Esad Karađozović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Esad Karađozović
Rođenje (1918-11-28) 28. novembar 1918.
Smrt1945(1945-00-00) (26–27 godina)

Esad Karađozović je rođen 28. novembra 1918. godine u Sarajevu. Po završetku osnovne škole jednu godinu pohađa Gazi-Husrev-begovu medresu, a tokom druge godine prelazi u Prvu mušku realnu gimnaziju gdje je i maturirao 1939. godine. Iste godine, odlazi sa svojim drugovima, Husrefom Bašagićem, Eminom Granovom i Asafom Serdarevićem u Beograd na studij medicine. Po izbijanju Drugog svjetskog rata, 1941. godine, vraća se u Sarajevo, a kasnije odlazi u Zagreb i nastavlja studij. Studij prekida zbog odlaska u vojsku.

U svim prilikama borio se za duhovno osvješćenje muslimana sa ovih prostora. Svojim ponašanjem i izgledom postao je poznat i svojim ideološkim protivnicima, komunistički orijentiranom omladinom, prvenstveno među studentima u Gajretovom domu u Beogradu odnosno studentskom domu u Zagrebu. Po završetku rata i dolasku komunista na vlast pokušao otići u inostranstvo.

Dugo se nije znalo da li je uspio prijeći granicu, te su mnogi njegovi drugovi iz organizacije smatrali da je u Egiptu gdje se nastoji povezati sa osobama i grupama mladomuslimanskih ideala, međutim, naknadno je ustanovljeno da je ubijen od strane komunista prilikom tog prelaska.[nedostaje referenca]

Esad je kao jedan od najstarijih u organizaciji u tom periodu bio jedan od njenih osnivača i ideologa. Najviše se isticao svojim djelovanjem na mlade članove, praktičnim životom u islamu, predavanjima "O kvalitetu islamske čistoće", "Međusobni uticaj sistema i naravi", "Majka svih zala", "Zašto ne svinjetinu?", "Snaga i energija Muhammeda a.s.", "Problem našeg pada" i druge. Jedan od njegovih najznačajnijih pisanih radova je članak "Čovjeka trebamo" koji je među osnovnim tekstovima za ideološku izgradnju pripadnika mladomuslimanskog pokreta. Svoju viziju o ulozi muslimana iskazao je u pjesmi - koračnici "Zeleni se bajrak nad nama vije" koja se smatrala jednom vrstom himne organizacije "Mladi Muslimani".

Danas jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime.