Feminnem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Feminnem

Feminnem jest bosanskohercegovačka i hrvatska pop- dance grupa osnovana 2004. godine. Poznate su po tome što tekstove svojih pjesama pišu same kao i po svojoj urbanoj pop-dance muzici i atraktivnim nastupima. Ime grupe nadahnuto je američkim reperom Eminemom. Tokom njihove karijere objavile su tri studijska albuma, a u dva navrata nastupile su na Eurosongu 2005. predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, a 2010. za Hrvatsku. Nakon desetogodišnje diskografske pauze i rad na solo karijerama, 2022. izdaju singl ploču "Zajedno". Tekst pjesme je njihovo zajedničko djelo, a premijerno su je izveli na 14. CMC Festivalu u Vodicama.

Karijera[uredi | uredi izvor]

U prvoj postavi nastupale su Ivana Marić (rođena 1982. u Čapljini), Neda Parmać (rođena 28. aprila 1985. u Pločama) i Pamela Ramljak (rođena 1979. u Čapljini). Godine 2004, nakon televizijskog takmičenja Nove TV za nove pjevače, Hrvatski Idol, dospjele su do same završnice ovog muzičkog takmičenja. Ubrzo zatim, osnovale su grupu Feminnem, te objavili hit singl "Volim te, mrzim te". Nakon raspada grupe Divas postale su vodeća ženska grupa. Već 2005. godine s pjesmom "Call Me", autora Andreja Babića, predstavljale su Bosnu i Hercegovinu na natjecanju za Eurosong 2005. Pjesma je osvojila 14. mjesto u finalu i to je bio 3. najbolji rezultat Bosne i Hercegovine do tad. U decembru 2005. objavile su svoj prvi album "Feminnem Show", koji je dobio ime po emisiji koju su dobile na Bosanskohercegovačkoj radio-televiziji. Godinu dana poslije nastupile su na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom "Reci nešto, al' ne šuti više". Godine 2007. učestvovale su na takmičenju Dora s pjesmom "Navika" i osvojile 9. mjesto. Krajem te godine, Ivana Marić odlučila je napustiti Feminnem i započeti samostalnu karijeru. Nju je zamijenila Nikol Bulat s kojom su snimile su novi singl "Chanel 5", te nastupale na Hrvatskom radijskom festivalu osvojivši nagradu za najviše glasova putem interneta. Godine 2009. ponovo se prijavljuju na takmičenje za nagradu Dora s pjesmom "Poljupci u boji" i osvajaju 3. mjesto s najvećim brojem bodova žirija. U ljeto 2009. opet se takmiče na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom "Oye, Oye, Oye" koju su snimile zajedno sa španskim pjevačem Alexom Mangom. Unatoč tim uspjesima, nova članica ove grupe nije se najbolje uklopila u njihov muzički koncept, te je krajem ljeta 2009. napustila grupu.

Nju je zamijenila Nika Antolos koja je svoju karijeru započela 2009. u TV-showu RTL-a Hrvatska traži zvijezdu. Objavljuju singl "Sve što ostaje" koji postaje hit. Naredne godine se po treći put pojavljuju na Dori, ovaj put s pjesmom "Lako je sve". Nakon osvojenog 4. mjesta u polufinalu, u finalnom dijelu takmičenja osvajaju najveći broj glasova žirija i televotinga. Nakon Dore izdaju svoj drugi studijski album pod nazivom "Lako je sve". U maju iste godine odlaze na Eurosong 2010. i u polufinalu osvajaju 13. mjesto s 33 boda, sa kojima se nisu mogle plasirati u finale. Nakon Eurosonga objavljuju svoj treći studijski album "Easy to See", koji sadrži pjesme s albuma Lako je sve samo na engleskom jeziku, i pjesmom Mil Amantes na španskom. Također, nastupaju na festivalu Pjesma Mediterana u Budvi. Kasnije izdaju singl "Baš mi je dobro" s kojim nastupaju na CMC-vom Festivalu u Vodicama. 5. aprila 2011. na internetu se pojavio njihov novi singl pod imenom "Sve što ti nisam znala dati". U novembru iste godine objavljuju singl "Subota bez tebe" na kojem su surađivale sa Antonijom Šolom i Branimirom Mihaljevićem. U februaru 2012. članice ove muzičke grupe u emisiji Glazbeni Show Dalibora Petka potvrdile su da su se razišle u prijateljskim odnosima. Nakon desetogodišnje pauze grupa Feminnem vratila se na muzičku scenu učestvovanjem na Zagrebfestu s novom pjesmom pod nazivom "Trending".[1][2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Feminem". archive.org. Arhivirano s originala 10. 9. 2005. Pristupljeno 19. 6. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ "Grupa Feminnem predstavila novu pjesmu "Trending"". op.bhrt.ba. Pristupljeno 19. 6. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]