FK Rudar Ugljevik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
FK Rudar Ugljevik
Puno imeFudbalski klub Rudar Ugljevik
NadimakCrno-zeleni
Rudari
Osnovan1925
LokacijaUgljevik, Bosna i Hercegovina
BojeCrna, zelena
StadionNovi Gradski stadion
Kapacitet5.000
LigaPrva liga RS
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

FK Rudar je nogometni klub iz Ugljevika.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prve godine[uredi | uredi izvor]

Klub je osnovan 1925, pa se smatra najstarijim klubom u entitetu. O počecima kluba se malo zna, ali se pretpostavlja da su ga osnovali mladi nogometni entuzijasti, zaposleni u rudniku ugljena u Ugljeviku, koji je otvoren 1899.

U socijalističkoj Jugoslaviji[uredi | uredi izvor]

U vrijeme bivše SFRJ klub nije postizao značajnije rezultate i takmičio se u nižim (općinskim i regionalnim) ligama.

1980-ih godina klub se zajedno sa stanovnicima seli iz starog Ugljevika u novi dio, zbog eksproprijacije zemljišta za potrebe rudnika i TE Ugljevik.

U novom Ugljeviku klub utakmice igra na stadionu sa skromnim svlačionicama i upravnim prostorima kluba, na tzv. Rudarevu. Zbog toga su se tada počeli nizati planovi o izgradnji modernijeg stadiona. Početkom 1990-ih to se i dešava, ali gradnju prekida rat u Bosni i Hercegovini.

Vrijeme rata[uredi | uredi izvor]

Rat je na kratko vrijeme prekinuo sve aktivnosti, pa i sportske. Tako je i FK Rudar prekinuo rad, ali ga je nastavio pristupivši novoosnovanom Fudbalskom savezu Republike Srpske.

Tada klub nastavlja svoje aktivnosti. Značajnu ulogu u timu je odigrao Mitar Maksimović Mando, zapovjednik brigade Mandini lavovi, Vojske Republike Srpske. U to je vrijeme na grbu kluba stajao lav, simbol te jedinice.

Zapaženiji uspjesi[uredi | uredi izvor]

Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, 1996. je odigrano je prvo nogometno prvenstvo Republike Srpske. Klub se tada nije takmičio u prvoj ligi, ali je u nju ušao u sezoni 1996/97. u grupu Istok (liga je podijeljena na Istok i Zapad). Svojim izvrsnim igrama klub je postao senzacija te je osvojio prvo mjesto u grupi Istok prve lige Republike Srpske. Za apsolutnog prvaka Republike Srpske, Rudar je igrao protiv prvaka grupe Zapad, a to je bila Sloga iz Trna. Rudar je pobjedio i osvojio naslov Republike Srpske.

U sljedećoj sezoni (1997/98.) ekipu predvodi trener Zoran Jagodić, koji s njom osvaja naslov prvaka ujedinjene Prve lige Republike Srpske. Iste sezone je osvojen i Kup Republike Srpske, a iduće sezone (1998/99.) klub je ponovo pobjednik Kupa, ali u prvenstvu je drugi, sa bodom manje od prvoplasiranog Radnika iz Bijeljine.

Klub drugo mjesto osvaja i u sezoni 1999/00. U sezoni 2000/01. liga Republike Srpske je dobila veći značaj, jer prvoplasirana tri kluba iz lige idu u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Rudar je osvojio treće mjesto i promoviran je u Premijer ligu.

Premijer liga BiH[uredi | uredi izvor]

U prve dvije sezone u ligi je klub igrao solidno, no finansijska kriza se odrazila i na rezultate kluba u sezoni 2004/05., koju je Rudar završio na zadnjem mjestu Premijer lige, čime je ispao u Prvu ligu Republike Srpske.

Druga liga Republike Srpske[uredi | uredi izvor]

Do sezone 2007/08. klub se takmičio u Prvoj ligi Republike Srpske, no tu sezonu završava na predzadnjem mjestu čime ispada u Drugu ligu Republike Srpske, u kojoj se i danas takmiči.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

  • Prvak Republike Srpske u sezonama 1996/97. i 1997/98.
  • Kup Republike Srpske u sezonama 1997/98. i 1998/99.
  • Superkup Republike Srpske 1997. godine.
  • Sudjelovanje u Premijer ligi u sezonama 2002/03., 2003/04., 2004/05..

Stadion[uredi | uredi izvor]

Stadion na kojemu Rudar danas igra je otvoren 2000. Izgradnja je započela desetak godina prije, no zbog rata je bila prekinuta. Usprkos svečanom otvorenju stadion još nije završen. Unatoč tomu, to je prvi stadion u Bosni i Hercegovini, koji je dobio licencu UEFA-e. Kapaciteta je 5.000 gledalaca.