Enantiomer

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Enantiomeri

Enantiomeri (grčki: ἐνάντιος - suprotan, i μέρος - dio) su stereoizomeri koji se odnose kao predmet i lik u ogledalu i ujedno se ne mogu međusobno preklopiti. Plastično prikazano, njihov odnos je istovjetan odnosu lijeve i desne šake ljudske ruke. Enantiomeri pokazuju iste fizičke osobine, osim u pogledu rotacije ravni polarizovane svjetlosti, gdje oba enantiomera ravan okreću za isti ugao, ali u suprotnim smjerovima. U prisustvu simetričnih reagenasa, ne postoji razlika u hemijskim osobinama enantiomera, ali je ona uočljiva u reakcijama sa hiralnim reagensima. Smjesa ekvimolarnih količina enantiomera jednog stereoizomera naziva se racemična smjesa ili racemat i uslijed međusobno anulirajućeg efekta enantiomera, racemat ne pokazuje optičku aktivnost.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: