Elizabeth Barrett Browning

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Elizabeth Barrett Browning
Example alt text
engleska književnica
Rođenje 6. mart 1806.
Durham, UK
Smrt 29. juni 1861.
Firenca, Italija

Elizabeth Barrett Browning (pokraj Durhama, 6. mart 1806. - Firenca, 29. juni 1861.), engleska književnica

Od čitavog njenog opsežnog, ali često nedovoljno oblikovanog stvaralaštva, održali su se u književnosti "Krik djece", patetični protest protiv eksploatacije dječjeg rada u tvornicama, i ciklus soneta "Soneti s portugalskog", poetski dokaz njene ljubavi prema suprugu, pjesniku R. Browningu, a ubraja se među najbolje ljubavne pjesme u engleskoj književnosti. U spjevovima "Prozori palače Guidi" i "Pjesme Kongrsu" inspirirala se borbama za oslobođenje Italije, a djelo "Aurora Leigh" je odraz političkih i društvenih prlika u viktorijanskoj Engleskoj. Njeno djelo karakteriše dubina osjećaja, ljubav prema Italiji i obilje autobiografskih elemenata.


Wikicitat
Wikicitat: Elizabeth Barrett Browning
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: