Emina Jahović

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Emina Jahović Sandal
Emina Jahović 2013 (2).jpg
Država Srbija
Karijera 2002 - danas
Rođenje 15. januar 1982.
Žanr Pop
Zanimanje Pjevačica
URL Službena stranica

Emina Jahović (15. januar, 1982, Novi Pazar, Srbija, SFR Jugoslavija) je pop pjevačica iz Srbije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu školu “Meša Selimović” završila je u rodnom gradu, baš kao i gimnaziju - jezički smjer. Kada je počela da se bavi muzikom dolazi do saradnje sa Dinom Merlinom. Učestvovala je na izboru za predstavnika Bosne i Hercegovine na Pjesmi Evrovizije 2002. sa pjesmom "U la la". 2003. godine pobijedila je na festivalu Sunčane skale sa pjesmom "Uzalud se budim". Poslije ne toliko zapaženog debi albuma "Tačka" Emina je u jesen 2006 izdala album "Radije ranije" koji je osvojio Srbiju, Crnu Goru i BiH. Emina je većinu pjesama sa drugog albuma sama napisala i komponovala, što je bio slučaj i za njeno treće studijsko izdanje koje se pojavilo u prodaji na jesen 2008. U ljeto 2007. izdaje dance hit "Cool žena", a zatim odlazi u New York gdje snima pjesme na engleskom jeziku. Prvi singl je "Exhale" koji je producirao Bojan Dugić, a muziku i tekst napisala Tia, koja se krije iza uspješnih pjesama Destiny's Child. Spot za singl snimljen je u Beogradu tokom marta mjeseca 2008. Poslije duge četiri godine pripremanja, svjetlost dana je ugledao i Eminin četvrti po redu studijski album. U pitanju je album pod nazivom "Vila" koji je izdat za PGP-RTS. Snimljeno je i par spotova za istoimeni album, najprije još krajem 2008 godine za duetsku pjesmu "Još ti se nadam" (feat. Saša Kovačević) koja se inače pojavila kao singl, zatim polovinom 2009. godine za pjesmu "Pile moje" koja je i udarna pjesma sa ovog albuma. U januaru 2008. udala se za poznatog turskog pjevača Mustafu Sandala. Brat joj je poznati turski košarkaš Mirsad Türkcan (rođen kao Mirsad Jahović).

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi

  • Tačka (2002)
  • Radije ranije (2005)
  • Exhale (2008)
  • Vila (2009)
  • Metamorfoza (2014)

Singlovi

  • Tačka (2002)
  • Osmi dan (2002)
  • Uzalud se budim (2003)
  • Tvoja greška (2005)
  • Dal' ona zna (2006)
  • Nije više tvoja stvar (2006)
  • Pola oštrog noža (2006)
  • Cool žena (2007)
  • Exhale (2008)
  • Još ti se nadam, duet sa Sašom Kovačevićem (2008)


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: