onda kritično ranjava Lockena u koljeno i lakat.

Nakon što mu je rečeno da će biti bogalj cijeli život i da je njegova karijera završila, Locken prolazi kroz dug period rehabilitacije. Odjednom dobija zadatak od njegove bivše agencije ComTeg, tj. od Capa Collisa (Arthur Hill). Mora zaštititi klijenta, Yuen Chunga. Također mu daje priliku da se osveti Hansenu, koji je dobio zadatak da ubije Yuen Chunga.

Locken postaje dobar sa štapom u borilačkim vještinama. Regrutuje par bivših agenata ComTega, Maca (Burt Young), vozača, i Millera (Bo Hopkins), stručnjaka za oružje, da mu pomognu. Međutim, ispostavilo se da je sve to vrlo razrađena namještaljka.

U narednom pokušaju ubistva Chunga Hansen drži Lockena na nišanu, ali biva upucan od Millera. Locken udari Millera zbog ubistva Hansena. Kasnije mu to oprosti. Završni obračun odvija se na brodu u zaljevu Suisun.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Prijem[uredi | uredi izvor]

Japanski filmski režiser Shinji Aoyama 2012. rekao je da je  Elita ubica jedan od najvećih filmova svih vremena: "Nijedan film nije me naučio toliko o ljudskom dostojanstvu."[1]

Caan je 1977. rekao da je u ovom filmu glumio samo zato što su mu savjetnici rekli da glumi u nekom filmu Sama Peckinpaha. On je ocijenio film nulom na skali od nula do deset.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Aoyama, Shinji (2012). "The Greatest Films Poll". Sight & Sound. Arhivirano s originala, 10. 9. 2015. Pristupljeno 19. 9. 2017. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "James Caan's career hitting tough times", Gene Siskel, Chicago Tribune, 27. 11. 1977.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]