Erol Avdović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Erol Avdović, novinar i autor, rođen je 1958. u Skopju (Makedonija[1], bivša SFR Jugoslavija). Do 1992. živio je u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), a od 1993. u New Yorku. Od 1992, dopisnik je iz Ujedinjenih naroda za medije iz BiH, iz Hrvatske, Njemačke i Turske, kao i londonsku WTN ( Worldwide Television News), agenciju "Sense" iz Bruxellesa, te saradnik američkih medija. Bio je stalni dopisnik iz New Yorka za "Vjesnik" i "Jutarnji list" iz Zagreba (2005 do 2009), kolumnista "Oslobođenja" iz Sarajeva (2008-2010), dopisnik "Zamana" iz Istanbula. Od maja 2010 dopisnik je iz New Yorka za "Dnevni Avaz"; od 1997 izvještač je njemačkog radija "Deutsche Welle" i WDR (Program za jugoistočnu Evropu). Bio je i stringer iz UN-a za hrvatski i bosanskohercegovački program "Glasa Amerike - VOA". Saradnik je i za "BH Radio 1" i "Face TV" iz Sarajeva.

U periodu od 1980. do 2010. objavio je veliki broj članaka u medijima s područja bivše Jugoslavije. Od 1991. do 2011. objavio i intervjue sa većinom predsjednika i šefova vlada ili diplomatija sa zapadnog Balkana. Imao je intervjue sa glavnim sekretarima UN-a Kofi Annanom (čije je dijelove prenio The New York Times) i Ban Ki-moonom, te sa predsjednikom SAD Joe Bidenom. Objavljuje stručne članke iz oblasti UN-a i američke politike. Učestvovao je na panel diskusijama u UN-u i američkim univerzitetima Columbia i Leigh University. Kao analitičar se javljao i na globalnoj TV mreži "Al-Jazeera" English. U UN-u je uređivao poseban program na internet TV "ICastNews.com" sa kojom još saradjuje. Od oktobra 2010. vodi i multimedijalnu agenciju "Webpublicapress" u New Yorku.

Autor je knjiga "Daytonska podmornica" (izdanje KAJ, Zagreb, 1996), i "Dnevnik imitacije", (izdanje Grafos, Beograd, 1988). Bio je proglašen Novinarom godine (1999) od strane NRTV "Studio 99" iz Sarajeva. Dva puta je bio predsjednik UNCA-e (United Nations Correspondents Association, 1999 i 2000 godine) - udruženja akreditovanih novinara u UN-u iz oko 60 zemalja. Trenutno je (2011) jedan od devet direktora u Upravnom odboru UNCA-e u New Yorku. Avdović objavljuje na bosanskom, hrvatskom i makedonskom, kao i na engleskom i turskom jeziku. Diplomirao je Ekonomski fakultet na Univerzitetu Sveti Kiril i Metodi u Skoplju.

Reference[uredi | uredi izvor]