Felipe, princ od Asturije

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Felipe
Princ od Asturije
Felipe de Borbón y Grecia (2012).jpg
Puno ime Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia
Supružnik Letizia Ortiz
Djeca Leonor od Španije
Sofía od Španije
Dinastija Burbon
Otac Juan Carlos, kralj Španije
Majka Sofija od Grčke
Rođenje 30. januar 1968.
Madrid

Felipe, princ od Asturije (punim imenom: Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia; rođen 30. januara 1968. godine), je trenutni španski prijestolonasljednik.

Rođenje[uredi | uredi izvor]

Felipe je treće dijete i jedini sin španskog kralja Juana Carlosa i grčko-danske princeze Sofije, te je kao takav prvi u nizu nasljednika španske krune. Felipeovo rođenje je osiguralo opstanak dinastije Burbon na španskom prijestolju još jednu generaciju.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Srednju školu je završio u Ontariju, u Kanadi. Studirao je u Madridu i Sjedinjenim Američkim Državama zajedno sa svojim rođakom, grčkim krunskim princem Pavlosom. Godine 1992. učestvovao je na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Brak[uredi | uredi izvor]

Dana 22. maja 2004. godine Felipe je oženio nagrađivanu novinarku Letiziju Ortiz, postavši njen drugi muž. Dana 31. oktobra sljedeće godine dobio je svoje prvo dijete, infantu Leonor od Španije. Godinu dana kasnije, 29. aprila, dobio je svoje drugo dijete, infantu Sofiju od Španije. Kako Felipe nema sinova, njegove kćerke su druga i treća u nizu nasljednika španske krune.

Status[uredi | uredi izvor]

Felipe izvršava očeve dužnosti kada je kralj van zemlje. Ukoliko naslijedi špansku krunu kao što je očekivano, vladat će kao Filip VI. Otac mu je 1977. godine dodijelio titulu princa od Asturije, tradicionalnu titulu španskog prijestolonasljednika koja potječe od kastiljskih prijestolonasljednika, dvije godine nakon što je očevim dolaskom na prijestolje postao prijestolonasljednik. Godine 1990. otac mu je dodijelio titule princa od Girone, princa od Viane, vojvode od Montblanca, grofa od Cervere i gospodara Balaguera. Felipe je tako postao prvi Burbonac koji nosi ove titule koje su tradicionalno nosili prijestolonasljednici Aragonije i drugih bivših španskih kraljevina.

Osim što je prvi u nizu nasljednika španske krune, Felipe je četvrti u legitimističkom nizu nasljednika francuske krune, odmah nakon svoga oca i blizanaca legitimističkog pretendenta Luisa Alfonsa.


Plemićke titule
Prethodnik:
Alfons
Princ od Asturije
1977-
Nasljednik:


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: