Evolution (Boyz II Men album)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Evolution je treći album vokalne R&B grupe Boyz II Men i zadnji album za “Motown Records”. Album je izdan u septembru 1997 godine. Španska verzija je također izdana za Latinsku Ameriku pod nazivom “Evolución”.

Recepcija[uredi | uredi izvor]

Na novinarskoj konferenciji održanoj 20 augusta 1997 godine Boyz II Men su najavili njihov novi album. To je bio njihov prvi album koji je izašao poslije 1994 godine. Bili su pod velikim pritiskom njihovih prošlih uspjeha. Prošli albumi su prodali zajedno preko 30 miliona kopija širom svijeta. Na ovom albumu su sarađivali sa njihovim uobičajenim saradnicima kao što su “Jimmy Jam & Terry Lewis, Babyface, i drugima. Pojavili su se na mnogim šouvima kao što su The Rosie O'Donnell Show, The Oprah Winfrey Show, The Tonight Show with Jay Leno, MTV Live, i drugima.

Album je pušten u prodaju 23 septembra i te noći Boyz II Men su podpisivali originale u Virgin Megastore u New Yorku. “Evolition” je debutirao na broju #1 u Američkoj top-listi sa 215.000 prodanih kopija ali tu je ostao samo jednu sedmicu. Album je prodao samo 2 miliona kopija u Americi i preko 4 miliona kopija širom svijeta. To je bilo veliko razočarenje za grupu poslije uspjeha od Cooleyhighharmony i II. To je bilo također zbog toga što njihova izdavačka kuća, Motown Records, nije pravila dovoljno promocija za njihov novi album. Najveći dio kritika je bio na naslov albuma jer grupa nikada nije evoluirala. Jedino što se promijenilo je to da su postali stariji dok je zvuk u suštini ostao isti.

Prvi singl je bio "4 Seasons of Loneliness", koji je bio najveći debut grupe na Američkoj top-listi ikad, na broju #2. Sledeće sedmice se singl popeo na #1 ali tu je ostao samo jednu sedmicu. Nasljeđen je pjesmom ‘’Candle in the Wind’’ koja je bila tribut Lady Di od Elton Johna. 4 Seasons of Loneliness je dostigla platinum status, njihov šesti platinum singl.

Slijedeći singl je bio "A Song for Mama", pjesma koja se već pojavila na soundtracku filma Soul Food sa glumicama Vanessa L. Williams i Vivica A. Fox. Pjesma je samo stigla do #6 mjesta na Američkoj top-listi ali to je bilo dovoljno da dostigne platinum status i sa tim je Boyz II Men jedina grupa u Americi koja je dostigla sedam platinum singlova.


Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

  1. "Doin' Just Fine" (Producent Shawn Stockman)
  2. "Never" (Producent Babyface)
  3. "4 Seasons of Loneliness" (Producent Jimmy Jam & Terry Lewis)
  4. "Girl in the Life Magazine" (Producent Babyface)
  5. "A Song for Mama" (Producent Babyface)
  6. "Can You Stand the Rain" (Producent Boyz II Men)
  7. "Can't Let Her Go (Producent Sean Combs)
  8. "Baby C'mon" (Producent Keith Crouch)
  9. "Come On" (Producent Sean Combs)
  10. "All Night Long" (Producent Keith Crouch)
  11. "Human II (Don't Turn Your Back on Me)" (Producent Jimmy Jam & Terry Lewis)
  12. "To the Limit" (Producent Sean Combs)
  13. "Dear God" (Producent Boyz II Men)
  14. "Just Hold On" (Japanese Edition) (Producent Babyface)
  15. "Can't Let Her Go" (Original Mix feat. Driver)(French Bonus Track) (Producent Sean Combs)